Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

«Απολύτως επιτυχημένο» το πρώτο εμβόλιο για τον Έμπολα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

«Απολύτως επιτυχημένο» το πρώτο εμβόλιο για τον Έμπολα

Ένα εμβόλιο εναντίον του θανατηφόρου ιού Έμπολα παρείχε πλήρη προστασία στους ανθρώπους που το δοκίμασαν και ενδέχεται να μεταμορφώσει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει πως αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο «μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι».

Το εμβόλιο λέγεται VSV-EBOV, πρωτοαναπτύχθηκε από την Υπηρεσία Δημοσίας Υγείας του Καναδά (PHAC) που υπάγεται στο καναδικό Υπουργείο Υγείας, και περιέχει θραύσμα του ιού Έμπολα.

Το VSV-EBOV δοκιμάστηκε σε μία μοναδική κλινική μελέτη, που έγινε στη Γουϊνέα μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου.

Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 100 πάσχοντες από Έμπολα και είτε εμβολίασαν αμέσως όσα άτομα είχαν έρθει σε στενή επαφή μαζί τους, είτε έπειτα από τρεις εβδομάδες.

Στους 2.014 ανθρώπους που εμβολιάσθηκαν αμέσως, δεν υπήρξε κανένα κρούσμα του Έμπολα, ενώ σε όσους εμβολιάστηκαν αργότερα υπήρξαν 16.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 100% όταν χρησιμοποιήθηκε αμέσως, αν και οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν καθώς συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση επειδή το εμβόλιο απεδείχθη ασφαλές, αποφασίστηκε να εμβολιάζονται αμέσως όσοι έρχονται σε επαφή με νέα θύματα του Έμπολα, δεδομένου ότι η μεγάλη επιδημία που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2013 δεν έχει ακόμα τελειώσει στη Γουϊνέα και στη Σιέρα Λεόνε, αν και τα νέα κρούσματα ανά εβδομάδα διαρκώς λιγοστεύουν.

Στους εμβολιασθένες θα συμπεριληφθούν επίσης παιδιά, εξαιτίας της φονικότητας του ιού και της μη ύπαρξης αποτελεσματικής θεραπείας εναντίον του.

Στην όλη έρευνα συμμετέχουν οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» (ΓΧΣ), ως τμήμα της παράλληλης δοκιμής του εμβολίου στους εργαζόμενους στην Υγεία που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Ο ιατρικός διευθυντής των ΓΧΣ Μπερτράν Ντραγκέ δήλωσε πως τα έως τώρα αποτελέσματα πρέπει να οδηγήσουν στην άμεση λήψη μέτρων.

«Με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα, όλες οι προσβεβλημένες χώρες πρέπει αμέσως να αρχίσουν προγράμματα εμβολιασμών για να σπάσουν τις αλυσίδες της μετάδοσης, καθώς και να εμβολιάσουν όλους τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή για να τους προστατεύσουν», είπε.

«Το εμβόλιο ασφαλώς είναι πολλά υποσχόμενο. Όπου έγιναν εμβολιασμοί, έπαψε η μετάδοση του ιού», δήλωσε η δρ Μαρί-Πωλ Κινί, βοηθός γενική διευθύντρια του ΠΟΥ. «Πριν την χορήγησή του υπήρχαν αλλεπάλληλα κρούσματα, αλλά όπου εφαρμόστηκε τα κρούσματα έμειναν στάσιμα μέσα σε 10 μέρες.

»Μπορεί πραγματικά να γυρίσει το παιχνίδι. Πριν δεν είχαμε τίποτα, παρότι ξέρουμε την ύπαρξη της νόσου εδώ και 40 χρόνια».

Από τον Δεκέμβριο του 2013 έως και τις 26 Ιουλίου 2015 είχαν καταγραφεί 27.748 κρούσματα Έμπολα (τα περισσότερα στη Γουϊνέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία), με τουλάχιστον 11.279 από τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου.

Οι 880 από τους ασθενείς ήταν εργαζόμενοι στην Υγεία και οι 510 από αυτούς έχασαν τελικά τη μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea