Newsitamea.gr
AMEA news CELEBRITY ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αποκλειστική συνέντευξη του δημοσιογράφου Βασίλη Πουλάκη στο Newsitamea.gr

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Downloads

Αποκλειστική συνέντευξη του δημοσιογράφου Βασίλη Πουλάκη στο Newsitamea.gr

Την έναρξη διαβούλευσης ανάμεσα στα ΑμεΑ, την ιστοσελίδα μας και τα σωματεία με τους λοιπούς φορείς μέσω φόρουμ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Μ.Μ.Ε. ανέφερε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsitamea.gr ο γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Πουλάκης.

Αυτό αποτελεί μια κίνηση που ο Γ.Γ. κος Ι. Παναγιωτόπουλος έχει στα άμεσα σχέδιά του. Το Newsitamea.gr έσπευσε να κάνει δυο προτάσεις τις οποίες άκουσε ο κος Πουλάκης. Αρχικά ζητήσαμε να υπάρχει συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας ώστε η Ε.Ν.Γ. και η γραφή Braille να διδάσκoται στα Δημόσια Σχολεία με σκοπό την εξάλλειψη του αποκλεισμού σε μαθητές ΑμεΑ από τους συμμαθητές τους.

Επίσης προτείναμε την δημιουργία μιας εφημερίδας , αποκλειστικά γραμμένης στην γραφής Braille ώστε αυτή – που θα αποτελέσει κάτι το καινοτόμο για τα Ελληνικά δεδομένα – να προσφέρει την απαραίτητη ενημέρωση και στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Όμως πέρα απ΄αυτά ο κος Πουλάκης μας έδωσε μια εκ βαθέων συνέντευξη την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω :

NEWSITAMEA.GR : – κε. Πουλάκη, όλοι σας ξέρουμε από την εκφώνηση των δελτίων είδησεων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.). Είστε ο πρώτος ο οποίος έκανε στην Ελληνική τηλεόραση αυτή τη «βρώμικη δουλεια». Τι σας ενέπνευσε ώστε να μπείτε στη διαδικασία της εκφώνησης των δελτίων στη Νοηματική;

Β.Π. : Κατ’ αρχήν η Νοηματική είναι η δεύτερη μητρική μου γλώσσα και ήμουν εγώ αυτός που επελέξαν «να σπάσω τον πάγο» μεταξύ κωφών και κοινωνίας. Ο πατέρας μου είναι ένας βαρύκοος επιπλοποιός και η μητέρα μου ήταν μια κωφή νοικοκοιρά.

Έχω ζήσει τον κοινωνικό ρατσιμό και την προκατάληψη απέναντι στους γονείς μου Δεν ήταν ευαισθητοποιημένος ο κόσμος και δεν μπορούσε να καταλάβει όταν έβλεπε δυο άτομα να συνεννοούνται με τα χέρια.

Πέρασα δύσκολα παιδικά χρόνια αλλά στάθηκα στα πόδια μου να βοηθήσω τους γονείς μου. Και η αδελφή μου γνωρίζει την Ε.Ν.Γ. αλλά για ΄μένα δεν ήταν ποτέ μια προσωπική επιτυχία το ότι βγήκα στην τηλεόραση λόγω των δελτίων στην Νοηματική.

NEWSITAMEA.GR : – Έχετε χαρακτηριστεί ως πρωτεργάτης μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη λόγω της προβολής της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Β.Π. : Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι παιδί κωφών γονέων, γνωριζόμαστε, ξέρει την Ε.Ν.Γ. και μάλιστα οι γονείς μας κάνανε παρέα. Αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα του χώρου των κωφών.

Μαζί με αυτόν και ο ξάδελφός του ο επίσης ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης και ο αδελφός του ο Αντώνης Βισκαδουράκης που είναι ταμείας στην ΟΜ.Κ.Ε. διατηροούν την ενότητα της κοινωνίας των κωφών. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας λόγω των σωματείων. Εγώ διετέλεσα Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος το ‘85, Πρόεδρος του Α.Ο. Κωφών και της Βαλκανιάδας Κωφών.

NEWSITAMEA.GR : Η Επάρκεια γνώσης της Ε.Ν.Γ. θέλει 4 χρόνια και η απόκτηση πτυχείου διερμηνείας 6. Από τις σχολές (οι περισσότερες δυστυχώς ιδιωτικές σαν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών) βγαίνουν απόφοιτοι αλλά δεν τους απορροφά ο χώρος των Μ.Μ.Ε.. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Β.Π. : Σε κανάλια όπως ο Alpha. To Mega και ο ΑΝΤ1 υπάρχουν διερμηνείς Νοηματικής. Υπάρχουν άνθρωποι που τους αγγίζει το θέμα «Ατομα με αναπηρία» και πρέπει «να τους εκμεταλλευθούμε» ! Ωστόσο. 7 λεπτά εκφώνησης δελτίων στην Ε.Ν.Γ. βάσει νομοθετικού πλαισίου είναι πολύ ισχνός χρόνος. Γίνανε βήματα με την ίδρυση του ΠΡΙΣΜΑ+ αλλά στην Ελλάδα τα βήματα αυτά πάνε δυο κι ένα πίσω !

Στην συνέχεια της συνέντευξής μας ο κύριος Πουλάκης ανέφερε πως οι υπεύθυνοι της Δημόσιας Τηλεόρασης προφασίζονται και την τεχνολογική καθυστέρηση που υπάρχει στις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και το οικονομικό κόστος για τον υποτιτλισμό προγραμμάτων.

Επίσης, συμφώνησε πως η ιδιωτική πρωτοβουλία ανεδειξε την Ε.Ν.Γ. είτε μέσω κινήσεων ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών που θέλουν να εισάγουν στο προγραμμά τους ώρες αφιερωμένες στα ΑμεΑ είτε λόγω την αυξημένης τηλεθέασης που είχε π.χ. το δελτίου ειδήσεων στη Νοηματική του τηλεοπτικού σταθμού 902 ο οποίος πρόσφατα έπαψε την λειτουργία του.

Στο πανελ στο οποίο ο κος Πουλάκης ήταν συντονιστής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΝΕΡΙΤ ανέφερε πως εκπομπές όπως η «6ηαίσθηση» δεν έτυχαν τηλεθέασης. Ο κος Πουλάκης θα ήθελε η εταιρίες δημοσκοπήσεων να δίνουν την δυνατότητα στα ΑμεΑ να συμμετέχουν στις μετρήσεις τηλεθέασης, αναρωτήθηκε παρόλα αυτά αν οι ίδιες παραχωρούν μηχανές μέτρησης τηλεθέασης στα σπίτια των ΑμεΑ.

Μετά το κλείσιμο του ΠΡΙΣΜΑ+ η επανέναρξη ενός καναλιού τύπου, Δ.Τ.+ θα ήταν επιβεβλημένη κατά τον κύριο Πουλάκη ο οποίος θα εισηγηθεί στον Γ.Γ. Μ.Μ.Ε.και στο hprt.gr (που αποτελεί τον επίσημο ιστότοπο της Δημόσιας Τηλεόρασης), διερμηνείς να γέμιζαν ανά ώρα με δελτία το web tv του σταθμού.

Κλείνοντας την συνέντευξή μας, ο έμπειρος σε θέματα ΑμεΑ δημοσιογράφος, ανέφερε πως η επιμόρφωση των υπολοίπων συναδέλφων σε θέματα όπως η σωστή χρήση της ορολογίας που πρέπει να χρησιμοποιείται σε ένα ρεπορτάζ που σχετίζεται με τα ΑμεΑ είναι εξ ίσου επιβεβλημένη. Εξειδικευμένοι συντάκτες θεμάτων ΑμεΑ πρέπει να υπάρχουν για να καλύπτουν ότι προκύπτει (π.χ. κινητοποιήσεις ΑμεΑ) και μην περνά στα ψιλά η όποια είδηση επειδή δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον.

Η συνέντευξη δώθηκε στις 14-3-2014 στον δημοσιογράφο Γιώργο Τσιματσίδη για λογαριασμό του Newsitamea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika