Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Αποδείξεις: ο διαλογισμός ωφελεί σωματικά τα άτομα με άγχος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο διαλογισμός κερδίζει όλο και περισσότερους ακολούθους και αναφέρεται ως αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του άγχους. Είναι, όμως, όντως μία πρακτική που βοηθάει τους ανθρώπους ή απλά λειτουργεί ως μία placebo θεραπεία; Νέα ενδελεχής μελέτη απαντά, με ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει πως οι άνθρωποι που διαλογίζονται, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει πέραν πάσης αμφιβολίας σε ένα κοινό συμπέρασμα σχετικά με το αν πρόκειται για ένα φαινόμενο placebo ή αν όντως ο διαλογισμός είναι η αιτία που συμβαίνει αυτό.

Αν και η πρακτική του διαλογισμού κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως θεραπεία του άγχους και των σχετικών διαταραχών, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολος ο επιστημονικός έλεγχος της αποτελεσματικότητάς της, με πειστικό τρόπο. Οι επιστήμονες επιχειρούν να το αλλάξουν αυτό, πραγματοποιώντας μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ακόμα και ότι ο διαλογισμός αλλάζει το DNA μας.

Τώρα, αυστηρά σχεδιασμένες με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ κλινικές δοκιμές εντόπισαν αντικειμενικές, σωματικές αποδείξεις ότι η πρακτική του διαλογισμού είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους ανθρώπους με αγχώδη διαταραχή. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, ο διαλογισμός επηρεάζει τη φυσιολογία των ανθρώπων.

  • Δείτε ακόμα: Μελέτη: μία λύση για άτομα με γενικευμένη διαταραχή άγχους

Οι δοκιμές έγιναν από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Elizabeth A. Hoge, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychiatry Research.

“Ο διαλογισμός είναι μία σχετικά φθηνή και χαμηλού στίγματος θεραπευτική προσέγγιση. Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την υπόθεση πως [σ.σ. ο διαλογισμός], μπορεί να μας κάνει πιο ανθεκτικούς απέναντι στο στρες”, σχολίασε η Δρ Hoge.

Μία ειδικά σχεδιασμένη μελέτη κατά του placebo

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Κέντρου, στις κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 89 άτομα, τα οποία είχαν διαγνωστεί με γενικευμένη διαταραχή άγχους, χωρισμένα τυχαία σε δύο ομάδες.

Αποδείξεις: ο διαλογισμός ωφελεί σωματικά τα άτομα με άγχος

Η πρώτη ομάδα συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα κατά του άγχους με βάση τον διαλογισμό, διάρκειας 8 εβδομάδων.

Η δεύτερη ομάδα συμμετείχε για το ίδιο διάστημα σε ένα τυποποιημένο πρόγραμμα διαχείρισης άγχους. Η δομή των δύο προγραμμάτων ήταν παρόμοια, με τη διαφορά ότι μόνο το ένα συμπεριλάμβανε μαθήματα διαλογισμού.

Σε προηγούμενες έρευνες για το θέμα, οι ερευνητές έτειναν να χωρίζουν τους συμμετέχοντες σε μία ομάδα που παρακολουθούσε μαθήματα διαλογισμού και μία η οποία δεν έκανε οποιαδήποτε μαθήματα. Έτσι, όμως, ήταν ξεκάθαρο σε όλους τους συμμετέχοντες ότι το υπό έρευνα αντικείμενο ήταν τα πιθανά οφέλη του διαλογισμού, με αποτέλεσμα να περιμένουν εκ των προτέρων συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αυτού του είδους η προκατάληψη των συμμετεχόντων είναι πολύ πιθανό να οδηγούσε σε φαινόμενο placebo -δηλαδή, όσοι διαλογίζονταν να πιστεύουν ότι ωφελούνταν, απλά επειδή το περίμεναν και όχι επειδή διαλογίζονταν.

Ο νέος τρόπος διαχωρισμού, με άπαντες να συμμετέχουν σε δύο μεθόδους με τον ίδιο στόχο και την απόκρυψη εκ μέρους των ερευνητών της μεθόδου η οποία πραγματικά εξεταζόταν, απέκλεισε κατά το δυνατόν το ενδεχόμενο placebo και προκαταλήψεων.

Ο διαλογισμός καλύτερος από τα κλασικά προγράμματα

Πριν και μετά την έναρξη των προγραμμάτων τα οποία παρακολούθησαν, οι συμμετέχοντες πέρασαν από τεστ αξιολόγησης των αντιδράσεών τους, στα οποία οι ερευνητές τους έφερναν αντιμέτωπους με στρεσογόνες καταστάσεις, ενώ μετρούσαν σωματικούς δείκτες όπως τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους ACTH και των φλεγμονωδών πρωτεϊνών IL-6 και TNF-α.

Αποδείξεις: ο διαλογισμός ωφελεί σωματικά τα άτομα με άγχος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν σημαντικά μειωμένες ορμονικές και φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε στρεσογόνες καταστάσεις, μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με βάση τον διαλογισμό. Αντιθέτως, τα μέλη της δεύτερης ομάδας όχι μόνο δεν είχαν μειωμένες αποκρίσεις, αλλά οι αντιδράσεις τους ήταν ακόμα χειρότερες μετά το μάθημα.

  • Περισσότερα: Το μυστικό του πιο χαρούμενου ανθρώπου στον κόσμο

Πέραν των παραπάνω αντικειμενικών αποδείξεων, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με τα μαθήματα διαλογισμού ανέφεραν επίσης σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στην αυτό-αναφερόμενη αντίληψη του στρες, σε σχέση με εκείνους που συμμετείχαν στο τυποποιημένο πρόγραμμα διαχείρισης άγχους.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να είναι μία χρήσιμη στρατηγική για να μειωθεί η βιολογική αντίδραση στο στρες, ενώ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αγχώδη διαταραχή, καταλήγουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Προκειμένου να ισχυροποιηθεί (ή να αποδυναμωθεί) το παραπάνω συμπέρασμα, η ερευνητική ομάδα προτείνει όπως οι μελλοντικές μελέτες επικεντρωθούν και στην επίδραση του διαλογισμού σε αγχώδεις καταστάσεις στην πραγματική ζωή και όχι μόνο στο άγχος που δημιουργείται  μέσα στο εργαστήριο.

Σχετικά:

  • Έχεις άγχος; 3 τρόποι για να το μειώσεις
  • Άγχος; Υπάρχει ένας τρόπος να προστατεύσεις την καρδιά σου

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika