Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που βιώνουν μακροχρόνιο στρες;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 

stressed_woman

Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που βιώνουν μακροχρόνιο στρες;

Ένα βήμα πιο κοντά σε Αλτσχάιμερ και άνοια φέρνουν τις γυναίκες μέσης ηλικίας ψυχοφθόροι παράγοντες, όπως το διαζύγιο, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, η παρατεταμένη αγωνία για διανοητικά ασθενείς μέσα στην οικογένεια, η κατάχρηση αλκοόλ από τον σύζυγο, η απώλεια της εργασίας κ.ά. Αυτό προκύπτει από έρευνα Σουηδών και Αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα με αυτή, το μακροχρόνιο στρες που βιώνει μια γυναίκα μέσης ηλικίας, όταν γίνεται ανεξέλεγκτο, δείχνει να έχει σοβαρές ψυχοσωματικές συνέπειες.

Το άγχος επιδρά αρνητικά σε όλους

Κατά τους ερευνητές, όταν το άγχος της καθημερινότητας γίνεται χρόνιο, πολλές φορές προκαλεί δραστικές επιπτώσεις στην υγεία δημιουργώντας μια ποικιλία από συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, πεπτικά ή καρδιακά προβλήματα κ.ά. Όμως το μη διαχειρίσιμο στρες, που εμφανίζεται όταν βιώνουμε έντονες συναισθηματικές προκλήσεις και τραυματικές εμπειρίες, είναι κάτι διαφορετικό και ίσως γίνεται αιτία να δημιουργηθούν γνωστικές βλάβες (άνοια, νόσος Αλτσχάιμερ).

Φυσικά δεν προσβάλλονται από Αλτσχάιμερ όλοι όσοι περνούν στρες, διευκρινίζουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι δεν έχουν ακόμα κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους τα ψυχικά τραύματα που επιφέρουν μακροχρόνια θλίψη και αγωνία συνδέονται με την άνοια. Μια εξήγηση είναι ότι μπορεί να απορρυθμίζεται το νευροενδοκρινικό σύστημα του εγκεφάλου ή να δημιουργούνται αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στην περιοχή αυτή – το γιατί όμως είναι άγνωστο.

Η ασπίδα

Το κλειδί, σύμφωνα με τους ερευνητές, βρίσκεται στην προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης από την αρχή. Ανακουφιστικές δραστηριότητες, όπως ο διαλογισμός, το περπάτημα, η άσκηση, οι βαθιές αναπνοές και το γέλιο, μπορούν να δράσουν θεραπευτικά.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: bimag.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν πάνε για ύπνο

Newsitamea@

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea