Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Από ποια χρόνια νόσο προστατεύει το σπιτικό φαγητό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Από ποια χρόνια νόσο προστατεύει το σπιτικό φαγητό

Μπορεί πού και πού να λαχταράμε μια πίτσα ή ένα σουβλάκι, αλλά σαν το σπιτικό φαγητό δεν έχει!

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το σπιτικό φαγητό δεν είναι απλώς πιο νόστιμο αλλά έχει και προστατευτική δράση για την υγεία μας.

Από ποια χρόνια νόσο προστατεύει το σπιτικό φαγητό

Τα άτομα που καταναλώνουν συχνά σπιτικά γεύματα, γράφουν οι ερευνητές στο ειδικό τεύχος του PLOS Medicine για την πρόληψη του διαβήτη, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη χρόνια μεταβολική νόσο σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν κυρίως έτοιμα γεύματα.

Παρατηρείται παγκοσμίως μια τάση τα γεύματα να μην προέρχονται από το σπίτι. Εύλογα προκύπτουν ανησυχίες ότι τα έτοιμα γεύματα (π.χ. γρήγορο φαγητό) παρέχουν υπερβολικά πολλές θερμίδες αλλά ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, επομένως συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Τα περιττά κιλά τεκμηριωμένα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στο ρόλο του σπιτικού φαγητού στην πρόληψη του διαβήτη και/ή της παχυσαρκίας.

Έπειτα από ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, οι ερευνητές του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν σπιτικό δείπνο 5-7 φορές την εβδομάδα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν σπιτικό δείπνο μόνο 2 φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο. Περαιτέρω μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε για τα άτομα που προετοίμαζαν περισσότερα από τα γεύματα της ημέρας στο σπίτι.

Συνδυάζοντας το εύρημα αυτό με παλαιότερες μελέτες, προκύπτει ότι όσοι καταναλώνουν συχνά σπιτικά γεύματα κινδυνεύουν λιγότερο από το διαβήτη επειδή καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea