Newsitamea.gr
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Απειλεί ο «κόφτης» να κόψει συντάξεις και επιδόματα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

45988

Οι δανειστές πιέζουν αφόρητα για την προκαταβολική θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, την επιβολή «κόφτη» σε περίπτωση εκτροχιασμού των εσόδων και επί της ουσίας φέρνουν νέο Μνημόνιο από το παράθυρο.

Η Ελλάδα αποδέχεται στην ουσία ένα νέο Μνημόνιο, έστω και προληπτικό. Άλλωστε η πείρα μας έχει δείξει πλέον πως τα μνημόνια δεν βγαίνουν και ο ερχομός του προληπτικού Μνημονίου έρχεται με μαθηματική ακρίβεια.

Η διαπραγμάτευση «τρέχει» με σκοπό να κλείσει η αξιολόγηση, και ο νέος σκόπελός ακούει στο όνομα «κόφτης», μέσω του οποίου θα κόβονται κονδύλια από κωδικούς δαπανών κάθε φορά που θα παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα.

Από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται προσπάθεια αφενός να μην υπάρξει αριθμητική αναφορά στο ύψος των έκτακτων μέτρων που θα ενεργοποιεί ο «κόφτης» και, αφετέρου, να μείνουν εκτός κωδικοί που αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Βέβαια, «κόφτης» υπάρχει και σήμερα χωρίς να έχει επισήμως θεσμοθετηθεί, αν σκεφτεί κανείς πως πληρώθηκε μόνο το μισό οικογενειακό επίδομα του ΟΓΑ στους δικαιούχους, ελλείψει ρευστού στα κρατικά ταμεία.

Ποιος μας λέει πως αύριο, αν πέσουν έξω οι στόχοι, δεν θα έρθει ο «κόφτης» να δώσει μόνο την μισή σύνταξη ή καθόλου επίδομα. Να θυμίσουμε πως η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάζει τα επόμενα χρόνια τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3%, τα οποία θα στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία και θα εξαϋλώσουν περαιτέρω τα εισοδήματα των Ελλήνων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση συνεχίζει να «σκουπίζει» κάθε ταμειακό διαθέσιμο των φορέων σε μια προσπάθεια να πάρει ανάσα ρευστότητας.

Του Τάσου Σκλάβου / dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Efi Nika

Παίρνεις 2.400€ στο χέρι με 1 απλή αίτηση: Το άγνωστο επίδομα που δικαιούνται πολλοί αλλά το ξέρουν ελάχιστοι

Efi Nika

Βρέχει λεφτά και το Πάσχα: Νέο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πoιoι θα το πάρετε, πόσα χρήματα στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika