Newsitamea.gr
AMEA news ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ

Απέκλεισαν τους ΑμεΑ από το Κύπελλο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

GSZ

Απέκλεισαν τους ΑμεΑ από το Κύπελλο

Έντονη η αντίδραση της Επιτρόπου Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου
Διεξάγεται σήμερα ο τελικός του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, τον οποίο, ωστόσο, δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν άτομα με αναπηρία

Την έντονη αντίδραση της Επιτρόπου Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου προκάλεσε το ζήτημα της δυσκολίας πρόσβασης ατόμων με κινητική αναπηρία (ΑμεΑ) στο γήπεδο (ΓΣΖ), όπου θα διεξαχθεί ο σημερινός τελικός Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και την ΑΕΛ. Σύμφωνα με την κ. Σαββίδου, «το θέμα αυτό δεν πρέπει να προσπερνάται εύκολα ούτε και να παραγνωρίζεται, αφού δοκιμάζει τον βαθμό σεβασμού των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στη χώρα μας, σε όλες τις πτυχές του δημόσιού τους βίου και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ισότιμη και χωρίς εκπτώσεις συμμετοχή τους σε αθλητικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις».

Όπως τονίζει, «η συμμόρφωση με τις αρχές της μη διάκρισης, της συμμετοχής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ΑμεΑ σε όλους τους τομείς της ζωής τους, καθώς και με τις αρχές της προσβασιμότητας και του σχεδιασμού, όπου λαμβάνεται υπ’ όψιν η διάσταση της αναπηρίας, καταδεικνύει το επίπεδο σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα μιας δημοκρατικής χώρας χωρίς κοινωνικές ανισότητες, περιθωριοποίηση και αποκλεισμούς».

Οι δεσμεύσεις της Κύπρου
Σύμφωνα πάντα με την Επίτροπο Διοικήσεως, η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύτηκε να τηρεί τις προαναφερθείσες αρχές, με την κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ. Η εν λόγω σύμβαση, υπογραμμίζει, κατοχυρώνει περιεκτικά το δικαίωμα των φιλάθλων με αναπηρίες στην προσβασιμότητα στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στην απόλαυση της συμμετοχής τους στις αθλητικές δραστηριότητες, σε όλα τα επίπεδα και σε σχέση με όλα τα αθλητικά δρώμενα του τόπου, πόσω μάλλον στα κορυφαία ποδοσφαιρικά γεγονότα, όπως αυτό του τελικού ενός ποδοσφαιρικού κυπέλλου. Δεν πρέπει, επισημαίνει, να παραγνωρίζονται τα πρακτικά μηνύματα που εκπέμπονται από τη διασφάλιση αυτού του δικαιώματος σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός.

Καμιά δικαιολογία…
Η κ. Σαββίδου, αφού αναφέρει πως «είναι κατανοητή και εύλογη η έγνοια των αρμόδιων δημόσιων και ιδιωτικών Αρχών να διεξαχθεί ο αγώνας ομαλά και με ασφάλεια», τονίζει πως «είναι όμως ακατανόητη όταν είναι ασύμβατη με τις αρχές πρακτικής διασφάλισης και προαγωγής των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Και τούτο επειδή ούτε η ασφάλεια ούτε οι αρχές διεξαγωγής τέτοιων αγώνων επιτρέπουν ή δικαιολογούν με οποιονδήποτε τρόπο τον αποκλεισμό ή τον περιορισμό της πρόσβαση των ΑμεΑ σε ένα αθλητικό γεγονός», προσθέτει και συνεχίζει:

«Σταθμίσεις που συνδέουν την ασφάλεια του αγώνα με εκπτώσεις ή υποχωρήσεις στον σεβασμό των δικαιωμάτων των ΑμεΑ είναι αδιανόητες, ενώ τέτοιες στάσεις, αντιλήψεις και πρακτικές διαιωνίζουν, δυστυχώς, την κοινωνική περιθωριοποίησή των ΑμεΑ σε μια κοινωνία που θέλει να είναι ανθρωποκεντρική και χωρίς εμπόδια στην απόλαυση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και υποβαθμίζουν τις αρχές που υπηρετεί ο συγκεκριμένος αγώνας αλλά και ο αθλητισμός γενικότερα», καταλήγει η Επίτροπος Διοικήσεως.

www.sigmalive.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou