Newsitamea.gr
AMEA news

Απέκλεισαν ΑμεΑ από γυμναστήριο Βορείων Προαστίων λόγω… άδειας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea21

Απέκλεισαν ΑμεΑ από γυμναστήριο Βορείων Προαστίων λόγω… άδειας

Κοινωνικό αποκλεισμό και υποτιμητική συμπεριφορά καταγγέλλει ότι βίωσε ένας συμπολίτης μας ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.

Αφορμή στάθηκε η επιθυμία του να ξεκινήσει να γυμνάζεται σε γυμναστήριο των Βορείων Προαστίων. Επιθυμία που αν και για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ευκόλως πραγματοποιήσιμη, για τα άτομα με αναπηρία φαντάζει, αρκετές φορές, ως Γολγοθάς, και αυτό γιατί, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας παρακάτω την καταγγελία του, ακόμα και το άνοιγμα της εισόδου γίνεται κατόπιν… διαπραγματεύσεων.

Όπως καταγγέλλει λοιπόν ο Θανάσης Γούσιας μιλώντας στο zougla.gr, όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 10 ημέρες όταν επισκεπτόμενος το εν λόγω γυμναστήριο και παρατηρώντας τον εξωτερικό χώρο, θεώρησε ότι θα μπορούσε κάλλιστα τόσο να εισέρχεται όσο και να εξέρχεται αυτού.

Κάπου εκεί «άρχισε και το πανηγύρι» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία του, κάλεσε τη ρεσεψιόν και ζήτησε να του ανοίξουν την πόρτα προκειμένου να περιηγηθεί στον χώρο και να δει αν η διάταξη των οργάνων τον εξυπηρετεί. Εν τέλει, κατέληξε, όπως λέει ο ίδιος, ενώ βρισκόταν ακριβώς έξω από την είσοδο, να συνομιλεί με μία υπάλληλο στο… τηλέφωνο, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον μέσα από τη τζαμαρία.

«Η συνομιλία διήρκησε 6 λεπτά! Εγώ στο δρόμο απ έξω από το γυμναστήριο! Μου ανοίγει η καθαρίστρια, μπαίνω μια χαρά, βλέπω το χώρο και ήταν ότι έπρεπε διότι είχα εμπειρία στα συγκεκριμένα όργανα! Γουστάρω λέω από μέσα μου! Έρχεται η γυμνάστρια, κάνουμε χειραψία και μου εξηγεί ότι δεν έχουν άδεια για ΑμεΑ! Πρόσβαση – αναπηρική τουαλέτα – μηχανήματα “ειδικά” και ότι ΔΕΝ μπορούν να με εξυπηρετήσουν! Μα λέω, μια χαρά είναι ΟΛΑ, δε χρειάζομαι κάτι άλλο απ αυτό που βλέπω.

amea31

»Γυμνάστρια: Αν μας καταγγείλει κάποιος, θα έχουμε κυρώσεις! Δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε… ελάτε σε μισή ωρίτσα που θα έρθει η υπεύθυνη.

Παίρνω τηλεφωνώ αργότερα την υπεύθυνη και μου λέει τα ίδια περί άδειας λειτουργίας με υφάκι και χωρίς καμιά συγνώμη όταν ανέφερα ότι άργησαν να μου ανοίξουν εφευρίσκοντας διάφορες προφάσεις» αναγράφει στο προφίλ του στο facebook.

Όπως εξηγεί παρακάτω, το βράδυ επικοινώνησε εκ νέου με το κεντρικό κατάστημα της εν λόγω αλυσίδας και συνομίλησε με άλλη υπεύθυνη η οποία ναι μεν του ζήτησε συγγνώμη, τον ενημέρωσε όμως ότι δεν είναι δυνατό να τον εξυπηρετήσει καθώς η επιχείρηση δεν διαθέτει την ανάλογη άδεια.

«Παίρνω το βράδυ μια άλλη υπεύθυνη στο μεγάλο MEGA GYM στην εθνική οδό. Η κυρία ήταν επεξηγηματική και ευγενικότατη! Μου ζήτησε γύρω στις 4 φορές “χίλια συγνώμη” για την αντιμετώπιση της άλλης κυρίας. Της είπα να φέρω υπεύθυνη δήλωση που να λέει ότι πηγαίνω με δική μου ευθύνη στο χώρο…ΤΙΠΟΤΑ! Είναι ιδιωτική επιχείρηση και δεν έχω “δικαίωμα” να κράξω για τη μη προσπελασιμότητα, αλλά ρε φίλε, 3 τετραγωνικά μεγαλύτερη τουαλέτα και μια τσιμεντένια ράμπα για να πάρεις την άδεια, θα κόστιζε;;;;;;» αναρωτιέται.

1928368

Η απάντηση του Megagym για κοινωνικό αποκλεισμό ΑμεΑ

Απάντηση εξέδωσε σήμερα η διεύθυνση της αλυσίδας γυμναστηρίων Megagym σχετικά με την καταγγελία από πολίτη ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και, μιλώντας στο zougla.gr, είχε καταγγείλει ότι βίωσε κοινωνικό αποκλεισμό και υποτιμητική συμπεριφορά από υπαλλήλους του γυμναστηρίου.

Όπως είχε αναφέρει πριν από μερικές μέρες ο κ. Γούσιας, όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 10 ημέρες όταν επισκεπτόμενος το εν λόγω γυμναστήριο και παρατηρώντας τον εξωτερικό χώρο, θεώρησε ότι θα μπορούσε κάλλιστα τόσο να εισέρχεται όσο και να εξέρχεται αυτού.

Σύμφωνα με την καταγγελία του, κάλεσε τη ρεσεψιόν και ζήτησε να του ανοίξουν την πόρτα προκειμένου να περιηγηθεί στον χώρο και να δει αν η διάταξη των οργάνων τον εξυπηρετεί. Εν τέλει, κατέληξε, ενώ βρισκόταν ακριβώς έξω από την είσοδο, να συνομιλεί με μία υπάλληλο στο… τηλέφωνο, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον μέσα από τη τζαμαρία. Αργότερα επικοινώνησε με τους υπεύθυνους της επιχείρησης οι οποίοι του είπαν ότι δεν μπορούν να τον δεχθούν στο γυμναστήριο λόγω μη κατοχής σχετικής άδειας.

«Παίρνω τηλεφωνώ αργότερα την υπεύθυνη και μου λέει τα ίδια περί άδειας λειτουργίας με υφάκι και χωρίς καμιά συγνώμη όταν ανέφερα ότι άργησαν να μου ανοίξουν εφευρίσκοντας διάφορες προφάσεις» είχε γράψει στο προφίλ του στο facebook.

Σήμερα η αλυσίδα Megagym εξέδωσε απάντηση η οποία παρατίθεται αυτούσια:

Εδώ και έντεκα ημέρες ο κύριος Γούσιας έχει ξεκινήσει μια ανείπωτη προσπάθεια διασυρμού τόσο της επιχείρησης, όσο και του προσωπικού μας. Προκαλεί και συμμετέχει σε δημόσιες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε λαϊκά δικαστήρια τα οποία φτάνουν στη χειρότερη δημόσια εξύβριση, συκοφαντία και απειλές προς την επιχείρηση μας. Και όλα αυτά ερήμην μας.

Προφασίζεται κοινωνικό αποκλεισμό ενώ στην ουσία δυσφημεί ασύστολα σε κάθε του εγχείρημα την επιχείρησή μας προκαλώντας ένα είδος Bulling σε συγκεκριμένους εργαζόμενους, όπου φιλικά πρόσωπα του τους καθυβρίζουν και τους απειλούν σε κάθε δοθείσα ευκαιρία.

Μόνο άδικη μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη συμπεριφορά του αυτή.
Ως επιχείρηση αγνοούμε τα πραγματικά κίνητρά μιας τέτοιας αντιμετώπισης καθώς δεν ήταν λίγες φορές που είχε εκτεταμένες συζητήσεις με εργαζόμενους των γυμναστηρίων μας οι οποίοι προσπάθησαν να του γνωστοποιήσουν με κάθε δυνατό τρόπο ότι ο λόγος που αδυνατούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της εκγύμνασης ενός ατόμου με αναπηρία είναι ο περιορισμός που δεχόμεθα από την ισχύουσα άδεια λειτουργίας των καταστημάτων μας.
Του ζητήσαμε επανειλημμένες φορές «συγνώμη» που δεν μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε και του ξεκαθαρίσαμε ότι ο λόγος δεν είναι προσωπικός αλλά πρακτικός και πηγάζει από την ευθύνη για την ασφαλή εκγύμνασή του. Την προσωπική του ασφάλεια και μόνο.

Του εξηγήσαμε πολλάκις πως για να μπορεί να αναλάβει μια επιχείρηση την εκγύμναση ενός οποιουδήποτε ατόμου, θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το ιατρικό του ιστορικό αφού έχει και την ευθύνη για την ασφάλεια του ατόμου, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε άτομο με αναπηρία.

Του γνωστοποιήσαμε επιπροσθέτως, πως το ενδεχόμενο υπογραφής μιας υπεύθυνης δήλωσης όπου ο ίδιος να αναλαμβάνει την ευθύνη της ασφάλειας του μέσα στον χώρο του γυμναστηρίου, αντιτίθεται στις διατάξεις και τους νόμους σύμφωνα με τους οποίους εμείς είμαστε πάντα οι υπεύθυνοι για την ασφάλειά του. Η αποδοχή μιας τέτοιας δήλωσης, ας καθιστά αυτομάτως αντιεπαγγελματίες και υπόλογους σε οποιοδήποτε συμβάν απειλήσει (με όποιο τρόπο) τη σωματική ακεραιότητα του πελάτη εντός του χώρου και φυσικά δεν έχει καμία ισχύ.

Ο κύριος Γούσιας επέμενε και επιμένει ακόμη σήμερα ότι μπορεί να γυμνάζεται μόνος του αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη για πιθανό τραυματισμό του με την υπογραφή μιας υπεύθυνης δήλωσης. Θεωρεί ότι αυτό είναι αρκετό. Κάτι που τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο κι εμείς, ως γνώστες του αντικειμένου που πραγματευόμαστε, αδυνατούμε να αποδεχτούμε.

Απ’ όσα του αναφέραμε, για τις απαιτούμενες προδιαγραφές που διασφαλίζουν την ασφαλή εκγύμναση ΑμεΑ, έχοντας επιλεκτική μνήμη κράτησε και αναφέρει μόνο τις ελάχιστες προδιαγραφές που αφορούν στην ειδική τουαλέτα και την ράμπα πρόσβασης. Παραβλέποντας τις βασικές και κύριες προϋποθέσεις, τις οποίες ουκ ολίγες φορές του εξηγήσαμε και που χωρίς αυτές δεν μπορεί μια επιχείρηση να αναλάβει την ευθύνη εκγύμνασης ατόμων αναπηρία.

Τον ενημερώσαμε λοιπόν με κάθε δυνατό τρόπο, πως την ευθύνη εκγύμνασης σε ΑμεΑ μπορούν να αναλάβουν μόνο «Ειδικά κέντρα άθλησης» τα οποία διαθέτουν αυστηρές προδιαγραφές όσον αφορά έξι βασικούς πυρήνες:

1) Πρέπει να διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό και ειδικά μηχανήματα, ειδικά σχεδιασμένα για ΑμεΑ, ώστε να εξασφαλίζουν ασφαλή εκγύμναση.

2) Πρέπει να έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους, κατάλληλους για την ειδική προπόνηση που απαιτείται.

3) Πρέπει να διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό ικανό να αξιολογεί το ιατρικό ιστορικό του ατόμου, ώστε να συντάσσει το κατάλληλο αλλά και ασφαλές ασκησιολόγιο, που απαιτείται για την ασφαλή εκγύμνασή του.

4) Πρέπει οι γυμναστές που εργάζονται στον χώρο αυτόν να είναι πτυχιούχοι της σχολής ΤΕΦAΑ με πτυχίο που να αναγράφει «καθηγητής ΕΙΔΙΚΗΣ φυσικής αγωγής με ειδικότητα σε άτομα με ειδικές ικανότητες και ΑμεΑ» και όχι απλά πτυχίο που να αναγράφει «Καθηγητής φυσικής αγωγής» που απαιτείται για τα απλά γυμναστήρια.

5) Η επίβλεψη πρέπει να είναι σε προσωπικό επίπεδο ( personal training ) το οποίο σημαίνει αναλογικός αριθμός αντίστοιχων γυμναστών με αυτόν των αθλουμένων.

Στον κύριο Γούσια τα εξηγήσαμε όλα αυτά, και του δώσαμε και μια έκτη προϋπόθεση την οποία την αναφέραμε ως ελαχίστης σημασίας και όχι ως βαρύνουσας ή σημαίνουσας. Θέλαμε απλά να του δώσουμε να καταλάβει πόσο πραγματικά ακατάλληλος και επικίνδυνος είναι ο χώρος μας για την εκγύμναση ενός AμεA.

6) Αναφερόμαστε στον πολεοδομικό κανονισμό υποδοχής ΑμεΑ, σύμφωνα με τον οποίο τα απλά γυμναστήρια, δηλαδή επιχειρήσεις με άδεια λειτουργίας «ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ», δεν έχουν στις προδιαγραφές τους ειδική τουαλέτα για ΑμεΑ, ράμπα πρόσβασης και εσωτερικό ασανσέρ μεταξύ των ορόφων όπως απαιτείται για τα ειδικά κέντρα άθλησης ΑμεΑ.

Συνεπώς, δεν φτιάχνουμε μια ράμπα και μια μεγαλύτερη τουαλέτα και έτσι αυτομάτως γινόμαστε ειδήμονες στην εκγύμναση ατόμων με ειδικές ανάγκες και ικανοί να αναλάβουμε και την ευθύνη εκγύμνασής τους.

Για να μπορούμε λοιπόν να αναλάβουμε νόμιμα την ευθύνη εκγύμνασης σε ΑμεΑ χρειάζονται και οι έξι προαναφερθείσες προδιαγραφές. Αυτές τηρούνται στα ειδικά κέντρα άθλησης για ΑμεΑ και όχι στα γυμναστήρια, δηλαδή σε επιχειρήσεις με άδεια λειτουργίας «ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ».
Η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, έχει 6 δημοτικά γυμναστήρια και μόνο τα δύο διαθέτουν τις προδιαγραφές και την υποδομή ώστε να μπορούν να αναλάβουν την εκγύμναση AμεA.

Πιστεύουμε ότι ο κύριος Γούσιας κατάλαβε πολύ καλά τα παραπάνω, αφού αναγνώρισε την ευθύνη που ανακύπτει και ήθελε να την αναλάβει προσωπικά ο ίδιος υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση.
Παρόλα αυτά συνεχίζει να μας διασύρει.

Αγνοεί ακόμη και κάποιον γνωστό του που του απαντάει στο facebook «Επειδή το έψαξα άδεια μπορούν να βγάλουν μόνο όσοι έχουν ειδίκευση σε εκγύμναση ΑμεΑ»

Παραβλέπει εντελώς το θέμα της προσωπικής του ασφάλειας και αντί αυτού προβάλει μια διαρκή προκατάληψη από μεριάς μας ότι ηθελημένα δεν επιθυμούμε να αναλάβουμε την εκγύμναση ατόμων με ειδικές ανάγκες γιατί «μας χαλάνε την μόστρα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και λέμε ότι αυτό είναι προκατάληψη, διότι αν είχαμε τις προδιαγραφές και την άδεια να το κάνουμε δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα, τουναντίον μάλιστα θα ήταν χαρά και τιμή μας καθώς η εκγύμναση ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες όχι μόνο δε χαλάει την εικόνα μιας επιχείρησης αλλά την κάνει πιο θετική και πιο ζεστή προς τα μέλη του γυμναστηρίου.
Ακόμη είναι αυτονόητο, ότι εμείς, ως ιδιωτική επιχείρηση θέλουμε περισσότερους πελάτες και αυτός θα ήταν ένας ακόμη. Άρα, δεν τίθεται θέμα κοινωνικού αποκλεισμού αλλά καθαρά θέμα ασφάλειας.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε, για να γίνει κατανοητό πόσο ακατάλληλο είναι το απλό γυμναστήριο για την εκγύμναση ενός ατόμου με αναπηρία, το οποίο βρίσκεται σε αμαξίδιο:

Εξηγεί λοιπόν η γυμνάστρια μας στον κύριο Γούσια, έχοντας μεγάλη εμπειρία στην άθληση, ότι το γυμναστήριο είναι τελείως ακατάλληλο για την εκγύμνασή του και ο ίδιος ανταπαντά ότι το βρίσκει «μια χαρά» δείχνοντας τον χώρο με τα ελευθέρα βάρη.

Η αλήθεια είναι ότι μόνο εκεί θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάτι από το γυμναστήριο. Όλα τα άλλα αποκλείονται.
Όμως, ο χώρος με τα ελευθέρα βάρη είναι αποδειγμένα ο πλέον επικίνδυνος χώρος του γυμναστηρίου σε ότι αφορά τραυματισμούς. Σε αυτόν τον χώρο πηγαίνουν μόνο προχωρημένοι αθλούμενοι, οι οποίοι «φορτώνουν» πολλά κιλά ( ελεύθερα βάρη ).

Η δυσκολία των ασκήσεων και η κούραση που προκαλούν οι ασκήσεις με τα πολλά κιλά δεν τους καθιστούν και τους πιο προσεχτικούς αθλούμενους στις κινήσεις. Η χρήση αλτήρων, δίσκων, συρματόσχοινων και μπαρών έχει αυξημένο κίνδυνο και απαιτεί ιδιαίτερη αθλητική εξοικείωση.

Σε αυτόν τον χώρο δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση να γυμνάζονται αρχάριοι, άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα με μυο-σκελετικά προβλήματα, διότι ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού.
Πώς, λοιπόν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε σε άτομο ΑμεΑ να γυμναστεί σε αυτόν τον χώρο; Δεν θα ήταν ένα μεγάλο ρίσκο με εγγυημένο τραυματισμό;

Όσον αφορά όλα αυτά που διατυμπανίζει/προβάλει ο κύριος Γούσιας για υποτιμητική συμπεριφορά, θεωρούμε ότι είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παρεξηγήσεων των προθέσεων μας από μέρος του, που βασίζεται σε λάθος εκτίμηση και προκαταλήψεις.

Εκτίμησε λάθος αν πίστεψε, ότι σε ένα γυμναστήριο μπορεί κανείς να γυμνάζεται μόνος του και με μια υπεύθυνη δήλωση να αναλαμβάνει όλη την ευθύνη, έτσι απλά.

Εκτίμησε λάθος, ότι με μια τουαλέτα μεγαλύτερη και με μία ράμπα, μετατρέπεται μια επιχείρηση από απλό γυμναστήριο σε ειδικό κέντρο άθλησης που μπορεί να αναλάβει την ευθύνη εκγύμνασης ΑμεΑ. Αυτή είναι μία τελείως διαφορετική υποδομή με άλλη δομή και εγκαταστάσεις.

Και μετά άρχισε να θυμώνει και να παρερμηνεύει τα λεγόμενά μας και τα γεγονότα.
Παρεξήγησε την συμπεριφορά του προσωπικού μας, όταν επισκέφτηκε το γυμναστήριό μας, γιατί άργησαν οι υπάλληλοι να του ανοίξουν την πόρτα.
Ήταν λογική η καθυστέρηση, αφού ο ίδιος επέλεξε να μπει από την πίσω πόρτα ,γιατί αυτή τον βόλευε. Η συγκεκριμένη όμως πόρτα, χρησιμοποιείται μόνο από το συνεργείο καθαρισμού. Η κοπέλα της reception χρειαζόταν χρόνο για να επικοινωνήσει με την υπεύθυνη και να δει ποιος έχει τα κλειδιά αυτής της πόρτας. Γι’ αυτό το λόγο τον ενημέρωσε ότι εκείνη την στιγμή έλειπε η υπεύθυνη. Δεν είχε αντιμετωπίσει ξανά η κοπέλα αντίστοιχο περιστατικό.

Προσπαθεί να δημιουργήσει άσχημη εντύπωση για την συμπεριφορά του προσωπικού αναφέροντας ότι περίμενε 6 λεπτά πάνω στην άσφαλτο να του ανοίξουν την πόρτα.

Η αλήθεια είναι, ότι περίμενε μόλις 3 λεπτά, σύμφωνα με μαρτυρίες μελών του γυμναστηρίου και όχι πάνω στην άσφαλτο αλλά 6 μέτρα μακριά από αυτή, δηλαδή πάνω στο πεζοδρόμιο, έξω από την πίσω πόρτα.

Αναφέρει ότι μίλαγε στο τηλέφωνο, εκείνος έξω από την πίσω πόρτα και η κοπέλα της reception πίσω από την reception και κοιτάζονταν από το τζάμι. Μα, δεν υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των δύο χώρων.

Παρεξήγησε την γυμνάστρια που δεν βγήκε έξω να τον εξυπηρετήσει, ενώ η κοπέλα προσπαθούσε να βρει τρόπο να ανοίξει την πίσω πόρτα για να τον βάλει μέσα. Αλήθεια, αν η γυμνάστρια έβγαινε έξω να του μιλήσει τι θα έλεγε; Βγήκε αυτή έξω, για να τα πουν, για να μην μπει μέσα εκείνος;

Η γυμνάστρια τον πλησιάζει με χαμόγελο, του κάνει χειραψία και αυτός γράφει στο προφίλ του στο facebook, προσπαθώντας πάντα να δημιουργήσει κακή εντύπωση για την γυμνάστρια:
«Έρχεται η γυμνάστρια, κάνουμε χειραψία (μπορεί να πλύθηκε μετά)…».

Γιατί τέτοια προκατάληψη ;

Αναφερόμαστε σε προκατάληψη γιατί η συγκεκριμένη γυμνάστρια είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ και αθλήτρια με μεγάλες διακρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, εθελόντρια στην Παραολυμπιακή Ομάδα, όπου είχε την μέριμνα και φροντίδα ατόμων ΑμεΑ ( Όχι την εκγύμνασή, μόνο τη φροντίδα τους.)
Φανταστείτε την κοπέλα. Πόσο να στεναχωρήθηκε που την καθυβρίζουν οι γνωστοί του τόσο χυδαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που εξυπηρέτησε με κάθε ευγένεια τον κύριο Γούσια;

Θεωρεί ο κ. Γούσιας ότι η υπεύθυνη του καταστήματος της Κηφισιάς του μίλησε με «υφάκι» όπως αναφέρει. Αυτό δε συνέβη ποτέ. Η υπεύθυνη αντίθετα δεν του ζητά απλά συγνώμη, αλλά προσπαθεί λεπτομερώς να του εξηγήσει ότι είναι θέμα προσωπικής του ασφάλειας. Όσο περισσότερο του εξηγεί, τόσο περισσότερο εκείνος αντιτίθεται και θυμώνει.

Αναφέρει ότι η δεύτερη υπεύθυνη του ζητάει, χίλια συγνώμη, τέσσερις φορές για την συμπεριφορά της πρώτης υπευθύνου, ενώ η αλήθεια είναι ότι του ζητάει συγνώμη γιατί δεν μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε όπως άλλωστε έκανε και η πρώτη υπεύθυνη.

Στο τέλος γράφει στο προσωπικό του προφίλ στο facebook:
«Καλά, ΜΗΝ αναφέρω την ψωνίστικη αντιμετώπιση που έχει ως περιοχή…..θα κάνω έμετο άλλη φορά!
Η πρώτη φορά που ένιωσα “σκατά” ως παραπληγικός ήταν όταν έφαγα πόρτα το 2003 στο ΓΑΛΑΤΣΙ…!!»
Ποια περιοχή και τι είδους προκαταλήψεις είναι αυτές;

Πιστεύουμε ότι ο κ. Γούσιας θύμωσε με την επιχείρησή μας και παρεξηγήθηκε άδικα. Στηρίχθηκε σε λάθος δικές του εκτιμήσεις.

Κάπου σε έναν διάλογο με κάποιον γνωστό του, αναφέρει στο facebook ότι:
«δεν μπορεί να μου απαγορεύσει κάποιος να πάω κάπου να πιω έναν καφέ» και αυτό το παραλληλίζει με το γυμναστήριο.
Όμως υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: Είναι άλλο πράγμα να σου απαγορεύουν την είσοδο κάπου για να πιείς έναν καφέ, το οποίο είναι σίγουρα ρατσιστικό, απομονωτικό και συνιστά προκατάληψη και είναι όμως άλλο πράγμα, όταν υπάρχουν ευθύνες, προδιαγραφές και κανόνες οι οποίοι μάλιστα υπάρχουν για να διασφαλίζουν την δική σου ασφάλεια.
Αυτοί πρέπει να τηρούνται. Όπως δεν μπορεί κανείς να σου απαγορεύσει να πας εκεί που θέλεις να πιεις έναν καφέ, έτσι δεν μπορείς και εσύ με τη σειρά σου να επιβάλεις στον άλλον να αναλάβει την ευθύνη της εκγύμνασής σου χωρίς να διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, τον κατάλληλο εξοπλισμό, το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και την ειδική άδεια.

Σκέφτηκε ο κ. Γούσιας ότι χωρίς τα παραπάνω, αν υπάρξει ένας σοβαρός τραυματισμός, κάποιος άνθρωπος θα πήγαινε άδικα φυλακή;

Δεν μπορείς λοιπόν να το επιβάλεις και δεν μπορείς να θυμώνεις διασύροντας μια επιχείρηση και το προσωπικό της, προκειμένου να πετύχεις τον σκοπό σου.

Θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε απόλυτα και ξεκάθαρα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και στον ρατσισμό.
Όλοι μας κάπου μακριά ή πολύ κοντά έχουμε ένα άτομο που χρήζει ειδικής φροντίδας για τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Αποτελεί ύβρις να αναφέρεται ότι ως επιχείρηση ή ως μεμονωμένα άτομα πράττουμε το αντίθετο.

Ασχολούμαστε με την γυμναστική και την άθληση γιατί αγαπάμε τον άνθρωπο και είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό τον σκοπό εδώ και πολλά χρόνια.

Είμαστε στον χώρο αυτό 24 χρόνια και γνωρίζουμε τους κινδύνους καλύτερα από τον καθένα. Δεν μπορεί κανείς να μας το αμφισβητήσει αυτό.

Καταλαβαίνουμε πως ο κ. Γούσιας νιώθει άσχημα.

Αλλά αν το σκεφτεί καλύτερα θα δει ότι είμαστε μαζί του και όχι εναντίον του.

Nobody wants him
They just turn their heads
Nobody helps him
Now he has his revenge

Δεν ισχύουν αυτοί οι στίχοι… Δεν ισχύουν με μας… Δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι.. Δεν είχαμε κακή πρόθεση…

Πρόθεσή μας είναι κατανόηση της ανάγκης
Στόχος μας είναι η ασφάλεια
Σκοπός μας η επίτευξη των στόχων του ατόμου με ασφαλή διαδικασίες

Με εκτίμηση
ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ MEGA GYM

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος / απο www.zougla.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou