Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Άντρας πέθανε από τη μούχλα που είχε αναπτυχθεί στη γκάιντα του

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι μουσικοί που παίζουν πνευστά όργανα μπορεί να προκαλούν ανήκεστες βλάβες στους πνεύμονές τους εάν δεν τα καθαρίζουν σχολαστικά, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Thorax», περιγράφουν την σπάνια περίπτωση ενός μουσικού ο οποίος ανέπτυξε σοβαρή πνευμονοπάθεια που τελικά του κόστισε τη ζωή, επειδή επί χρόνια έπαιζε μια γκάιντα την οποία ουδέποτε είχε απολυμάνει.

Ο νεκρός άνδρας εκδήλωσε σοβαρή αντίδραση στη μούχλα και τους μύκητες που είχαν αναπτυχθεί στο υγρό εσωτερικό του μουσικού οργάνου, και με το πέρασμα των χρόνων αυτή εξελίχθηκε σε θανατηφόρο πνευμονοπάθεια.

Ο ασθενής ήταν 61 ετών όταν κατέληξε.

Οι γιατροί του από το Νοσοκομείο Wythenshawe συνιστούν σε όλους τους μουσικούς να απολυμαίνουν συστηματικά τα πνευστά όργανα όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό τους.

Αν εξ άλλου εκδηλώσουν οποιοδήποτε αναπνευστικό σύμπτωμα, όπως δύσπνοια ή βήχα, δίχως εμφανή αιτία, τους συνιστούν να απευθυνθούν σε έναν γιατρό τον οποίο οπωσδήποτε θα ενημερώσουν για το μουσικό όργανο που παίζουν, ώστε να αρχίσουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γιατροί προειδοποιούν για κίνδυνο βαριάς πνευμονοπάθειας από τα πνευστά μουσικά όργανα, αλλά στις προηγούμενες περιπτώσεις η διάγνωση είχε γίνει νωρίς και οι ασθενείς είχαν σωθεί.

Όπως εξηγούν οι βρετανοί επιστήμονες στο άρθρο τους, ο ασθενής τους παραπέμφθηκε τον Απρίλιο του 2014 στην Κλινική Διάμεσων Πνευμονοπαθειών του νοσοκομείου τους, αναφέροντας ότι τα τελευταία επτά χρόνια είχε ξηρό (χωρίς φλέγματα) βήχα και προοδευτικώς εξελισσόμενη δύσπνοια που δεν βελτιωνόταν παρά τη θεραπεία που έκανε.

Τους είχε επίσης πει ότι το 2009 είχε διαγνωσθεί με πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας – μία φλεγμονώδη πάθηση των πνευμόνων που οφείλεται στην εισπνοή οργανικών μορίων η οποία προκαλεί έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Ο άνδρας αυτός δεν κάπνιζε, δεν είχε κανένα γνωστό ιστορικό έκθεσης σε ύποπτα αλλεργιογόνα, δεν έπασχε από υποκείμενα προβλήματα υγείας, το σπίτι του δεν είχε ενδείξεις μούχλας, αλλά η αναπνευστική δυσχέρειά του επιδεινωνόταν συνεχώς και πλέον δεν μπορούσε καλά-καλά να διασχίσει 20 μέτρα περπατώντας.

Μοναδική εξαίρεση στη φθίνουσα πορεία του ήταν ένα τρίμηνο του 2011 όταν ταξίδεψε στην Αυστραλία για τρεις μήνες και η κατάστασή του παρουσίασε θεαματική βελτίωση.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, ο άνδρας ήταν ένθερμος λάτρης της γκάιντας και έπαιζε καθημερινά παρά την αναπνευστική δυσχέρεια, αλλά στο ταξίδι στην Αυστραλία δεν την είχε πάρει μαζί του.

Οι γιατροί εξέτασαν την γκάιντα και ανακάλυψαν πως ήταν γεμάτη από ορισμένους μύκητες που είναι γνωστό ότι προκαλούν πνευμονοπάθεια. Δυστυχώς, οι πνευμονικές βλάβες που είχε ήδη υποστεί ο ασθενής τους ήταν πολύ βαριές και λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2014, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πελώριο, πιο μεγάλο και από ΙΚΕΑ: Αυτό είναι το νέο υπερκατάστημα των ZARA που ανοίγει άμεσα στην Αθήνα

Efi Nika

Κακά μαντάτα για όσους έχουν Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank: Όποιος μπαίνει στην τράπεζα… πληρώνει – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πήγαν εκδρομή και πέθαναν: 18 νεκροί Έλληνες μέσα σε μία ημέρα, το πασχαλινό ταξίδι που κατέληξε σε τραγωδία – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika