Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αντιισταμινικά: Σε ποιες περιπτώσεις χορηγούνται, τι πρέπει να προσέξετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αντιισταμινικά: Σε ποιες περιπτώσεις χορηγούνται, τι πρέπει να προσέξετε

Αντιισταμινικά: Σε ποιες περιπτώσεις χορηγούνται, τι πρέπει να προσέξετε

Τα αντιισταμινικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανακούφιση αλλεργικών εκδηλώσεων, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η φαγούρα και η αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από έντομα.

Tα αντιισταμινικά είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν χορηγούνται για την πρόληψη, παρά για τη θεραπεία των αλλεργικών εκδηλώσεων.

Πότε ενδείκνυται η χορήγηση αντιισταμινικών

-Για την αντιμετώπιση αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, οξείας και χρόνιας κνίδωσης, δερμογραφισμού, αγγειοοιδήματος και άλλων αλλεργικών αντιδράσεων από μεταγγίσεις αίματος ή πλάσματος, φάρμακα, τροφές ή φυσικά αίτια.

-Ως συμπληρωματικά φάρμακα της αδρεναλίνης σε συστηματικές αναφυλακτικές και αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις ή σοκ κατά προτίμηση σε ενδοφλέβια χορήγηση.

-Για την αντιμετώπιση της ναυτίας των ταξιδιωτών, του ιλίγγου, των εμβοών, της νόσου Meniere και ως αντιεμετικά.

Πότε αντενδείκνυται η χρήση τους

Νεογέννητα και πρόωρα, γαλουχία. Η χορήγησή τους θα πρέπει να αποφεύγεται και σε πολλές άλλες καταστάσεις, ανάλογα με το αντιισταμινικό και τις κύριες ανεπιθύμητες ενέργειές.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, ζάλη, επιγαστρική δυσφορία, ξηρότητα βλεννογόνων, κατακράτηση ή επίσχεση ούρων στους άνδρες, διέγερση όρεξης και αύξηση βάρους. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αντικαταστήσει το φάρμακο με κάποιο άλλο.

Aλληλεπιδράσεις

Tο αλκοόλ καθώς και τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος ενισχύουν την κατασταλτική δράση των αντιισταμινικών στο KNΣ και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Oδηγοί, χειριστές επικίνδυνων μηχανημάτων και γενικά άτομα των οποίων η εργασία απαιτεί εγρήγορση να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους ατυχημάτων από την προκαλούμενη καταστολή του KNΣ, κυρίως από τα παλαιότερα αντιισταμινικά.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@