Newsitamea.gr
AMEA news

Ανησυχία για δυσμενίς εξελίξεις στα ζητήματα των ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea_2

Ανησυχία του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας για δυσμενίς εξελίξεις στα ζητήματα των ΑμεΑ

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με ειδικές ανάγκες παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στο διεθνή και τον ελλαδικό χώρο κυρίως για τα θέματα της αναπηρίας και τα μηνύματα που λαμβάνει είναι ανησυχητικά.

Η “κολυμβήθρα του Σιλωάμ”, όπως εξ’ αρχής χαρακτηρίσαμε την επιτροπή του ΚΕΠΑ,  μετετράπη από μια υπηρεσία εξορθολογισμού και άρσης των κακώς γενομένων των προηγουμένων δεκαετιών σε όργανο μείωσης των ποσοστών αναπηρίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να φτάνει στο σημείο “ίασης” αναπήρων. Φαίνεται όμως ότι οι διεθνείς επιταγές επιβάλλουν περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών για την αναπηρία, με εφαρμογή νέων μέτρων, εφόσον η μείωση του αριθμού των αναπήρων Ελλήνων πολιτών στο επιθυμητό 5% του γενικού πληθυσμού, δεν έγινε εφικτή μέσω του ΚΕΠΑ.

Τα σχετικά δημοσιεύματα που ακολουθούν στη συνέχεια δείχνουν αυτό ακριβώς. Το ότι πλέον εφαρμόζεται ένα νέο σχέδιο μείωσης του «κόστους της αναπηρίας», που θα οδηγήσει στην φτώχεια, την εξαθλίωση και τελικά στον αφανισμό μας.

Για όσους θεωρήσουν υπερβολικά τα δημοσιεύματα απαντούμε ότι η δημοσίευση τους και μόνο αυτή, αναστατώνει τους ανθρώπους με αναπηρία, γεμίζει άγχος και αγωνία την καθημερινότητα μας, σκιαγραφώντας ένα αβέβαιο μέλλον.

1. Από μηδενική βάση επανεξετάζονται προνοιακά επιδόματα ύψους 5 δισ. ευρώ

Για να βρεθούν τα κονδύλια για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα προνοιακά επιδόματα θα ελεγχθούν, θα αξιολογηθούν και…ίσως…μοιραστούν ξανά.

2. Νέα κριτήρια αφανισμού των ΑμεΑ

Όσα έχει διατάξει ο ΟΟΑΣΑ για μείωση των αναπήρων στην Ελλάδα από το 14% στο 5% μέσω της “κολυμβήθρας του Σιλωάμ” των ΚΕΠΑ, φαίνεται πως δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πλέον μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα αξιολόγησης διαφόρων κριτηρίων που θα αφανίσουν όπως έχουμε αναφέρει τον ανάπηρο πολίτη και την οικογένεια του.

3. Τέλος εποχής και για την Πρόνοια

Με τα νέα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, το ΕΚΑΣ έχουν χάσει ήδη περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ δεν θα χορηγείται και στους ανάπηρους (!) με ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο του 80 τοις εκατό.

Τη δραματική μείωση των κονδυλίων για την Πρόνοια κατά 40%, ή κατά περίπου κατά 2,2 δισ. ευρώ προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση, προτάσσοντας τη λεγάμενη «αναδιάρθρωση» όσον αφορά τους πόρους, που παρά τις μνημονιακές περικοπές των προηγούμενων χρόνων φθάνουν συνολικά τα 4,8 δισ. ευρώ και διατίθενται μέσω της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπουργείο Εργασίας, υπακούοντας στη μνημονιακή δέσμευση για πλήρη διαχωρισμό των προνοιακών επιδομάτων από την Κοινωνική Ασφάλιση, ετοιμάζεται να μοιράσει προεκλογικά «ψίχουλα» μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την ώρα που «κόβει» όχι μόνο τα επιδόματα από τους ανάπηρους, αλλά και το ΕΚΑΣ σε ανήμπορους ανθρώπους.

Έτσι το επόμενο διάστημα, με πρόσχημα το «νοικοκύρεμα», θα επιχειρήσει το υπουργείο Εργασίας να… μοιράσει (προεκλογικά) τα «πετσοκομένα» κονδύλια της Πρόνοιας στην (απόλυτη) φτώχεια!

4. Να πάρουν θέση εδώ και τώρα υπ. Εργασίας, Πρόνοια, ΙΚΑ για το δημοσίευμα για «5+1 αλλαγές στις συντάξεις αναπηρίας».

Μόνο τρομοκρατικό σενάριο οριστικής εξαφάνισης των κοινωνικών πολιτικών και της στήριξης στα άτομα με αναπηρία μπορεί να χαρακτηριστεί το σημερινό πρωτοσέλιδο και το ρεπορτάζ του Ε.Τ. (17/9/2014), με τίτλο «5+1 αλλαγές στις συντάξεις αναπηρίας».

5. «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την άμεση απόσυρση της ανάλγητης απόφασης με την οποία αναστέλλεται το εξωϊδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας των δικαιούχων
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το υπ’ αριθ. 2855 έγγραφό της στις 27/8/2013 είχε εκφράσει την αγανάκτηση και οργή της για την Υπουργική Απόφαση Φ11/321/1119/79/27.3.2013 (τροποποίηση της Φ9/οικ.909/22.6.1983), σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται «η καταβολή του εξωϊδρυματικού επιδόματος στις περιπτώσεις νοσηλείας του δικαιούχου, σε οποιασδήποτε μορφής νοσηλευτικό ίδρυμα, για χρόνια πάθηση με δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα νοσηλείας του».

Η απόφαση αυτή είχε τεθεί σε εφαρμογή από τότε με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. Σ38/17 Αρ.39) σύμφωνα με καταγγελίες που είχαμε δεχθεί από δικαιούχους του εξωϊδρυματικού επιδόματος.

6. Η φτώχεια στην Ελλάδα απειλεί 3,9 εκατομμύρια άτομα

Αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα αναφορικά με τη φτώχεια η οποία επιδεινώθηκε τα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα πέρυσι να απειλεί το 23,1% του πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα, εάν ληφθεί υπόψη και ο πληθυσμός που ζούσε υπό κοινωνικό αποκλεισμό (δεν είχε 4 από τα 9 βασικά αγαθά), τότε το ποσοστό αυξάνεται στο 35,7% και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη έπειτα από εκείνο της Βουλγαρίας (48%). Παράλληλα, το 2013 το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε κατά 6,6 υψηλότερο εισόδημα από το φτωχότερο 20% του πληθυσμού. Ανισότητα η οποία ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2013 (βάσει των εισοδημάτων του 2012), το εισοδηματικό όριο της φτώχειας ήταν 5.023 ευρώ ετησίως για ένα άτομο και στα 10.547 ευρώ τον χρόνο για οικογένεια δύο ενηλίκων με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών.

7. «Τσεκούρι» σε ΕΚΑΣ, προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις

Για να μην πούμε κάποια στιγμή στο μέλλον ότι δε γνωρίζαμε. Να μην πούμε πως κανείς δε μας είχε μιλήσει για κάτι τέτοιο. Γι’αυτό το λόγο αναζητούμε πληροφορίες, τις δεχόμαστε κριτικά, φιλτράρουμε τα στοιχεία τους, κρατάμε όσα εμείς συμπεραίνουμε ότι είναι αληθή, κάνοντας τις δικές μας σκέψεις και τις δικές μας προβλέψεις.

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν την τελική απάντηση των δανειστών για συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ και το 2015, ωστόσο η «τρόικα» συνδέει τη συγκεκριμένη καταβολή με την πλήρη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που, όπως φαίνεται, θα αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που σήμερα λαμβάνουν χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, αλλά και κατηγορίες πρώην εργαζομένων που λαμβάνουν κάποιο κοινωνικό επίδομα (λόγω επαγγελματικής ασθένειας) ή αναπηρική σύνταξη.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, οι απολαβές που θα έχουν από το 2015 οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα αφαιρούνται ή θα συμψηφίζονται από τις παροχές των επιδομάτων που ήδη λαμβάνουν! «Χτυπάνε» όσους ζουν με περισσότερα από 300 ή 400 ευρώ!

Ειδικότερα στο θέμα του ΕΚΑΣ και προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει, τουλάχιστον προεκλογικά, να προκαλέσει νέα δυσαρέσκεια στους χαμηλοσυνταξιούχους, μελετά εναλλακτικά την αντικατάστασή του από ένα αντίστοιχο επίδομα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Συνταξιούχων.

 

Σωματείου Ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Λακωνίας
Θέμα:   Ανησυχία του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας για δυσμενίς εξελίξεις στα ζητήματα των ΑμεΑ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou