Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΥΓΕΙΑ

Ανεύρυσμα: Μία κρυφή απειλή για τους άνδρες με άσθμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι σχέση μπορεί να έχει το άσθμα με το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής; Φαινομενικά καμία. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μερικές φορές τα φαινόμενα μπορεί στ’ αλήθεια να απατούν.

Η μελέτη αυτή βασίσθηκε σε στοιχεία από περισσότερους από 16.500 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι κατά το τελευταίο εξάμηνο είχαν ενεργό άσθμα διέτρεχαν κατά 45% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάσχουν από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Επιπλέον, όσοι διαγνώστηκαν με άσθμα κατά το τελευταίο έτος είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ρήξη ενός αορτικού ανευρύσματος σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν είχαν άσθμα.

Ο κίνδυνος αυτός, που αφορούσε κυρίως τους άνδρες, ήταν ακόμα πιο μεγάλος στους νεοδιαγνωσθέντες: όσοι είχαν μάθει κατά το τελευταίο εξάμηνο ότι πάσχουν από άσθμα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ρήξη αορτικού ανευρύσματος, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology».

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας – αποτελέσματος (δεν αποδεικνύουν, δηλαδή, ότι μια κρίση άσθματος στα 50 ή τα 60 προκαλεί το ανεύρυσμα ή τη ρήξη του), είναι σημαντικά, λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκούο-Πινγκ Σι, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί σε μεσήλικους και ηλικιωμένους άνδρες, ιδίως όταν έχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και η παχυσαρκία», εξηγεί. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως όταν συνυπάρχει άσθμα αυξάνεται στατιστικώς σημαντικά ο κίνδυνος ρήξης του ανευρύσματος, γεγονός που μπορεί να απειλήσει τη ζωή».

Πιθανή  αιτία

Πώς γίνεται αυτό όμως; Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως ευθύνεται η χρόνια φλεγμονή που εμπλέκεται τόσο στο βρογχικό άσθμα όσο και στην ανάπτυξη των αορτικών ανευρυσμάτων, κατά τον δρα Δημοσθένη Μπούρο, καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Στην αλλεργική φλεγμονή συμμετέχει μία πρωτεΐνη που λέγεται ανοσοσφαιρίνη Ε και παράγεται σε αντίδραση στα αλλεργιογόνα», λέει. «Η ίδια πρωτεϊνη μειώνει επίσης την ελαστικότητα των αρτηριών. Επιπλέον, το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια και η χρόνια φλεγμονή εξασθενεί το τοίχωμα της αορτής, με συνέπεια αυτό να διευρύνεται, δηλαδή να αναπτύσσει ανεύρυσμα».

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να εξηγεί τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης που είχε δημοσιευθεί το 2010 στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) και είχε δείξει πως μια κατηγορία φαρμάκων για το άσθμα, τα επονομαζόμενα αντιλευκοτριένια, που μειώνουν τη φλεγμονή, μπορεί να ελαττώνουν και τη διαστολή του τοιχώματος της αορτής και έτσι τον κίνδυνο ρήξης ενός αορτικού ανευρύσματος.

Ο έλεγχος

Ανεξαρτήτως αιτίας, το μεγάλο ερώτημα για τους πάσχοντες από άσθμα είναι αν και τι πρέπει να κάνουν. «Παρότι τα νέα ευρήματα δεν είναι οριστικά, πρακτικά σημαίνουν πως καλό είναι να κάνουν έναν προληπτικό έλεγχο με υπερηχογράφημα για πιθανό ανεύρυσμα αορτής οι ασθενείς με άσθμα, οι οποίοι πάσχουν επίσης από αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία, αυξημένη χοληστερόλη ή/και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», επισημαίνει ο δρ Μπούρος. Ο έλεγχος αυτός συνιστάται κυρίως για όσους έχουν περάσει τα 50 τους χρόνια, προσθέτει ο δρ Σι.

Το βρογχικό άσθμα είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις του αναπνευστικού. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων σχεδόν 800.000 Ελληνες, κατά τον δρα Μπούρο. Μολονότι σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα εναντίον του, κοστίζει ετησίως τη ζωή σε σχεδόν 180.000 άτομα εξαιτίας σοβαρών παροξύνσεων.

Το βοήθημα

Τις παροξύνσεις αυτές μπορούν εγκαίρως να αντιληφθούν οι ασθενείς με τη βοήθεια ενός ροομέτρου, τονίζει ο δρ Μπούρος. «Το ροόμετρο είναι μία φθηνή ιατρική συσκευή την οποία όλοι οι πάσχοντες από άσθμα πρέπει να έχουν στο σπίτι για να ξέρουν αν το άσθμα τους βρίσκεται υπό έλεγχο ή αν επίκειται απειλητική παρόξυνση, ακριβώς όπως ένας υπερτασικός έχει το πιεσόμετρο για να ξέρει πόσο ρυθμίζει την πίεσή του».

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea