Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ανεβασμένο ουρικό οξύ; Η λύση βρίσκεται στη δίαιτα DASH

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Επί επτά συναπτά έτη η δίαιτα DASH έχει βρεθεί στην πρώτη θέση της λίστας με τις καλύτερες δίαιτες του αμερικανικού πρακτορείου U.S. News & World Report!

Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI) με βασικό στόχο την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης μέσω της διατροφής, τα οφέλη της όμως δεν περιορίζονται στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με μια νέα καναδο-αμερικανική επιστημονική μελέτη, το υγιεινό διατροφικό πλάνο ενδείκνυται και για την πρόληψη ή και την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας, της επίπονης πάθησης που προκαλεί το ανεβασμένο ουρικό οξύ.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 44.000 άνδρες ηλικίας 40 έως 75 ετών, χωρίς ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας, καταγράφοντας αναλυτικά τις διατροφικές τους συνήθειες από το 1986 μέχρι και το 2012. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε υποομάδες ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκονταν οι διατροφικές τους συνήθειες στη δίαιτα DASH ή στη δυτικού τύπου διατροφή.

Ανεβασμένο ουρικό οξύ; Η λύση βρίσκεται στη δίαιτα DASH

Ως κοντινή στη δίαιτα DASH θεωρήθηκε συγκεκριμένα η διατροφή όσων συμμετεχόντων περιλάμβανε:

– πολλά φρούτα & λαχανικά

– πολλούς ξηρούς καρπούς

– πολλά όσπρια

– πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

– πολλά προϊόντα ολικής άλεσης

– λίγο αλάτι

– λίγα ροφήματα/ποτά με πολλή ζάχαρη

– λίγο κόκκινο κρέας (φρέσκο & επεξεργασμένο)

Από την άλλη, κοντινή στη δυτικού τύπου διατροφή θεωρήθηκε η διατροφή όσων συμμετεχόντων περιλάμβανε:

– πολύ κόκκινο κρέας (φρέσκο & επεξεργασμένο)

– πολλά τηγανητά

– πολλούς επεξεργασμένους σπόρους

– πολλά γλυκά

Έπειτα από τις αναλύσεις που έκαναν οι ερευνητές προέκυψε ότι η δίαιτα DASH δρα προστατευτικά ενάντια στην ουρική αρθρίτιδα, ενώ αντίθετα η δυτικού τύπου διατροφή προωθεί τη φλεγμονώδη πάθηση. Μάλιστα, η θετική επίδραση της δίαιτας DASH παρατηρήθηκε ανεξαρτήτως ηλικίας, δείκτη μάζας σώματος, αρτηριακής πίεσης και πρόσληψης αλκοόλ και καφέ.

Ανεβασμένο ουρικό οξύ; Η λύση βρίσκεται στη δίαιτα DASH

Τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMJ, υπέδειξαν επίσης ότι η δίαιτα DASH μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας και σε άτομα που ήδη έχουν εκδηλώσει την πάθηση, αν και θα χρειαστούν και άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλά άτομα με ουρική αρθρίτιδα έχουν επίσης υπέρταση, επομένως η δίαιτα DASH είναι το ιδανικό «όπλο» για να πετύχουν «μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια», αναφέρουν χαρακτηριστικά!

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika