Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ανακοίνωση-σοκ από νευροχειρουργό: Είμαι έτοιμος να προχωρήσω σε μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

transplant

Ανακοίνωση-σοκ από νευροχειρουργό: Είμαι έτοιμος να προχωρήσω σε μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού

Μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές κατακτήσεις του αιώνα ανακοίνωσε ο διάσημος στη χώρα του Ιταλός νευροχειρουργός Δρ. Σέρτζιο Καναβέρο, καθώς δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει στην πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού,γεγονός που αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού σε ακέφαλο σώμα.

Όπως δήλωσε στο ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Oggi,σε δύο χρόνια από σήμερα εκτιμά ότι η κεφαλοσωματική αναστόμωση, όπως αποκαλεί τη μέθοδό του, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί ώστε να παραταθεί η ζωή ανθρώπων που υποφέρουν από εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού και μυϊκού συστήματος, ή πάσχουν από προχωρημένες μορφές καρκίνου.

Το μεγάλο διακύβευμα αυτής της ριζοσπαστικής μεθόδου είναι πως θα συνδεθεθούν αποτελεσματικά ο νωτιαίος μυελός του δότη και του δέκτη, ούτως ώστε οι ασθενείς να μην μείνουν τετραπληγικοί.

 

Πολλοί συνάδελφοί του βλέπουν με μεγάλη δυσπιστία την πρόταση,την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά το 2013 , όμως ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος ότι θα τη θέσει σε εφαρμογή:

«Αν η κοινωνία δεν θέλει κάτι τέτοιο, δεν θα το κάνω. Αλλά, αν οι άνθρωποι δεν το θέλουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γίνει κάπου αλλού. Προσπαθώ να το κάνω με τον σωστό τρόπο, αλλά προτού πας στο φεγγάρι, θέλεις να σιγουρευτείς ότι οι άνθρωποι θα σε ακολουθήσουν».

Σε πειραματικό επίπεδο, πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση τέτοιου είδους πραγματοποιήθηκε σε πιθήκους το 1970 στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλήβελαντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το άτυχο πειραματόζωο- δέκτης του μοσχεύματος έζησε για εννέα ημέρες, αλλά το ανοσοποιητικό του σύστημα τελικά απέρριψε το κεφάλι.

Ο γιατρός από το Τορίνο πάντως, ισχυρίζεται ότι οι δυνατότητες για μια τέτοια επέμβαση υπάρχουν,ενώ προτίθεται να δημιουργήσει ερευνητική ομάδα που θα εργαστεί επάνω στο φιλόδοξο σχέδιο.

Στα μέσα Ιουνίου θα παρουσιάσει την εργασία του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογικών & Ορθοπεδικών Χειρουργών (AANOS), που θα διεξαχθεί στο Μαίρυλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: www.iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika