Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ανακάλυψαν ισχυρό αντιβιοτικό στο γάλα του δαίμονα της Τασμανίας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το γάλα του δαίμονα της Τασμανίας μπορεί να κρύβει ένα ισχυρό όπλο εναντίον των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Το γάλα του σαρκοφάγου μαρσιποφόρου, που αποτελεί το μοναδικό επιζών μέλος του γένους σαρκόφιλος (είναι το είδος σαρκόφιλος του Χάρις), περιέχει σημαντικά πεπτίδια τα οποία φαίνεται να σκοτώνουν ιδιαίτερα ανθεκτικά μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου του ανθεκτικού χρυσίζοντα σταφυλοκόκκου (MRSA), λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

Οι ειδικοί, που πιστεύουν ότι οι δαίμονες ανέπτυξαν αυτό το πεπτιδικό κοκτέιλ για να βοηθούν τα μωρά τους να αναπτύσσονται καλύτερα, αποκωδικοποίησαν το DNA του δαίμονα για να βρουν τα πεπτίδια τα οποία ονομάζονται καθελισιδίνες.

Συνολικώς βρήκαν έξι σημαντικές καθελισιδίνες, συνθετικές μορφές των οποίων δημιούργησαν στο εργαστήριο, γράφουν στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Στη συνέχεια, εξέθεσαν στα συνθετικά πεπτίδια 25 είδη βακτηρίων και έξι είδη μυκήτων, διαπιστώνοντας ότι ειδικά το ένα πεπτίδιο (το Saha-CATH5) ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό εναντίον του MRSA, του ανθεκτικού στην βανκομυκίνη εντερόκοκκου και του μύκητα candida που συχνά εμπλέκεται σε δερματικές λοιμώξεις.

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους η δρ Έμμα Πηλ και οι συνεργάτες της, οι καθελισιδίνες που εντόπισαν είναι όμοιες με τα πεπτίδια του γάλακτος άλλων μαρσιποφόρων, όπως του ουάλαμπι (είναι ένα μαρσιποφόρο που μοιάζει με μικρό καγκουρό) και του οπόσουμ.

«Τα ουάλαμπι έχουν οκτώ καθελισιδίνες και τα οπόσουμ 12», δήλωσε η δρ Πηλ, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρχουν και στο γάλα των κοάλα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το γάλα των θηλυκών μαρσιποφόρων, επειδή τα μωρά τους πρέπει να επιβιώνουν από πολύ νωρίς στην ανάπτυξή τους σε βρώμικο περιβάλλον. Έτσι ήταν λογικό να διαθέτει το γάλα τους προστατευτικές, αντιβιοτικές ουσίες.

Οι θηλυκοί δαίμονες της Τασμανίας, λ.χ., γεννούν τα μικρά τους έπειτα από πολύ σύντομη κύηση (διαρκεί μόλις 21 ημέρες), τα τρέφουν για 105 ημέρες μέσα στον μάρσιπό τους και στη συνέχεια τα αφήνουν να αναπτυχθούν για τρεις ακόμα μήνες στη φωλιά τους.

Η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημοσίας Υγείας, το οποίο κοστίζει ολοένα περισσότερες ζωές από λοιμώξεις που φυσιολογικά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika