Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ

Αμηνόρροια: Δείτε πού μπορεί να οφείλεται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Woman-Critical-Days-Menstrual-118251677

Η περίοδος δεν έρχεται πάντα… στην ώρα της, ακόμη και σε γυναίκες που έχουν σχετικά σταθερό κύκλο. Ο κύκλος διαρκεί από 21 έως 35 μέρες περίπου, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις η περίοδος δεν έρχεται καθόλου.

Εάν μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από τη μία περίοδος ως την επόμενη, τότε διαπιστώνεται η αμηνόρροια.

Πέρα από την πιο προφανή αιτία απουσίας της περιόδου, που είναι η εγκυμοσύνη, η αμηνόρροια μπορεί να αποδοθεί επίσης στον θηλασμό ή στη χρήση συγκεκριμένων μεθόδων αντισύλληψης.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην αμηνόρροια είναι παθήσεις που επηρεάζουν την ορμονική λειτουργία ή η έλλειψη ενέργειας (έλλειμμα θερμίδων). Όσον αφορά το δεύτερο, έλλειψη ενέργειας μπορεί να προκύψει λόγω της πολύ συχνής ή της πολύ έντονης άσκησης (γι’ αυτό και η αμηνόρροια είναι ιδιαίτερα συχνή στις αθλήτριες), αλλά και σε περίπτωση ανορεξίας (μάλιστα, η αμηνόρροια θεωρείται διαγνωστικό κριτήριο για την ανορεξία).

Τόσο η άσκηση όσο και η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να διακόψουν τον φυσιολογικό κύκλο της περιόδου επειδή επιδρούν με παρόμοιο τρόπο στο σώμα: οδηγούν σε έλλειψη ενέργειας. Η έλλειψη ενέργειας δίνει σήμα στον οργανισμό να περάσει σε κατάσταση «συντήρησης», κατευθύνοντας τους διαθέσιμους πόρους αποκλειστικά σε ζωτικές λειτουργίες – και η αναπαραγωγή δεν θεωρείται μία από αυτές.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η αμηνόρροια μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η αποδυνάμωση του σκελετού και η οστεοπόρωση.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φράσεις σπουδαίων γυναικών για τη Γυναίκα…

Efi Nika

«Να γιατί οι μαμάδες είμαστε συνέχεια κουρασμένες και αγχωμένες»

Penni Syggrou

Όταν η μαμά μεγαλώνει μόνη της το παιδί

newsitamea