Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Δημιούργησαν «αόρατο δέρμα» που μειώνει τις ρυτίδες για 24 ώρες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Rytides

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν μία αόρατη, ελαστική μεμβράνη η οποία εφαρμόζεται στο δέρμα για να μειώσει τις ρυτίδες, την ξηροδερμία και τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Η μεμβράνη είναι σε υγρή μορφή και μετά την τοποθέτησή της αποξηραίνεται και δημιουργεί ένα «δεύτερο δέρμα» το οποίο μιμείται τις ιδιότητες του νεανικού, αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Materials».

Επιπλέον, προσκολλάται καλά στο δέρμα, είναι διαπερατή από τον αέρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 24 ώρες δίχως να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και είναι ανθεκτική στον ιδρώτα και τη βροχή.

Οι πρώτες δοκιμές της στο πρόσωπο 12 εθελοντών έδειξαν ότι με την κατάλληλη τοποθέτησή της, μπορεί να «λειάνει» τις ρυτίδες και τις σακούλες σε τέτοιο βαθμό ώστε να «αφαιρέσει» από την εμφάνιση του δέρματος έως και δύο δεκαετίες!

Η μεμβράνη είναι ένα πολυμερές με βάση τη σιλικόνη, αποκαλείται XPL και διαθέτει ενυδατικές ιδιότητες, οι οποίες της επέτρεψαν επίσης να βελτιώσει σημαντικά την υφή του δέρματος σε εθελοντές με σοβαρή ξηροδερμία στα πόδια.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στο άρθρο τους, η μεμβράνη φάνηκε να μειώνει την εμφάνιση των σακουλών κάτω από τα μάτια κατά 2 μονάδες σε μία κλίμακα σοβαρότητας των 5 μονάδων.

«Αυτού του είδους το αποτέλεσμα επιτυγχανόταν έως πρότινος μόνο με βλεφαροπλαστική, μία μη επεμβατική χειρουργική μέθοδο», γράφουν.

Στα πειράματα για την ξηροδερμία που πραγματοποιήθηκαν σε 22 εθελοντές, οι επιστήμονες συνέκριναν την δράση της με εκείνη της βαζελίνης, που θεωρείται εξαιρετικά δραστική ενυδατική ουσία, και μιας καλής ποιότητας καλλυντικής υδατικής κρέμας.

Δύο ώρες έπειτα από την εφαρμογή τους, η μεμβράνη και η βαζελίνη έδειξαν σημαντική μείωση της αφυδάτωσης του δέρματος, ενώ η καλλυντική υδατική δεν φάνηκε να ασκεί ανάλογη δράση.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα, όμως, ήταν ότι 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση του τεστ, τα σημεία των ποδιών των εθελοντών στα οποία είχε τοποθετηθεί η μεμβράνη εξακολουθούσαν να έχουν αφυδάτωση μειωμένη κατά 23%.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι το XPL αποτελεί έναν δερματικό φραγμό που προστατεύει το δέρμα από την υπερβολική απώλεια υγρασίας στο περιβάλλον», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Αν και η μεμβράνη προς το παρόν δοκιμάζεται ως καλλυντικό προϊόν, οι επινοητές της πιστεύουν ότι τελικά θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από τον ήλιο, την εφαρμογή τοπικών θεραπειών στο δέρμα και την επούλωση του δέρματος σε περίπτωση λ.χ. τραυματισμών και εγκαυμάτων.

Πηγή: tanea.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika