Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Πόσο κινδυνεύετε αν είστε σωματικά αδρανείς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η σωματική αδράνεια και η έλλειψη άσκησης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.646 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 5 ετών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ανάλογα με το αν είχαν ένα γονίδιο που έχει φανεί ότι αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Πόσο κινδυνεύετε αν είστε σωματικά αδρανείς

Συνολικά, τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, μεταξύ των εθελοντών που δεν είχαν το συγκεκριμένο γονίδιο.

Αντίθετα, στην ομάδα των συμμετεχόντων που είχαν το γονίδιο, η σωματική δραστηριότητα δε φάνηκε να διαφοροποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν πως η έλλειψη άσκησης ενδεχομένως αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα κινδύνου με το γενετικό υπόβαθρο.

Ωστόσο, σχολιάζουν, τα καλά νέα είναι ότι τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με τα γονίδια, μπορούν να τροποποιηθούν και φαίνεται πως η αύξησή τους πιθανόν να δρα προστατευτικά σε άτομα που δεν έχουν γενετική προδιάθεση για εμφάνιση νόσου του Αλτσχάιμερ.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika