Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Πώς μπορούν να προστατευθούν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αν και οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα βέβαιοι για τις συνέπειες της έναρξης θεραπείας με οιστρογόνα σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 65 ετών, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι γυναίκες που είχαν λιγότερο από τρία χρόνια αφότου πέρασαν στην εμμηνόπαυση έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα συσσώρευσης αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, μετά από θεραπεία με ένα επίθεμα οιστρογόνων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η πρακτική για νωρίτερη ορμονική θεραπεία θα μπορούσε να είναι ευεργετική μέθοδος στην πρόληψη της εκφυλιστικής γνωστικής ασθένειας του Αλτσχάιμερ.

Η μέση ηλικία των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση είναι 51 έτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά γενικά δεν ακολουθούν θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων πριν από την ηλικία των 65 ετών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι μια ταχεία μείωση των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση (κάτι που ορίζεται ως το πολύ 12 μήνες μετά από την τελευταία έμμηνο ρύση της γυναίκας) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του πρώιμου Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, σε γυναίκες που έχουν γονίδιο APOE e4 (ένα γονίδιο που συνήθως συνδέεται με το Αλτσχάιμερ) αυτή η κάθετη πτώση στις ορμόνες (οιστρογόνα) αυξάνει πολύ τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου.

Ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, δρ Kejal Kantarci, ακτινολόγος στην Mayo Clinic, δήλωσε σχετικά: “Αν τα αποτελέσματά μας επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη, τότε αυτό το εύρημα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις αντιλήψεις για τις προληπτικές παρεμβάσεις στον τομέα πρόληψης του Αλτσχάιμερ (…) Επίσης, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις γυναίκες που παίρνουν την απόφαση να κάνουν ορμονική θεραπεία στα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση”.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, επιστήμονες, που συμμετείχαν στην μεγάλη μελέτη Kronos Early Estrogen Prevention Study, εξέτασαν τις περιπτώσεις 118 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 52-65 χρόνων. Τις χώρισαν σε τρία γκρουπ. Οι γυναίκες στο πρώτο γκρουπ έλαβαν ένα διαδερμικό επίθεμα που περιείχε 17β-οιστραδιόλη, εκείνες στο δεύτερο γκρουπ έλαβαν αγωγή με χάπια οιστρογόνων και εκείνες στο τρίτο γκρουπ έλαβαν ψευδοφάρμακο για τέσσερα χρόνια.

Μεταξύ των 68 γυναικών με το γονίδιο, όμως, οι ερευνητές διεξήγαγαν τομογραφίες ποζιτρονίων για τη μέτρηση τυχόν συσσώρευσης αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους τρία χρόνια μετά το τέλος της 4χρονης θεραπείας. Από τις 68 γυναίκες, οι 21 υποβλήθηκαν σε αγωγή με το επίθεμα, οι 17 έλαβαν οιστρογόνα από το στόμα και στις 30 δόθηκε το ψευδοφάρμακο.

Συνολικά, η νωρίτερη έναρξη θεραπείας με το επίθεμα οιστρογόνου έδειξε μείωση της πιθανότητας για εμφάνιση του Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με το ψευδοφάρμακο, ενώ και η θεραπεία με χάπια δεν είχε καμία θετική επίδραση ενάντια στο Αλτσχάιμερ. Η πιο σημαντική επίδραση των οιστρογόνων παρατηρήθηκε μεταξύ των γυναικών με το γονίδιο APOE e4, αναφέρουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: www.upi.com www.iatropedia.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@