Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το αλκοόλ προκαλεί 7 διαφορετικές μορφές καρκίνου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλεί επτά διαφορετικές μορφές καρκίνου – και όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει το αλκοόλ με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, δήλωσε η επιστήμονας που πραγματοποίησε την ανάλυση. Ωστόσο από τις έως τώρα μελέτες δεν ήταν σαφές αν το αλκοόλ μπορεί να είναι η άμεση αιτία του καρκίνου.

Για να διερευνήσει το θέμα, εξέτασε μεγάλες συνδυαστικές αναλύσεις της τελευταίας δεκαετίας για το αλκοόλ και τον καρκίνο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταναλύσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου (AICR) και της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) η οποία υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως γράφει στην επιθεώρηση «Addiction», η δρ Τζένι Κόνορ, από το Τμήμα Προληπτικής & Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο σε επτά σημεία του σώματος.

Τα σημεία αυτά είναι ο οροφάρυγγας, ο οισοφάγος, ο λάρυγγας, το ήπαρ, το κόλον έντερο, το ορθό έντερο και ο μαστός.

Υπάρχουν επίσης αρκετά στοιχεία πως όταν κάποιος πάψει να πίνει αλκοόλ, μπορεί να αντιστραφεί ο κίνδυνος για εκδήλωση καρκίνου του λάρυγγα, του φάρυγγα και του ήπατος.

Η δρ Κόνορ υπολογίζει ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, το αλκοόλ προκάλεσε το 2012 σχεδόν μισό εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο – ή αλλιώς το 5,8% των θανάτων από καρκίνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν και η πλειονότητα των κρουσμάτων και των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ σχετίζονται με την κατάχρησή του, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων είναι αθώα, τονίζει η δρ Κόνορ.

Πολλές μελέτες λ.χ. δείχνουν ότι έστω και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξάνει λίγο τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.

Η δρ Κόνορ γράφει ακόμα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το αλκοόλ παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη άλλων καρκίνων, όπως το κακόηθες μελάνωμα και ο καρκίνος του προστάτη και του παγκρέατος. Έως στιγμής, όμως, τα στοιχεία αυτά δεν είναι επαρκή ώστε να τεκμηριωθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος με το αλκοόλ, όπως με τις επτά άλλες μορφές καρκίνου.

Κλειδί οι «βαθμοί» του ποτού

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, η κατανάλωση πάνω από 50 γραμμαρίων αιθανόλης (αλκοόλ) την ημέρα σχετίζεται με τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου στον οροφάρυγγα, τον λάρυγγα και τον οισοφάγο.

Η ίδια ποσότητα σχετίζεται με αύξηση κατά 1,5 φορά του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου σε οποιοδήποτε τμήμα (κόλον, ορθό) του παχέος εντέρου, του ήπατος και του μαστού, σε σύγκριση με την πλήρη αποφυγή του αλκοόλ.

Πως θα ξέρετε πόσο πίνετε; Αρκεί να κοιτάξετε τους «βαθμούς» που αναγράφει κάθε μπουκάλι και οι οποίοι αφορούν το ποσοστό της αιθανόλης (αλκοόλ) που περιέχουν ανά 100 ml ποτού.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, μία ελληνική μπύρα είναι 4-6 βαθμών, δηλαδή περιέχει 4-6 γραμμάρια αλκοόλ ανά 100 ml.

Αντίστοιχα, μία γερμανική μπύρα είναι 3-5 βαθμών, ένα αρετσίνωτο κρασί 11-16 βαθμών, μία μαυροδάφνη 15-17 βαθμών, το ουίσκι είναι 40 βαθμών, το ούζο και το τσίπουρο 35-48 βαθμών, και η βότκα, το ρούμι και το τζιν 37,5 βαθμών.

Αναλόγως με το πόσο πίνετε, κάνετε τους σχετικούς πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις με την περιεκτικότητα στα 100 ml.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika