Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μία πάθηση του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση ουρικού οξέος σε κάποιες αρθρώσεις.

Το ουρικό οξύ κυκλοφορεί στο αίμα και σχηματίζει κρυστάλλους και, όταν εναποτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλεί φλεγμονή και αρθρίτιδα.

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από ουρική αρθρίτιδα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Ομάδα ειδικών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου 47.000 άνδρες για μια συνολική περίοδο 12 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας 730 εξ αυτών προσβλήθηκαν από ουρική αρθρίτιδα.

Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα ποτήρια μπύρας την ημέρα διέθεταν έως και 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Η κατανάλωση αντίστοιχης ημερήσιας ποσότητας αλκοόλ αύξανε τον κίνδυνο κατά περίπου 1,6 φορές, ωστόσο η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν είχε αντίστοιχη αρνητική επίδραση.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η επιλογή του ποτού παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση ή όχι της ουρικής αρθρίτιδας, καθώς κάποιες κατηγορίες έχουν αρνητική επίδραση και κάποιες άλλες δεν ασκούν καμία επίδραση.

Το γεγονός οφείλεται στις πουρίνες, ουσίες που υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα στη μπύρα και σε πολύ μικρότερες σε άλλες μορφές αλκοολούχων ποτών, οι οποίες επιδρούν στο ουρικό οξύ, αυξάνοντας παράλληλα τη δράση του αλκοόλ.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea