Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Αλήθεια, καταλάβατε πότε λέει ψέματα το παιδί σας; Ούτε τις μισές φορές!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αλήθεια, καταλάβατε πότε λέει ψέματα το παιδί σας; Ούτε τις μισές φορές!

Το αγαπημένο σας βάζο βρίσκεται σπασμένο στο πάτωμα και το οκτάχρονο παιδί σας κατηγορεί τη γάτα.

Σας λέει την αλήθεια; Πόσες πιθανότητες έχετε να καταλάβετε ότι λέει ψέματα; Ούτε μία στις δύο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική ψυχολογική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζόντι Κουάς της Σχολής Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Law and Human Behavior” (Νόμος και Ανθρώπινη Συμπεριφορά), σύμφωνα με το “Science”, μελέτησαν στοιχεία από 45 πειράματα που αφορούσαν συνολικά πάνω από 10.000 παιδιά και ενηλίκους.

Το συμπέρασμα της μετα-ανάλυσης είναι ότι παρόλο που οι περισσότεροι ενήλικοι πιστεύουν ότι ξέρουν πότε το παιδί τους τούς εξαπατά, στην πραγματικότητα είναι σε θέση να καταλάβουν πότε ένα παιδί λέει ψέματα, μόνο στο 47,5% των περιπτώσεων έχουν δίκιο, δηλαδή ούτε τις μισές φορές. Με λίγα λόγια, τα καταφέρνουν χειρότερα και από ό,τι αν απαντούσαν στην τύχη (πιθανότητα 50%).

Οι ενήλικοι τα καταφέρνουν πάντως πολύ καλύτερα στο να καταλαβαίνουν πότε ένα παιδί λέει την αλήθεια, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 64%, δηλαδή σχεδόν δύο φορείς στις τρεις πέφτουν μέσα.

Εξάλλου, η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και τρίχρονα παιδιά μπορεί να καταφεύγουν στα συνειδητά ψέματα, ενώ τα παιδιά γίνονται καλύτεροι ψεύτες όσο μεγαλώνουν.

Επίσης διαπιστώνεται ότι οι επαγγελματίες που συναναστρέφονται με παιδιά, όπως εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, τα πάνε μόνο οριακά καλύτερα από τον μέσο άνθρωπο στο να «πιάνουν» τα ψέματα των παιδιών.

ΠΗΓΗ: www.baby.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεαρός γιατρός έγινε βοηθός του χειρουργού που τον έσωσε όταν ήταν 10 ετών

Efi Nika

Τι θα ανακαλύπταμε αν υπήρχε τρόπος να μπούμε στο μυαλό ενός παιδιού

Efi Nika

Έχω 6 μικρά παιδιά και το σπίτι μου είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο

Efi Nika