Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η αλήθεια για την αναπηρία! (μέρος 2ο) Βίντεο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

main-2

Πως είναι να είσαι άντρας με αναπηρία.

Με τα λανθασμένα πρότυπα που έχουν δοθεί στο αντρικό φύλο, θα πρέπει κάποιος να αποδείξει πόσο αρρενωπός είναι, πόσο δυνατός και ρωμαλέος, ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια κανενός. Σπαστέ αυτά τα πρότυπα. Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια από τους άλλους και κανένας μας δεν είναι ο πιο δυνατός. Μπορεί ο καθένας μας να έχει διαφορετικές δυνατότητες, αυτό όμως δεν τον κάνει πιο άντρα από εσάς, ούτε χρειάζεται να ζείτε μειονεκτικά επειδή κάποιος σας φιγουράρει την αρρενωπότητα του.

Πως είναι να είσαι γυναίκα με αναπηρία

Το ότι έχεις μια αναπηρία δε σημαίνει ότι πρέπει να χάσει μια γυναίκα τη θηλυκότητα της και τον εαυτό της. Μπορείς πάντα να αγαπάς τη μόδα, να την ακολουθείς, να επιλέγεις εάν θες να χρησιμοποιείς μακιγιάζ ή όχι. Να είσαι ελκυστική με τον τρόπο που εσύ το νιώθεις και όχι απαραίτητα με τα πρότυπα ενός περιοδικού, της τηλεόρασης ή της κοινωνίας μας. Δε παρατάμε τον εαυτό μας, την εμφάνιση μας λόγω της αναπηρίας, φτιάχνουμε το χαρακτήρα μας και ομορφαίνουμε και την εξωτερική μας εμφάνιση. άλλωστε σε ποια γυναίκα δεν δημιουργείται ένα υπέροχο συναίσθημα όταν βλέπει τον καθρέφτη και της αρέσει η εικόνα που αντικρίζει;

Ερωτική επιθυμία

Να επιθυμείτε άντρες και γυναίκες να έχετε ερωτική ζωή. Εσείς πρώτοι γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας. Βοηθήστε τον σύντροφο που ενδιαφέρετε για εσάς να σας πλησιάσει. Και μην σας πιάνει ντροπή ή άγχος. Είπε κάνεις ότι τα άτομα που δεν έχουν αναπηρία, δεν αγχώνονται, δεν έχουν φόβους και αναστολές, ότι νιώθουν απόλυτα σίγουροι για το σώμα τους; Ακόμα και αν ο φόβος σας είναι λόγω κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, μπορείτε να το συζητήσετε με το γιατρό σας ή έναν ειδικό και να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Παιδιά

Εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε μια οικογένεια και παιδιά, το πραγματικό εμπόδιο σας δεν είναι η αναπηρία, αλλά εσείς οι ίδιοι. Ακολουθώντας την προσπάθεια να βρείτε σύντροφο, η δημιουργία μιας οικογένειας είναι ίσως το επόμενο βήμα. Εάν για λόγους φαρμακευτικής αγωγής ή σωματικής κατάστασης υπάρχουν προβλήματα, οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν και θα σας παρουσιάσουν τις επιλογές που έχετε.

Ακόμα όμως και στο χειρότερο σενάριο, γιατί να μην σκεφτείτε το ενδεχόμενο της υιοθεσίας; Γιατί ειδικά τα Αμεα να είναι αρνητικά σε ένα θεσμό που η κοινωνία τον έχει και αυτόν στιγματίσει; Εάν αγαπήσετε ένα παιδί, θα είναι πάντα το δικό σας παιδί που εσείς μεγαλώσατε και γαλουχήσατε.

Και αυτό το παιδί θα σας χρειαστεί ακόμα και όταν στο σχολείο ή σε μια βόλτα θα το ρωτούν για τον/τους ανάπηρους γονείς του. Θα του εξηγήσετε και αυτό με τη σειρά του θα μπορεί να μετατρέψει την επόμενη γενιά να είναι πιο δεκτική στο διαφορετικό και το ασυνήθιστο του σήμερα.

Family sitting in garden, woman in wheelchair, smiling, portrait

Πως σας βλέπουν οι άλλοι.

Δεν πρέπει να το σκέφτεστε συνέχεια, μη δίνετε σημασία που σας κοιτάζουν περίεργα. Μπορεί να είναι και από θαυμασμό, όχι μόνο από λύπηση. Κάποιοι στενόμυαλοι μπορεί φυσικά να νομίζουν ότι μια σωματική αναπηρία συνεπάγεται και πνευματική αναπηρία. Είναι μέχρι να του αποδείξετε ότι δεν ισχύει κάτι ανάλογο.

Μπορεί επίσης από περιέργεια για να μάθουν για εσάς να πλησιάσουν και να μιλήσουν μόνο στον συνοδό σας. Μη νιώσετε μειονεκτικά, απάντησε του εσείς. Και αν ακόμα δεν  θέλετε, πολύ ευγενικά το αρνείστε. Δεν είστε υποχρεωμένοι, όμως να θυμάστε πως όσο τα άτομα με αναπηρία, κλείνονται και κρύβονται, τόσο το χάσμα θα διατηρείται.

Να βγαίνεις έξω

Να κάνετε ότι κάνατε και πριν την αναπηρία εάν μιλάμε για άτομα με επίκτητη αναπηρία. Δείξτε στον κόσμο και στην κοινωνία που ζείτε, ότι μπορείτε να πάτε σινεμά, σε ένα εστιατόριο, σε ένα κλαμπ, εκπλήξτε τους! Μπορείτε να το δείτε και χιουμοριστικά, τις περίεργες αντιδράσεις του κόσμου όταν σας δουν να κυκλοφορείτε. Όχι με αρνητική χροιά, όμως ως κομπλιμέντο προς εσάς, που καταφέρατε να σπάσετε ένα ταμπού και να διεκδικήσετε τα αυτονόητα για τους άλλους.

Οίκτος

Είναι ενοχλητικός, αναμφίβολα. Να ακούτε καθημερινά σχόλια όπως: ¨τι τραγικό αυτό που σου συμβαίνει, καημένο πλάσμα, τι κρίμα κ.λπ.¨. Μια όμορφη απάντηση και με ευγενικό ύφος, θα ήταν να απαντήσετε: ¨είμαι σίγουρος/η ότι και στη δική σου τη ζωή θα συμβαίνουν πράγματα που εγώ θα λυπόμουν ή δε θα μου αρέσουν¨.

Δε θα απαντήσετε επιθετικά ούτε προσβλητικά. Θα βοηθήσετε να ξεκαθαρίσει στο μυαλό των ¨φυσιολογικών ανθρώπων¨ πως και η δική τους ζωή δεν είναι απόλυτα όμορφη. Ότι δεν είναι η ιδανική για εσάς. Ότι δεν την επιθυμείτε γιατί έχετε ήδη τη δική σας και είστε καλά με αυτήν. Ότι δεν χρειάζεστε τον οίκτο και τη λύπηση κανενός. Μια όμορφη και ολοκληρωμένη απάντηση θα αποτρέψει αυτό το άτομο να αντιδράσει αρνητικά ξανά και σε άλλα Αμεα και πιθανόν να το κάνει να σκεφτεί πως έχει τη δική του ζωή να ασχοληθεί και ας αφήσει των υπολοίπων.

cropped-wheelchair-567809_1280

Βοήθεια

Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Στους περισσοτέρους δεν αρέσει να ζητούν βοήθεια για κάτι, όμως όλοι μας καθημερινά χρειαζόμαστε να μας βοηθήσουν στο σπίτι, στην δουλειά ή σε άλλες καταστάσεις(όπως αν έχουμε ένα παιδί και χρειαζόμαστε άμεσα ένα ακόμα άτομο να μας βοηθήσει). Είναι εγωιστικό να βλέπουμε αρνητικά όταν μας προσφέρει κάποιος κάτι τόσο ανιδιοτελές. Αν δεν τη χρειαζόμαστε μπορούμε πολύ ευγενικά να την αρνηθούμε με ένα ¨ευχαριστώ, είμαι καλά, τα καταφέρνω¨.

Και στον αντίποδα, θα ρωτούσα ένα άτομο με αναπηρία: εάν εσάς σας ζητήσουν να βοηθήσετε κάποιον, θα το αρνηθείτε; Δε θα προσφέρατε τη βοήθεια σας σε κάποιον που σας το ζήτησε;

Τι σου συνέβη;

Αυτή η έμφυτη περιέργεια στον άνθρωπο που τρέχει πάντα πριν τη σκέψη. Πιθανόν σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας θα έρθετε αντιμέτωποι με αυτή την ερώτηση, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την αντιμετωπίσετε. Εσείς δε θα ρωτούσατε πως κάποιος απέκτησε ένα σημάδι σε εμφανή σημείο; Ίσως και όχι, από ευγένεια και τακτ. Προσπαθήστε να δείξετε πως σε ότι σας αφορά, δεν είναι μόνο η αναπηρία σας και μόνο εάν έχετε τη διάθεση απαντήστε στο ερώτημα. (φυσικά εξαρτάται πάντα και από το ποιος, με τι ύφος και γιατί σας ρωτά).

unsplash-woman-in-wheelchair-810x541

Θεραπεία

Γνωρίζετε καλύτερα την αναπηρία σας, γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό για εσάς και για το σώμα σας. Θα ξέρετε ήδη αν υπάρχει θεραπεία ή όχι, εάν πρόκειται να βρεθεί στο μέλλον ή αν είναι αδύνατον. Αγκαλιάστε την αναπηρία σας και μην χαραμίζεται τη ζωή σας κυνηγώντας μια θεραπεία που δεν υπάρχει(έστω ακόμη). Μην γυρίζεται συνέχεια γύρω από ψευδαισθήσεις, είναι μια εμπειρία ζωής όπως όλα τα άλλα που μας συμβαίνουν, στο μεγάλο δώρο που λέγεται Ζωή. Και δεν εννοώ να παραιτηθείτε σε καμία περίπτωση, όμως μη σας γίνει εμμονή και αυτοσκοπός για τα υπόλοιπα σας χρόνια σε αυτή τη γη.

Όλα όσα προηγήθηκαν, είναι γραμμένα με γνώμονα τις εμπειρίες ατόμων με αναπηρία. Ατόμων που είναι σαν εσάς, με διαφορετικές αναπηρίες, με παρόμοιες ή και μεγαλύτερες δυσκολίες από όσες αντιμετωπίζετε εσείς. Είναι όμως άνθρωποι που δε το έβαλαν κάτω, δεν παραιτήθηκαν και συνεχίζουν να προσπαθούν και να κάνουν τη ζωή τους πιο όμορφη. Είναι εμπειρίες δικές σας, στιγμές που μας αφορούν όλους μας, αλήθειες που κάνεις δε μπορεί να ξεφύγει από αυτές όσο και αν στρουθοκαμηλίζει. Είναι η αλήθεια για την αναπηρία, η αλήθεια για τη ζωή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η αλήθεια για την αναπηρία! (μέρος 1ο) Βίντεο

Δείτε το σχετικό βίντεο

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αλήθεια για την αναπηρία! (μέρος 1ο) Βίντεο

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: attitude.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεγγίνα Μακέδου: Η γυμναστική με κράτησε όρθια όταν έκανα χημειοθεραπείες"

Efi Nika

13χρονος νίκησε σπάνια μορφή καρκίνου και κέρδισε μια 2η ευκαιρία στη ζωή

Efi Nika

Η Ελλάδα προσεύχεται – Γονείς προσέξτε: Νόμιζαν ότι η 16χρονη κόρη τους είχε απλή ίωση και βρήκαν εγκεφαλίτιδα

Efi Nika