Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αϋπνία: Πώς συνδέεται με την χοληστερίνη – Τι αλλάζει με τα υπνωτικά χάπια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αϋπνία: Πώς συνδέεται με την χοληστερίνη – Τι αλλάζει με τα υπνωτικά χάπια

Αϋπνία: Πώς συνδέεται με την χοληστερίνη – Τι αλλάζει με τα υπνωτικά χάπια

Η αϋπνία δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, εκτός και αν κάποιος παίρνει συχνά υπνωτικά χάπια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής γιατρό δρα Νικόλαο Βοζώρη του Νοσοκομείου «’Αγιος Μιχαήλ» του Τορόντο στον Καναδά.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό για θέματα ύπνου “Sleep”, καθησυχάζει όσους πάσχουν από αϋπνία και φοβούνται ότι αυτή αυξάνει τη χοληστερόλη τους και, κατ’ επέκταση, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Έως τώρα είχαν γίνει λίγες μόνο μελέτες για τη σχέση αϋπνίας και χοληστερόλης και τα ευρήματά τους δεν είχαν δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση – κάτι που φαίνεται πλέον να κάνει η νέα έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι μεταξύ όσων έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, δεν διαφέρει το ποσοστό εκείνων που πάσχουν από αϋπνία, σε σχέση με όσους κοιμούνται κανονικά.

Όμως όσοι παίρνουν υπνωτικά χάπια, είναι 118% πιθανότερο να έχουν υψηλή «κακή» χοληστερόλη (LDL). Όπως είπε ο κ. Βοζώρης, με δεδομένη τη συνεχή αύξηση της χρήσης υπνωτικών τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα αυτό πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, αναλύοντας τις επιπτώσεις κάθε ξεχωριστής κατηγορίας υπνωτικών. Τα χάπια αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εθισμό, για υπερδοσολογία, τροχαία, πτώσεις κ.α.

Ο ίδιος ερευνητής, σε προηγούμενη μελέτη του το 2014, που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό κλινικής ψυχιατρικής “Journal of Clinical Psychiatry”, είχε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην αϋπνία και στην υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Αϋπνία και αύξηση σωματικού βάρους

Εξάλλου, μια άλλη επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής την ενδοκρινολόγο Ένριν Χάνλον του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό “Sleep”, επιβεβαίωσε ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού (συχνά κακής ποιότητας) και σε αύξηση του βάρους.

Η μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου ανοίγει τη όρεξη κυρίως αργά το απόγευμα και το βράδυ. Από άποψη βιολογικού μηχανισμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, η έλλειψη ύπνου τονώνει την αίσθηση ηδονής και απόλαυσης που παίρνει κανείς όταν τρώει – με συνέπεια να θέλει να φάει παραπάνω από το κανονικό.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea