Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αυξήστε την Απορρόφηση του Κουρκουμά από τον Οργανισμό! Διαβάστε Όσα Πρέπει να Ξέρετε πριν τον Καταναλώσετε!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι γνωστό ότι η κουρκουμίνη απορροφάται δύσκολα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, που καταναλώνετε κουκουρμά, να μην επωφελείστε από τις μαγικές ιδιότητές του.

Η Βιοδιαθεσιμότητα του Κουρκουμά

Ο κουρκουμάς έγινε πολύ δημοφιλής και όχι άδικα. Η κίτρινη χρωστική ουσία που περιέχει, η κουρκουμίνη, είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες φαρμακευτικών ιδιότητες αυτής της ρίζας.

Αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις της ιατρικής βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων της Αμερικάνικης Εθνικής Βιβλιοθήκης, γνωστή ως MEDLINE αποκαλύπτουν πάνω από 600 πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του κουρκουμάκαι της βασικής πολυφαινόλης της κουρκουμίνης.

Ενώ η προσθήκη του κουρκουμά στη διατροφή σας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε, καθώς και το πώς να αυξήσετε τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά.

Το Βασικό Θρεπτικό Συστατικό του Κουρκουμά Απορροφάται Δύσκολα από τον Οργανισμό

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κουρκουμίνη είναι το δραστικό συστατικό που θέλουμε να απορροφήσει ο οργανισμός μας όταν καταναλώνουμε κουρκουμά. Ωστόσο,το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα απο τον οργανισμό (1).

Διάφορες ζωικές και κλινικές μελέτες αποκάλυψαν ότι οι συγκεντρώσεις της κουρκουμίνης στο πλάσμα του αίματος, στα ούρα και στους περιφερικούς ιστούς, αν δεν είναι μη ανιχνεύσιμες, είναι εξαιρετικά χαμηλές, ανεξάρτητα από τη δόση (2). Αυτά τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά απορρόφησης δεν θα σας δώσουν τα οφέλη για την υγεία σας που περιμένετε από την κατανάλωση αυτού του τροφίμου.

Πώς να Εκτοξεύσετε στα Ύψη τη Βιοδιαθεσιμότητα της Κουρκουμίνης και να Βοηθήσετε τον Οργανισμό σας να την Απορροφήσει;

Ευτυχώς, υπάρχουν απλές συνταγές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης.

1. Προσθέστε στον Κουρκουμά Μαύρο Πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι είναι ένα ισχυρό γιατρικό από μόνο του και ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα πρόσθετο για τον κουρκουμά

«Όταν καταναλώνουμε κουρκουμά, υπάρχει μια παροδική αύξηση της κουρκουμίνης στο αίμα. Δεν επωφελούμαστε από αυτή την αύξηση, επειδή το συκώτι μας ενεργοποιείται και προσπαθεί να την απομακρύνει. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κατασταλλεί με την κατανάλωση μόνο ενός τετάρτου κουταλάκι του γλυκού μαύρου πιπεριού. Μετά από αυτό, τα επίπεδα κουρκουμίνης ανεβαίνουν στα ύψη. Καταναλώνουμε την ίδια ποσότητα κουκουρμίνης, αλλά η βιοδιαθεσιμότητά της εκτοξεύεται έως 2000%. Ακόμα και λιγότερη ποσότητα πιπεριού, το 1/20ό του κουταλιού του γλυκού, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο πως στο κάρυ εκτός από την κουρκουμίνη ένα από τα πιο κοινά συστατικά που περιέχει είναι το μαύρο πιπέρι.» απο το NutritionFacts

Μία μελέτη με τίτλο: Επίδραση της πιπερίνης στην φαρμακοκινητική της κουρκουμίνης σε ζώα και ανθρώπους εθελοντές έδειξαν ότι όταν η πιπερίνη συγχορηγήθηκε μαζί με κουρκουμίνη και δόθηκε στους εθελοντές οδήγησε στην αύξησή της 2.000% (3).

2. Προσθέστε Ωφέλημα Λίπη στον Κουρκουμά

Ο Κουρκουμάς πρέπει να συνδυάζεται με τα λιπαρά οξέα, προκειμένου το σώμα μας να μπορέσει να το απορροφήσει πλήρως και να επωφεληθεί από τα εκπληκτικά οφέλη του για την υγεία.

Όταν τον καταναλώνετε με υγιεινά λιπαρά, όπως λάδι καρύδας, βούτυρο γκι ή ελαιόλαδο, η κουρκουμίνη μπορεί να απορροφηθεί απ ‘ευθείας στο κυκλοφορικό σύστημα του αίματος μέσω του λεμφικού συστήματος, παρακάμπτοντας εν μέρει το ήπαρ.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι η ποσότητα της κουρκουμίνη, που εκτίθεται στα μεταβολικά ένζυμα και παραμένει σε μια διαθέσιμη μορφή στο σώμα, είναι περισσότερη.

3. Η Θερμότητα Αυξάνει τη Βιοδιαθεσιμότητα της Κουρκουμίνης

«Το βασικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία, παρά την αξία της, δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό χωρίς εξωτερική συνδρομή. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται να τη σοτάρουμε ελαφρά στη φωτιά μαζί με μικρή ποσότητα λαδιού», εξηγεί ο Δρ Sukumar.

«Χρησιμοποιώ κουρκουμά σε κάθε σοτάρισμα, μισό κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό. Αλλά εσείς δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε με φειδώ, χρησιμοποιήσετε όση ποσότητα θέλετε»

«Ο καλύτερος τρόπος για να το καταναλώσετε είναι να το χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας πολύ συχνά. Όταν σοτάρετε, τα φαγητά σας απλά πασπαλίστε λίγη ποσότητα από πάνω. Όταν αρχίζει να θερμαίνεται το λάδι, προσθέτετε κουρκουμά σε αυτό, έτσι καθίσταται πλήρως βιοδιαθέσιμο για τον οργανισμό σας.»

Συμπέρασμα

Για να μεγιστοποιήσετε τα ωφέλιμα αποτελέσματα του κουρκουμά φροντίστε να κάνετε αυτά τα 3 πράγματα:

Ενεργοποιήστε τα συστατικά του κουρκουμά ζεσταίνοντάς τον.
Ενισχύστε την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%, συνδυάζοντας το με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Αναμείξτε κουρκουμά με υγιή ωφέλιμα λιπαρά για να παρακἀμψετε το ήπαρ.
Δοσολογία: Οι κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland είναι κατανάλωση ρίζας 1,5g έως 3g ανά ημέρα και σε σκόνη κατανάλωση 1-3g ανά ημέρα.

Πηγή: share24.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika