Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Αυτοάνοσα Νοσήματα: 7 αόρατα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα αυτοάνοσα νοσήματα χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία δεν εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους και είναι σύνηθες φαινόμενο να μην καταφέρνουν οι γιατροί να διαγνώσουν σωστά τέτοιου τύπου ασθένειες.

Tί είναι τα Αυτοάνοσα Νοσήματα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο από κύτταρα και συστατικά κυττάρων (που ονομάζονται μόρια). Ο φυσιολογικός ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύει τον οργανισμό και να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια που εισβάλλουν στο σώμα. ‘Όταν κάποιος πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό του σύστημα λανθασμένα επιτίθεται εναντίον του ίδιου του σώματός του, στοχεύοντας τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανά .

Η συσσώρευση κυττάρων και μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος σ’ ένα σημείο του σώματος που δέχεται επίθεση, είτε φυσιολογικά στα πλαίσια λοίμωξης, είτε “λανθασμένα” σε ένα αυτοάνοσο νόσημα αναφέρεται ευρέως ως φλεγμονή.
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, καθένα από τα οποία μπορεί να προσβάλλει τον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, η αυτοάνοση αντίδραση στρέφεται εναντίον του εγκεφάλου στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας π.χ. εναντίον του εντέρου στη νόσο του Crohn. Σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, οι ιστοί και τα όργανα που προσβάλλονται μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, όλοι όμως πάσχουν από την ίδια νόσο. ‘Ενας ασθενής με “Λύκο” μπορεί να έχει προσβολή του δέρματος και των αρθρώσεων, ενώ κάποιος άλλος (να έχει προσβολή) του δέρματος, των νεφρών και των πνευμόνων.

Τέλος, η βλάβη που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα σε ορισμένους ιστούς μπορεί να είναι μόνιμη, όπως συμβαίνει με την καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι ή παροδική.

Υπάρχουν πολλα είδων  αυτοάνοσων νοσημάτων .

Τα πιο κοινα Αυτοάνοσα Νοσήματα

  • – Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • – Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
  • – Ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • – Ο διαβήτης τύπου 1
  • – Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • – Η κακοήθης αναιμία

Αν βρείτε κάποιο από αυτά τα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, προτείνουμε να επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας γιατρό το συντομότερο δυνατό .

Αυτοάνοσα Νοσήματα:7 ”αόρατα” συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

  1. Κούραση
    Αυτό φαίνεται πολύ φυσιολογικό, σωστά; Ο καθένας κουράζεται ώστε να μπορέσει να κρατήσει ένα καλό προφίλ στην κοινωνία και να διατηρήσει και την οικογένειά του στα ίδια στάνταρ.
    Ωστόσο, αν έχετε συνειδητοποιήσει ότι είστε εξαντλημένος δεν έχει σημασία πόσο ξεκουράζεστε ή πόσο καταπληκτική είναι η διατροφή σας , μπορείτε να έχετε ένα αυτοάνοσο νόσημα.
  2. Διακύμανση του βάρους
    Αυτό ισχύει και με τους δύο τρόπους, αν και η απώλεια βάρους μπορεί να φαίνεται σαν ένα θείο δώρο για εσάς μην προσπαθείτε να χάσετε παραπάνω
    βάρος από ότι πρέπει.
    Αν συνειδητοποιήσετε ότι παρά την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, το σώμα σας εξακολουθεί να μην είναι σταθερό, μπορεί να χρειαστεί να δείτε ένα γιατρό.
  3. Αϋπνία
    Αυτός συνήθως αποδίδεται στο στρες, αλλά αν δεν βρείτε καμία υποκείμενη ψυχολογική αιτία για την αϋπνία, σίγουρα μπορεί να έχει εντοπιστεί ένα ελάττωμα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  4. Τριχόπτωση
    Παρά το γεγονός ότι ο καθένας χάνει ένα κομμάτι από τα μαλλιά του κάθε μέρα, η ξαφνική απώλεια μαλλιών είναι συνήθως ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει σίγουρα καλά με το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  5. Δυσκολία εστίασης
    Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να υπάρχει και σε άλλες αιτίες. Ορισμένοι ειδικοί της υγείας, πρόθυμοι να σας προτείνουν κάποια φαρμακευτικά προϊόντα, χωρίς να έχουν σκεφτεί την απλή περίπτωση της ΔΕΠ-Υ( Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας).

* ΔΕΠ-Υ είναι ένα σύνδρομο που αναφέρεται σε άτομα, που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες με την προσήλωση της προσοχής τους σε μία δραστηριότητα ενώ ενδέχεται, παράλληλα, να εμφανίζουν σωματική υπερδραστηριότητα. Ειδικότερα τα άτομα με ΔΕΠ-Υ χαρακτηρίζονται από απροσεξία, αδεξιότητα, δυσκολίες στην αφοσίωση στις σχολικές υποχρεώσεις ή τη συμμόρφωση σε υποδείξεις. Η διαταραχή μεταφράζεται ως ανικανότητα ρύθμισης της συμπεριφοράς. Συχνά, σχετίζεται με αρνητικές επιδόσεις στο σχολείο, καθυστέρηση (ελλείμματα) στη μάθηση και στην επικοινωνία.
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα ότι κάτι στο ανοσοποιητικό σύστημα πάει στραβά.

  1. Πεπτικό Σύστημα
    Εάν έχετε συνειδητοποιήσει ότι το στομάχι σας δεν μπορεί να χειριστεί ορισμένα γεύματα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα διαταράσσει την ευαίσθητη ισορροπία της χλωρίδας και χιλιάδες νευρικές απολήξεις του πεπτικού σας συστήματος.
  2. Σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας σας
    Μπορεί να μην είναι ο καιρός? θα μπορούσε το σώμα σας να προσπαθεί να σας πει ότι κάτι πάει λάθος με το κύριο σύστημα άμυνας σας.

Μαρία Κρεμμύδα 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika