Newsitamea.gr
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Αυτισμός: Ελπίδες για έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση χάρη σε τεστ αίματος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα πειραματικό τεστ αίματος, το οποίο, όπως είπαν, μπορεί να ανιχνεύσει τον αυτισμό σε ποσοστό πάνω από 96% των περιπτώσεων, πράγμα που δημιουργεί ελπίδες για μια πιο έγκαιρη διάγνωση στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιούργκεν Χαν του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό υπολογιστικής βιολογίας PLoS Computational Biology, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το New Scientist.

Από τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού πάσχει σχεδόν το 1% των παιδιών (περίπου ένα παιδί στα 68).

Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Τα περισσότερα παιδιά δεν διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των τεσσάρων ετών και η διάγνωση βασίζεται κυρίως στην παρατήρηση των συμπεριφορών τους, όπως της δυσκολίας επικοινωνίας με τους γύρω τους.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν η διαταραχή να αντιμετωπιστεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν 83 παιδιά ηλικίας τριών έως δέκα ετών που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό μέσω παραδοσιακών μεθόδων, καθώς και 76 παιδιά χωρίς αυτισμό. Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα 24 πρωτεϊνών και βιοχημικών δεικτών που έχουν συνδεθεί με τον αυτισμό και βρήκαν ότι, με τον σωστό συνδυασμό, είναι δυνατό να προβλέψουν τη διαταραχή. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός υπήρχε στο 97,6% των παιδιών με αυτισμό, ενώ απουσίαζε στο 96,1% των παιδιών χωρίς αυτισμό.

Αυτισμός: Ελπίδες για έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση χάρη σε τεστ αίματος

Άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας αφενός ότι το δείγμα των παιδιών είναι μικρό και αφετέρου ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως ο ίδιος συνδυασμός πρωτεϊνών θα είναι παρών και στα νήπια. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ένα τέτοιο τεστ θα κάνει διάγνωση μόνο του αυτισμού ή γενικότερων εγκεφαλικών προβλημάτων όπως η επιληψία.

Μετά από διάφορα τεστ ή άλλες νευροαπεικονιστικές τεχνικές που κατά καιρούς έχουν υποσχεθεί έγκαιρη διάγνωση, αλλά προς το παρόν χωρίς απτά κλινικά αποτελέσματα, ορισμένοι επιστήμονες αμφιβάλλουν πλέον κατά πόσο θα είναι ποτέ εφικτό να αναπτυχθεί ένα απλό διαγνωστικό τεστ, με δεδομένη την πολύπλοκη και τη μυστηριώδη φύση του αυτισμού.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ , Reuters , New Scientist

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Ο πιστός σύμμαχος ατόμων με αυτισμό και επιληψία – Βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει τις κρίσεις

Efi Nika