Newsitamea.gr
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αυτή είναι η αλήθεια για τις Περικοπές στις Συντάξεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

syntakseis1

Κανονική ψυχρολουσία ήταν για περίπου 160.000 συνταξιούχους η εμφάνιση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς των νέων επικουρικών συντάξεων.

Μέχρι και 50% οι μειώσεις και μάλιστα για πολλές κατηγορίες μη αναμενόμενες τουλάχιστον ως προς αυτό το ποσοστό.

Μη αναμενόμενες γιατί με βάση τα προβλεπόμενα στο νόμο 4387/2016, ήταν σαφές ότι ο επανυπολογισμός των υφιστάμενων συντάξεων επρόκειτο να γίνει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, με συντελεστή 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης και με τη μείωση να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που το μεικτό ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

Τα περισσότερα από αυτά όμως, όπως προκύπτει από τα νέα ποσά των συντάξεων, δεν τηρήθηκαν και εδώ βέβαια εκτός των άλλων τίθεται και θέμα κατά πόσο είναι σύμφωνες με τον νόμο οι παραπάνω περικοπές.

Κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει πώς προέκυψαν αυτά τα τόσο χαμηλά ποσά, όταν οι αρμόδιοι παράγοντες των ταμείων, αλλά, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας , διαβεβαίωναν ότι οι περικοπές θα ήταν πολύ μικρότερες.

Σε κάθε περίπτωση οι νέες περικοπές αποτελούν μια ακόμη απόδειξη των μεγάλων ανατροπών που έγιναν και με τους τελευταίους ασφαλιστικούς νόμους.

Υπάρχουν πολλά βέβαια κυβερνητικά στελέχη που θα επαναλαμβάνουν, ακόμη και μετά από όσα βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, ότι η κυβέρνηση δεν μείωσε τις κύριες συντάξεις. Το γεγονός ότι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, ακόμη και όσοι υπέβαλαν αίτηση από τον Αύγουστο του 2015, βλέπουν συντάξεις μειωμένες μέχρι 30% δεν το υπολογίζουν. Όπως δεν υπολογίζουν τις μειώσεις που επήλθαν με την αύξηση των εισφορών για περίθαλψη, με τη μείωση του αφορολόγητου, με την αύξηση των έμμεσων φόρων.

Θα συνεχίσουν, επίσης, να λένε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν εφήρμοσε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία ή ακόμη ότι οι προηγούμενοι έκαναν…12 μειώσεις στις συντάξεις, εμείς τι κάναμε μια – δυο από τις αρχές του 2015.

Η αλήθεια, όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε ή οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι διαφορετική.

Και η αλήθεια είναι ότι τον συνταξιούχο δεν τον ενδιαφέρει πως λέγεται η σύνταξη που του μειώθηκε, αν είναι κύρια, επικουρική, μέρισμα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά πόσα έχασε από το εισόδημά του αυτό το μήνα και πόσα θα του λείπουν στη συνέχεια.

Όταν για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με καθαρό εισόδημα 1.200 ευρώ, θα παίρνει πλέον από τις αρχές Σεπτεμβρίου 100 ευρώ λιγότερα γιατί τόσα κόπηκαν από το επικουρικό του, αυτό μεταφράζεται σε μείωση 8,3% στο εισόδημά του. Όλα τα υπόλοιπα είναι άνευ σημασίας.

Η αλήθεια είναι επίσης ότι εάν εφαρμοζόταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία θα είχαμε μείωση μόνο στις επικουρικές κατά περίπου 7% για όλους και όχι 20%, 30% ή και 50% που έχουμε με την επιλογή της κυβέρνησης και μάλιστα για όσους έχουν πληρώσει πολλά και για πολλά χρόνια.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί κανένας να υπερηφανεύεται γιατί αριθμητικά οι σημερινές μειώσεις υπολείπονται των προηγούμενων.

Και αυτό γιατί με μία διάταξη, όπως απεδείχθη, μπορούν να γίνουν πολύ πιο δραματικές μειώσεις από όσες έγιναν με τις προηγούμενες 10, 12 ή και περισσότερες διατάξεις που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για παράδειγμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν χάσει τα προηγούμενα χρόνια τα δώρα εορτών που καταργήθηκαν από 1/1/2013 και επομένως είχαν απώλειες 14%.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ έχουν απώλειες πλέον το 1/3 του εισοδήματος με μία και μοναδική διάταξη του νόμου 4387/2016.

Οι 500 και πλέον χιλιάδες συνταξιούχοι από τον ιδιωτικό τομέα και από το δημόσιο είδαν την επικουρική τους σύνταξη ή το μέρισμά τους να μειώνεται σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από όλες αθροιστικά τις μειώσεις που είχαν προηγηθεί με μία και μόνο διάταξη αυτή τη φορά.

Δεν χωράνε πλέον επικοινωνιακά τεχνάσματα και ωραιοποιήσεις.

Η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σκληρή για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε αυτή τη χώρα και όσοι προσπαθούν να την αποκρύψουν εκτίθενται ημέρα με την ημέρα, μήνα με τον μήνα.

Προφανώς και δεν δημιουργήθηκε σήμερα το πρόβλημα.

Εκείνο για το οποίο κρίνεται η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι για το πρόβλημα που κληρονόμησε, αλλά για την επιδείνωσή του.

Υ.Γ. Αν μη τι άλλο, είναι απολύτως επιβεβλημένο να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι με ατομική ειδοποίηση για το πώς επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις τους και πώς προέκυψαν αυτά τα νέα ποσά που βλέπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ  Πρώην Υπουργός Εργασίας /  imerisia.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου για ΙΚΑ, δημόσιο, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Efi Nika

Βρέχει λεφτά και το Πάσχα: Νέο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πoιoι θα το πάρετε, πόσα χρήματα στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Ευκαιρία σύνταξης ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Efi Nika