Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αυτές οι 10 τεχνικές διαπιστωμένα διώχνουν το στρες!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αυτές οι δέκα τεχνικές διαπιστωμένα διώχνουν το στρες

Αυτές οι 10 τεχνικές διαπιστωμένα διώχνουν το στρες.

Λίγα λεπτά την ημέρα αρκούν για μια ήρεμη καθημερινότητα.

Χαλαρώστε, το αξίζετε και κάνει καλό. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά με λίγα λεπτά την ημέρα μπορείτε να περιορίσετε το άγχος της καθημερινότητας. Δεν χρειάζεται κάποιο σαββατοκύριακο σε πολυτελές spa, αρκεί λίγος ελεύθερος χρόνος.

Αυτές οι δέκα τεχνικές διαπιστωμένα διώχνουν το στρες

Διαλογισμός
Λίγα λεπτά διαλογισμού την ημέρα αρκούν για να αποβάλλετε το άγχος από την καθημερινότητά σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τις νευρικές οδούς στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να γίνει πιο ανθεκτικός στο άγχος. Ο διαλογισμός είναι απλός: στέκεστε όρθιοι, με κλειστά τα μάτια και εστιάζετε όλη την προσοχή σας επαναλαμβάνοντας (χαμηλόφωνα ή δυνατά) μια θετική σκέψη – όπως «αγαπάω τον εαυτό μου» ή «είμαι καλά». Προσπαθήστε να συγχρονίσετε τις αναπνοές σας και αφήστε όλες τις ενοχλητικές σκέψεις να φύγουν σαν σύννεφα καπνού.

Βαθιές αναπνοές
Κάντε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα για να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Σταθείτε όρθιοι, με το ένα χέρι πάνω από την κοιλιά και πάρτε αργά βαθιές ανάσες από τη μύτη, αφήνοντας τον αέρα να γεμίσει το στήθος σας. Μετά, σιγά-σιγά πάλι, αφήστε τον αέρα να φύγει από τη μύτη. Οι βαθιές αναπνοές μπορεί να βοηθήσουν με το στρες, αφού μειώνουν τον ρυθμό της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση.

Αυτές οι δέκα τεχνικές διαπιστωμένα διώχνουν το στρες

Εστιάστε στο παρόν
Πάρτε πέντε λεπτά και εστιάστε όλη την προσοχή σας σε κάτι που κάνετε. Παρατηρήστε τον αέρα που χτυπάει το πρόσωπό σας καθώς περπατάτε και πώς νιώθουν τα πόδια σας όταν πατάνε στον δρόμο. Απολαύστε την υφή και τη γεύση κάθε μπουκιάς φαγητού, τη δροσιά του νερού που πίνετε. Αν καταφέρετε να εστιάσετε όλες σας τις αισθήσεις, θα νιώσετε την ένταση να φεύγει.

Ανοιχτείτε
Ο κοινωνικός περίγυρος είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά «εργαλεία» που έχετε στη διάθεσή σας για να διαχειριστείτε το άγχος. Μιλήστε με τους φίλους και τους γνωστούς σας – καλύτερα πρόσωπο με πρόσωπο, ή τουλάχιστον μέσω τηλεφώνου. Μοιραστείτε αυτά που σας απασχολούν και σας δυσκολεύουν Οι συμβουλές τους και η πιο καθαρή οπτική που μπορεί να σας προσφέρουν, πιθανότατα είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε.

Αυτές οι δέκα τεχνικές διαπιστωμένα διώχνουν το στρες

Ακούστε το σώμα σας
Το άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία, αλλά και τη σωματική. Για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, θα πρέπει να εντοπίσετε πώς επιδρά στο σώμα σας. Ξαπλώστε ή καθίστε αναπαυτικά και προσπαθήστε να χαλαρώσετε τα μέλη σας, ξεκινώντας από τις μύτες των ποδιών και τελειώνοντας στο κεφάλι. Εστιάστε σε κάθε σημείο του σώματός σας για 1-2 λεπτά με βαθιές ανάσες, για να εντοπίσετε πού σας «χτυπάει» περισσότερο το άγχος.

Αποσυμπίεση
Τυλίξτε ένα ζεστό σάλι γύρω από τους ώμους και το λαιμό σας για δέκα λεπτά. Κλείστε τα μάτια, χαλαρώστε το πρόσωπο, τον λαιμό, την πλάτη και το στήθος. Αφαιρέστε το σάλι και μετά κάντε μασάζ με τα τα χέρια ή με ένα μπαλάκι του τένις για να φύγει η ένταση. Τοποθετήστε την μπάλα ανάμεσα στην πλάτη και τον τοίχο και στηριχτείτε πάνω στο μπαλάκι, ασκώντας πίεση με το σώμα σας για 10-15 δευτερόλεπτα. Μετακινείστε το μπαλάκι σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος και επαναλάβετε.

Αυτές οι δέκα τεχνικές διαπιστωμένα διώχνουν το στρες

Γελάστε δυνατά
Το γέλιο αποδεδειγμένα βοηθάει στη διαχείριση του άγχους. Μειώνει την κορτιζόλη (την ορμόνη που προκαλεί το αίσθημα του άγχους) ενώ αυξάνει τις ενδορφίνες, οι οποίες φτιάχνουν τη διάθεση. Χαλαρώστε λοιπόν με την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά, διαβάστε ένα κόμικ ή κουβεντιάστε με κάποιον που ξέρει πώς να σας κάνετε να χαμογελάσετε.

Δυναμώστε την μουσική
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ήρεμη μουσική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς της καρδιάς και το άγχος. Ένα play-list από ευχάριστα τραγούδια ή ακόμα και με ήχους της φύσης (όπως τα κύματα της θάλασσας ή πουλιά που κελαηδούν) μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το στρες. Αφεθείτε στη μουσική και μη διστάσετε να τραγουδήσετε δυνατά ή να χορέψετε.

Αυτές οι δέκα τεχνικές διαπιστωμένα διώχνουν το στρες

Κινηθείτε
Η άσκηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διαχείριση του άγχους, είτε πρόκειται για ήπια κίνηση όπως το περπάτημα, είτε για πιο πολύπλοκες δραστηριότητες όπως η yoga. Δεν χρειάζεται να κάνετε πρωταθλητισμό, αρκεί να βρείτε κάτι που θα σας ωθεί να κινείστε και να αθλείστε συστηματικά, ώστε να φεύγει το άγχος. Ένας γρήγορος περίπατος ή λίγες ασκήσεις μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Ημερολόγιο χαράς
Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε όσα ευχάριστα σας συμβαίνουν. Συχνά χανόμαστε μέσα στις αρνητικές σκέψεις και το άγχος, ξεχνώντας όλα τα καλά που έχουμε στη διάθεσή μας. Ένα ημερολόγιο, λοιπόν, όπου μπορείτε να καταγράφετε τα επιτεύγματά σας, καθώς τις όμορφες εμπειρίες της καθημερινότητας – από το χαμόγελο των αγαπημένων προσώπων και την υγεία, μέχρι τον καλό καιρό – μπορεί να λειτουργεί υπενθυμιστικά για την αδιαμφισβήτητη ομορφιά της ζωής!

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea