Newsitamea.gr
ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα συμπτώματα του Παιδικού Αυτισμού ανάλογα με την ηλικία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αυτά είναι τα συμπτώματα του παιδικού αυτισμού ανάλογα με την ηλικία

Αν ο αυτισμός εντοπιστεί στη βρεφική ηλικία, η θεραπεία του μπορεί να βασιστεί στην πλαστικότητα του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου και το παιδί να ιαθεί πλήρως.

Αν και ο αυτισμός είναι δύσκολο να διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 24 μηνών, τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται μεταξύ 12-18 μηνών. Εάν τα συμπτώματα εντοπιστούν μέχρι τότε, η εντατική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας και να τα αντιστρέψει.

Τα πρώτα σημάδια του αυτισμού περιλαμβάνουν την απουσία φυσιολογικής συμπεριφοράς (όχι την παρουσία μη-φυσιολογικής συμπεριφοράς) και γι’ αυτό είναι δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πρώτα συμπτώματα του αυτισμού μπορεί να παρερμηνευθούν ως σημάδια ενός καλόβολου μωρού, αφού το βρέφος μπορεί να φαίνεται ήσυχο, ανεξάρτητο και χωρίς απαιτήσεις. Ωστόσο μπορεί κανείς να διαβάσει τα σημάδια αν ξέρει τί να αναζητήσει.

Τα μωρά που έχουν αυτισμό, δεν αναζητούν την οπτική επαφή (πχ όυτε όταν τα ταϊζει η μαμά τους), δεν χαμογελούν όταν τους χαμογελάς, δεν κάνουν θόρυβο για να σου τραβήξουν την προσοχή, δεν μιμούνται τις κινήσεις σου.

Οι παρακάτω καθυστερήσεις στην ανάπτυξη είναι ενδεικτικές και απαιτούν την ανάγκη για άμεση αξιολόγηση από τον παιδίατρο του μωρού.

Μέχρι τους 6 μήνες: Δεν χαμογελάει πλατιά, ή δεν κάνει άλλες θερμές, χαρούμενες εκφράσεις
Μέχρι τους 9 μήνες: Δεν ανταλλάσσει ήχους, χαμόγελα, ή άλλες εκφράσεις του προσώπου
Μέχρι 1 έτους: Έλλειψη ανταπόκρισης στο όνομά του. Επίσης δεν “φλυαρεί” δεν κάνει χειρονομίες, όπως το να δείχνει, να προσπαθεί να φτάσει πράγματα, ή να χαιρετάει τους άλλους
Μέχρι τους 16 μήνες: Δεν λέει λέξεις
Μέχρι 2 ετών: Δεν μπορεί να εκφράσει φράσεις τουλάχιστον δύο λέξεων, που δεν περιλαμβάνουν μίμηση ή επανάληψη

Καθώς τα παιδιά περνούν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, τα σημάδια για τον αυτισμό γίνονται πιο ποικιλόμορφα. Υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά συμπτώματα, αλλά αυτά συνήθως περιστρέφονται γύρω από τις μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, τις δυσκολίες λόγου και ομιλίας, τις δυσκολίες στην μη-λεκτική επικοινωνία και την άκαμπτη συμπεριφορά.

Το παιδί που έχει αυτισμό, μοιάζει να αγνοεί τι συμβαίνει γύρω του, δεν ξέρει πώς να συνδεθεί με άλλους, προτιμά να μην το αγκαλιάζουν
δεν παίζει παιχνίδια με φανταστικό σενάριο, δεν του αρέσουν τα ομαδικά παιχνίδια και δεν φαίνεται να ακούει όταν οι άλλοι του μιλούν.

Τα παιδιά με αυτιστικές διαταραχές έχουν δυσκολία στην ομιλία και τη γλώσσα. Συχνά, αρχίζουν να μιλάνε σε μεγαλύτερη ηλικία από τα άλλα παιδιά.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής: Το παιδί αρέσκεται να ακολουθεί μια αυστηρή ρουτίνα, επιδεικνύει μια ασυνήθιστη σύνδεση/εξάρτηση σε παιχνίδια, ή παράξενα αντικείμενα, μανιωδώς βάζει στην σειρά τα πράγματα, ή τα τακτοποιεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ξοδεύει μεγάλα χρονικά διαστήματα τακτοποιώντας τα παιχνίδια του με συγκεκριμένους τρόπους, ή βλέποντας κινούμενα αντικείμενα (όπως ένας ανεμιστήρας οροφής) και εστιάζοντας σε αυτό.

Αν παρατηρήσετε ένα ή πολλά από αυτά, θα είναι σοφό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο που εμπιστεύεστε και να προχωρήσετε σε αξιολόγηση του παιδιού.

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Penni Syggrou

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika

Ο πιστός σύμμαχος ατόμων με αυτισμό και επιληψία – Βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει τις κρίσεις

Efi Nika