Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Άφωνος(Speechless): η νέα τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνιστή ένα άτομο με εγκεφαλική παράλυση, που έχει κερδίσει ήδη 7 εκατομμύρια τηλεθεατές! (Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

speechless-abc-tv-series-key-art-logo-740x416

 

Άφωνος(Speechless): η νέα τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνιστή ένα άτομο με εγκεφαλική παράλυση, που έχει κερδίσει ήδη 7 εκατομμύρια τηλεθεατές! (Βίντεο)

Συνηθίζουμε να έχουμε ένα παράπονο(ανάμεσα στα πολλά), όσοι ασχολούμαστε με την αναπηρία. Ότι η τηλεόραση δεν ασχολείται αρκετά με το θέμα της αναπηρίας, ίσως ελάχιστα αν σκεφτεί κανείς ότι αφορά το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακόμα και όταν θα ασχοληθεί μια τηλεοπτική εκπομπή θα είναι συνήθως με ρεπορτάζ οίκτου και λύπησης για ένα παιδί ή έναν ενήλικα με αναπηρία. Αν είναι τηλεοπτική εκπομπή ή ταινία, ως επί το πλείστον, ο ήρωας που θα έχει κάποιου είδους αναπηρία, θα είναι και ο κακός της υπόθεσης. Αν όχι ο κακός, θα είναι ο πιο περίεργος, ο κάπως γελοίος τύπος που θα είναι θύμα των περιστάσεων ή των τηλεθεάσεων πιο συγκεκριμένα.

Αρχές Σεπτεμβρίου περίμενα με ανυπομονησία τη νέα σειρά που είχε δημοσιοποιήσει αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι από την άνοιξη ακόμα. Speechless, που σημαίνει άφωνος μια κωμική σειρά που θα έχει πρωταγωνιστή ένα άτομο με αναπηρία, ένα άτομο με εγκεφαλική παράλυση. Και επειδή όσες φορές υπάρχει ήρωας με αναπηρία, κατά 95% τον υποδύεται ηθοποιός χωρίς αναπηρία, έκανα μια έρευνα και διαπίστωσα ότι ο Micah Fowler, είναι όντως ένας 18χρονος που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση!

Ο Micah, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη παίξει στο ¨Οι τελευταίες μέρες του καλοκαιριού¨ και στο Sesame Street. Έχει φτιάξει ένα μίνι ντοκιμαντέρ επίσης με την υποστήριξη της UNICEF μιλώντας για το όνειρο του να γίνει ηθοποιός, τονίζοντας ότι η αυτοπεποίθηση του δυνάμωσε όταν τον διάλεξαν για τον πρώτο του ρόλο. Δεν πίστευε ποτέ ότι θα μπορέσει να παίξει στην τηλεόραση!

Η υπόθεση της κωμικής σειράς:

Παρακολουθούμε την ζωή της οικογένειας Dimeo, που απαρτίζεται από τους 2 γονείς και τα 2 αδέρφια του πρωταγωνιστή J.J. Dimeo. Μια καθόλα συμβατική οικογένεια, που λειτουργεί στην καθημερινότητα της κάπως διαφορετικά από τις περισσότερες. Μαθαίνουμε τη ζωή τους, την καθημερινότητα των παιδιών στο σχολείο, τη συμπεριφορά της υπερπροστατευτικής μητέρας προς το παιδί με αναπηρία και το πώς αυτή έχει επηρεάσει όλη την οικογένεια.

speechless

Μια σειρά που επιτέλους, δεν αναφέρεται στην αναπηρία με οίκτο, με θυμό, δίνοντας της ένα κακό πρόσωπο. Αντιθέτως τονίζει την όμορφη πλευρά της ζωής σε ένα σπίτι με ένα μέλος που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Χωρίς ο ήρωας να είναι κωμικοτραγικός για να κερδίσει το γέλιο μας, χωρίς το σενάριο να προσπαθεί να μας δελεάσει συναισθηματικά να αγαπήσουμε το παιδί λόγω της αναπηρίας του. Δείχνει την αληθινή πλευρά, την πραγματικότητα. Άλλωστε ποιος είπε ότι τα Αμεα, δεν έχουν χιούμορ και αυτό ότι δε μπορεί να βγει στην τηλεόραση;

Στις 2 πρώτες εβδομάδες προβολής, συγκέντρωσε ένα μεγάλο ποσοστό ακροαματικότητας: 7 εκατομμύρια τηλεθεατές, για μια κωμική σειρά είναι πολύ καλά νούμερα! Για αυτό και από την επόμενη μέρα κιόλας, πήρε το πράσινο φως η σειρά να συνεχιστεί και μάλιστα με το μέγιστο αριθμό επεισοδίων(βάσει των αμερικάνικων καναλιών) με 22 επεισόδια! Σειρές με μεγαλύτερα ονόματα και πρωταγωνιστές έχουν κοπεί από το πρώτο επεισόδιο. Άρα είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα για το Speechless αυτό που κατάφεραν!

Micah Fowler at arrivals for Disney ABC Television Group Hosts TCA Summer Press Tour, The Beverly Hilton Hotel, Beverly Hills, CA August 4, 2016. Photo By: Priscilla Grant/Everett Collection
Micah Fowler

Το τηλεοπτικό κοινό εκτίμησε και αγάπησε μια σειρά που δείχνει ξεκάθαρα την αναπηρία, δεν την ωραιοποιεί όμως ούτε την χλευάζει. Κοινό και κριτικοί, την έχουν ανεβάσει ψηλά και μιλούν για το πιο σημαντικό στοιχείο της: ότι το άτομο με αναπηρία στη σειρά, το υποδύεται πραγματικά ένα άλλο άτομο με αναπηρία και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο δημιουργός της σειράς Scot Silveri, είπε σε συνέντευξη του, ότι περίμενε 20 χρόνια να του δοθεί η ευκαιρία για μια τέτοια σειρά και επιτέλους το αμερικανικό κανάλι ABC του έδωσε την έγκριση. Βλέπετε ο ίδιος είχε προσωπική εμπειρία, καθώς μεγάλωσε με τον αδερφό του που ήταν ανάπηρος. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι τη δύναμη της τηλεόρασης και του Χόλυγουντ: αν δίνουν το πράσινο φως πιο συχνά σε ανάλογες σειρές και ταινίες, θα μπορέσει να βοηθηθεί το κοινό και ο μέσος άνθρωπος να έρθει πιο κοντά στην αναπηρία και ότι την περιβάλλει.

Σας προτείνω να τη δείτε, γιατί αξίζει ως σενάριο κωμικής σειράς, θα γελάσετε, θα απολαύσετε όλους τους πρωταγωνιστές και θα αγαπήσετε τον Micah Fowler για το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του! Και ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή και η ελληνική τηλεόραση να κάνει ένα παρόμοιο μεγάλο βήμα!

Βογιατζής Ηλίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματική αύξηση στις νευρολογικές παθήσεις, που οδηγεί σε αναπηρίες και άλλες ασθένειες!

Βογιατζής Ηλίας

Της ακρωτηρίασαν και τα 2 πόδια: Άσχημα νέα για την 20χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα που κατέρρευσε μέσα στη Σχολή της

newsitamea

Μπαμπάς συγκεντρώνει χρήματα για καρκινοπαθή παιδιά στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου του – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika