Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ NEWS

Αφαιρούν τεράστιους πολύποδες από το έντερο χωρίς στομία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αφαιρούν τεράστιους πολύποδες από το έντερο χωρίς στομία

Επιστήμονες στη Βρετανία επινόησαν μία τεχνική με την οποία αφαιρούν τεράστιους πολύποδες από το ορθό έντερο δίχως να του προκαλούν βλάβες.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι έως τώρα οι πολύποδες αφαιρούνταν μαζί με το έντερο, με συνέπεια οι ασθενείς να χρειάζονται κολοστομία, δηλαδή «παρά φύση έδρα».

Η νέα τεχνική έχει ήδη εφαρμοστεί σε 20 ασθενείς και ο μεγαλύτερος πολύποδας που αφαιρέθηκε είχε διάμετρο 18 εκατοστά.

Οι γιατροί από το Νοσοκομείο St Mark’s του Λονδίνου που επινόησαν την τεχνική, λένε πως αλλάζει τη ζωή των ασθενών.

Οι πολύποδες δεν είναι κατ’ ανάγκην κακοήθεις όγκοι, αλλά όσο μεγαλώνουν τόσοπιθανότερο είναι να γίνουν, γι’ αυτό και είθισται να αφαιρούνται.

Μερικοί, όμως, είναι τόσο μεγάλοι ή τόσο χαμηλά προς τον πρωκτό, ώστε μόνη λύση είναι η αφαίρεση και τμήματος του ορθού εντέρου, με συνέπεια να γίνεται κολοστομία.

Η νέα τεχνική, που επινοήθηκε από τον δρα Μπράιαν Σόντερς, επισκέπτη καθηγητή Ενδοσκόπησης στο Imperial College του Λονδίνου, και τον χειρουργό δρα Τζανίντρα Βαρουσαβιτάρν, συνδυάζει τεχνικές λαπαροσκόπησης και ενδοσκόπησης για να εισαχθεί ένας καθετήρας από τον πρωκτό στο ορθό και να έλκει ένας γιατρός τον πολύποδα μακριά από το τοίχωμα του εντέρου όπου βρίσκεται στερεωμένος, ενώ ένας άλλος γιατρός τον αφαιρεί.

«Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται στο ελάχιστο ο τραυματισμός του ορθού εντέρου», δήλωσε στο BBC ο δρ Σόντερς. «Ο ασθενής μας με τον πολύποδα των 18 εκατοστών δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι, διότι είχε τεράστια έκκριση βλέννας από το ορθό με συνέπεια να χάνει κάλιο και νάτριο, και να “πέφτει” η πίεσή του.

»Σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως και έχει επιστρέψει στη δουλειά και τις άλλες δραστηριότητές του.

»Η μέθοδός μας μπορεί στ’ αλήθεια να αλλάξει τη ζωή των ασθενών».

Πάντως, ο δρ Σόντερς έσπευσε να επισημάνει ότι η τεχνική δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με μορφώματα στο έντερο, αλλά μόνο για όσους έχουν πολύ μεγάλους πολύποδες ή βρίσκονται στα πολύ αρχικά στάδια του καρκίνου, και όχι όσοι έχουν προχωρημένους καρκίνους.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika