Newsitamea.gr
AMEA news ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Access City Award – Ευκαιρία για τις ελληνικές πόλεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea2

Access City Award – Ευκαιρία για τις ελληνικές πόλεις

Ο διαγωνισμός για το πέμπτο βραβείο «Access City Award 2015», το ευρωπαϊκό βραβείο για τις προσβάσιμες πόλεις, προκηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ετήσιο βραβείο αναγνωρίζει και τιμά τις πόλεις για τις προσπάθειές τους να διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων σε δημόσιους χώρους, όπως οι εγκαταστάσεις στέγασης, οι χώροι παιχνιδιού, οι δημόσιες συγκοινωνίες ή οι τεχνολογίες επικοινωνιών.

171 πόλεις έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις 4 προηγούμενες διοργανώσεις του βραβείου Access City Award από το 2010. Το βραβείο εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ για τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια: η βελτιωμένη προσβασιμότητα επιφέρει διαρκή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις πόλεις, ιδιαίτερα από πλευράς δημογραφικής γήρανσης.

Οι πόλεις με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους μπορούν να υποβάλουντις υποψηφιότητές τους για το βραβείο έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2014.

«Τα άτομα με αναπηρίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πάρα πολλά εμπόδια στην καθημερινότητά τους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τοποθετήσαμε την προσβασιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια. Το βραβείο Access City Award επιτρέπει σε πόλεις από όλη την Ευρώπη να προβάλλουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να καταστήσουν την καθημερινή ζωή πιο προσβάσιμη για όλους!

 Χαίρομαι που βλέπω ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις επιδεικνύουν τόσες πολλές ορθές πρακτικές – η προσβασιμότητα προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και μπορεί να αποτελέσει πραγματικό ερέθισμα για την καινοτομία και την ανάπτυξη. Ενθαρρύνω όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις να συμμετάσχουν σε αυτήν την εξαιρετική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και να συμβάλλουν ώστε να καταστεί η Ευρώπη πιο προσβάσιμη για όλους», δήλωσε η Αντιπρόεδρος Ρέντινγκ, Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα βραβεία στις 3 Δεκεμβρίου 2014 στις Βρυξέλλες, επ” ευκαιρία της ετήσιας διάσκεψης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ημέρας των ατόμων με αναπηρία. Θα απονεμηθεί το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βραβείο, ενώ θα γίνει και ειδική μνεία για κάθε έναν από τους τέσσερις τομείς που καλύπτει το βραβείο.

Το βραβείο Access City Award

Το βραβείο Access City Award ξεκίνησε το 2010 με στόχο την ευαισθητοποίηση για την αναπηρία και την προώθηση πρωτοβουλιών προσβασιμότητας σε ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50.000 κατοίκους. Το βραβείο αφορά τη διασφάλιση ίσης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε ό,τι αφορά τη ζωή στην πόλη. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις πόλεις να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης η μία για την άλλη οδηγώντας στην καινοτομία και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών.
Το βραβείο απονέμεται στην πόλη που έχει βελτιώσει αποδεδειγμένα την προσβασιμότητα με βιώσιμο τρόπο σε θεμελιώδεις πτυχές της ζωής στην πόλη και η οποία διαθέτει συγκεκριμένα σχέδια για περαιτέρω βελτιώσεις. Το βραβείο καλύπτει δράσεις στους εξής τομείς:

  • Δομημένο περιβάλλον και δημόσιοι χώροι,
  • Μεταφορές και συναφείς υποδομές,
  • Πληροφορίες και επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ), και
  • Δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.
  • Διαδικασία επιλογής ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής για το βραβείο Access City Award 2015

Έως και τρεις πόλεις θα επιλεγούν από εθνικές κριτικές επιτροπές σε κάθε χώρα με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν, αυτοί οι εθνικοί υποψήφιοι θα αξιολογηθούν από μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή.

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε;

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το έντυπο ηλεκτρονικής αίτησης το αργότερο έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2014.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou