Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

ΗΠΑ:Επιδημία αναπνευστικής ίωσης στέλνει δεκάδες παιδιά στην εντατική

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

prev600

ΗΠΑ:Επιδημία αναπνευστικής ίωσης στέλνει δεκάδες παιδιά στην εντατική

Χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ έχουν αρρωστήσει εξαιτίας ενός έως πρότινος σπάνιου αναπνευστικού ιού και οι Αρχές προειδοποιούν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Έως στιγμής, 12 πολιτείες έχουν αναφέρει κρούσματα, με δεκάδες παιδιά να διακομίζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας με οξεία αναπνευστική δυσχέρεια. Ευτυχώς, όμως, κανένα δεν έχει χάσει τη ζωή του.

Υπαίτιος της επιδημίας είναι ένας ιός της οικογένειας των εντεροϊών, ο EVD68.

Οι εντεροϊοί, που προκαλούν συμπτώματα όπως αυτά ενός έντονου κρυολογήματος, δεν είναι σπάνιοι. Όταν κάποιος παρουσιάσει ίωση το καλοκαίρι, συχνά έχει προσβληθεί από κάποιον εντεροϊό, είπε στο CNN ο ιολόγος δρ Μαρκ Πάλαντς, διευθυντής στον Τομέα Ιογενών Ασθενειών των Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη εντεροϊών, αλλά ο EV-D68 είναι από τα σπάνια μέλη της οικογένειας. Ο συγκεκριμένος τύπος πρωτοανιχνεύθηκε τη δεκαετία του ’60 και έκτοτε είχαν αναφερθεί λιγότερα από 100 κρούσματα στις ΗΠΑ, καθώς και μικροεπιδημίες σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.

Επιπλέον, οι καλοκαιρινές ιώσεις από εντεροϊούς είθισται να υποχωρούν τον Σεπτέμβριο που αρχίζει το φθινόπωρο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται ασταμάτητα.

Στην πόλη του Κάνσας, λ.χ., μόνο στο Νοσοκομείο Παίδων Mercy έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες 475 παιδιά, ενώ σε ένα άλλο διακομίζονται σε καθημερινή βάση περισσότερα από 30.

Τα συμπτώματα

Οι «ιώσεις του καλοκαιριού» συνήθωςεκδηλώνονται με κακοδιαθεσία και «δέκατα» ή πυρετό, και μερικές φορές με δυσπεψία και ελαφρύ πόνο στο στομάχι ή στην κοιλιά, που μπορεί να συνοδεύεται από εμέτους και διάρροια.

Στην παρούσα επιδημία, όμως, τα συμπτώματα συχνά εξελίσσονται σε οξεία αναπνευστικά δυσχέρεια, για την οποία πάνω από ένα στα δέκα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική.

Σύμφωνα με τα CDC, πολυάριθμα κρούσματα της ίωσης έχουν επιβεβαιωθεί σε δέκα αμερικανικές πολιτείες (Κολοράντο, Βόρεια Καρολίνα, Τζώρτζια, Οχάιο, Άιοβα, Ιλινόι, Μισούρι, Κάνσας, Οκλαχόμα, Κεντάκι), ενώ εκκρεμεί ηεργαστηριακή επιβεβαίωση σε τουλάχιστον δύο άλλες.

Εκτός από παιδιά, ο ιός προσβάλλει και εφήβους, ενώ περισσότερα από τα μισά παιδιά που χρειάσθηκαν νοσηλεία έχουν ιστορικό αναπνευστικών προβλημάτων, όπως το άσθμα.

 

Πηγή : Web Only

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika