Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

9:32 Πρεμιέρα συγχωνεύσεων στα νοσοκομεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ 1Ο ΚΑΙ ΤΟ 7Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ
Στα νοσοκομεία «Αγ. Ανάργυροι» Κηφισιάς, Σισμανόγλειο και Αγία Ολγα μεταφέρονται τα τμήματα των δύο Θεραπευτηρίων. Η μεταφορά των γιατρών και του προσωπικού θα δώσει «ανάσα» στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τονίζει ο υπουργός Υγείας. 3,1 εκατ. ευρώ η ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων
«Λουκέτο» στο 1ο και 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ επιφέρουν οι λειτουργικές συγχωνεύσεις πέντε νοσοκομείων της Αττικής……..

. Τα τμήματα των συγκεκριμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων εντάσσονται άμεσα στα νοσοκομεία «Αγιοι Ανάργυροι» Κηφισιάς, «Σισμανόγλειο» και «Αγία Ολγα». Με καθυστέρηση τουλάχιστον 20 ημερών θα γίνει η μεταφορά της μονάδας τεχνητού νεφρού του 7ου Θεραπευτηρίου, ώστε να γίνει ομαλά η εγκατάστασή της στο «Αγία Ολγα».

Πρόκειται για το πρώτο «κύμα» συγχωνεύσεων, το οποίο θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση 3,1 εκατομμυρίων ευρώ, από την κατάργηση λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, σίτιση, ΔΕΗ). Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει νέος γύρος των συγχωνεύσεων, ορισμένες από τις οποίες «φωτογράφισε» χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Ο υπουργός σχολίασε ότι δεν μπορούμε να έχουμε μία γυναικολογική κλινική στο νοσοκομείο Ναυπλίου και μία στο νοσοκομείο Αργους. Αναφέρθηκε, δε, και στην περιοχή των Μελισσίων, λέγοντας ότι λειτουργούν πολλά νοσοκομεία τα οποία απέχουν ελάχιστα.

“>

Ο νέος χάρτης Υγείας θα μελετάται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, επεσήμανε ο Α. Λυκουρέντζος

«Ο νέος χάρτης Υγείας θα μελετάται νομό νομό με μεγάλη προσοχή, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος. Διευκρίνισε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συνενώσεων κλινικών, νοσοκομειακών και διοικητικών τμημάτων, έως το τέλος του έτους.
Κριτήριο των συγχωνεύσεων θα είναι και η πληρότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο νοσοκομεία που κλείνουν έχουν πληρότητα μόλις 47% (1ο ΙΚΑ) και 20,7% (7ο ΙΚΑ). Απασχολούν, δε, 239 γιατρούς, 239 νοσηλευτές και 105 παραϊατρικό προσωπικό, οι οποίοι μπορούν να δώσουν «ανάσα» στο Ογκολογικό «Αγιοι Ανάργυροι».

Οι λειτουργικές συγχωνεύσεις πέντε νοσοκομείων της Αττικής βάζουν «λουκέτο» στο 1ο και το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ
Πρόκειται για μικρές νοσηλευτικές μονάδες οι οποίες έχουν δυναμικότητα 154 (1ο ΙΚΑ) και 100 κρεβατιών (7ο ΙΚΑ). Για τη στέγασή τους καταβάλλονται ετησίως 1,19 εκατ. ευρώ (864.000 και 330.000 ευρώ αντίστοιχα).
Το ετήσιο κόστος για συντηρήσεις και λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου ανέρχονται σε 1,14 εκατ. (700.000 και 438.000 ευρώ αντίστοιχα), ενώ άλλα 810 εκατομμύρια διατίθενται κάθε χρόνο για σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια και ιματισμό.
Η πρώτη παρέμβαση του υπουργείου εστιάζει στον βορειοδυτικό άξονα της Αττικής. Επιτρέπει την ενίσχυση του νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», το οποίο έπαψε να λειτουργεί μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999. Με τη μεταφορά προσωπικού και τμημάτων θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εφημεριών της Αττικής. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φιλοδοξεί, επίσης, να αλληλοσυμπληρώσει τη λειτουργία μίας ενιαίας ομάδας νοσοκομείων που λειτουργούν στην περιοχή και να αξιοποιήσει πλήρως τον διαθέσιμο βιοϊατρικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, από τις παρεμβάσεις «ουδείς απολύεται και ουδείς χάνει τη δουλειά του». Ο υπουργός Υγείας κάλεσε το επιστημονικό, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και το διοικητικό προσωπικό να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, χάριν των πολιτών, εκεί όπου το καθήκον τους ορίζει.
«Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, την αναβάθμιση των νοσοκομειακών μονάδων και την συνένωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών, για να διασφαλίσουμε την άνετη και άμεση πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας», ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.
ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Οι διοικητικές υπηρεσίες στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων
Από τα μέσα του 2011, ξεκίνησε η πρώτη παρέμβαση για συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία.
Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είχε ζητήσει δύο σχέδια συγχωνεύσεων, τα οποία παρέδωσαν οι επιτροπές των καθηγητών Γιάννη Κυριόπουλου και Λυκούργου Λιαρόπουλου. Τα πορίσματα δόθηκαν για διαβούλευση και ακολούθησε μία σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες στόχευαν κυρίως τα διοικητικά των νοσοκομείων.
Συγκεκριμένα, υπήρξε συνδιοίκηση νοσοκομείων, με 82 διοικήσεις (αντί 131) και σύνολο 145 διοικητών και αναπληρωτών (αντί 175). Μειώθηκαν οι οργανικές κλίνες από 46.783 σε 35.360, καθώς πολλές από αυτές ήταν πλασματικές. Αυξήθηκαν, παράλληλα, κατά 1.990 οι θέσεις νοσηλείας σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.
Μειώθηκαν περίπου κατά 600 τα υφιστάμενα ιατρικά νοσηλευτικά τμήματα και οι μονάδες, που έφταναν τα 2.000 κλινικά και τα 1.000 εργαστηριακά. Μειώθηκαν, επίσης, κατά 15.000 οι (κενές) οργανικές θέσεις, με διατήρηση όλων των υπηρετούντων. Υπήρξε και περιθώριο για τις τότε εξαγγελθείσες προσλήψεις και μετατροπές χρήσης οκτώ νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
Με την ψήφιση του νόμου 4052 του 2012, ολοκληρώθηκε η νέα αρχιτεκτονική του ΕΣΥ. Υπήρξε ενιαία διοίκηση, προγραμματισμός, πρόγραμμα προμηθειών, τεχνικές και πληροφοριακές υπηρεσίες καθώς και συντονισμός των ιατρικών και των νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Διαμορφώθηκε, επίσης, πλαίσιο μεταφοράς θέσεων προσωπικού και εξορθολογισμού της διάρθρωσης των διοικητικών υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Της “κακομοίρας” σε κηδεία: Αυτό που είπε η σύζυγος του νεκρού σόκαρε τους συγγενείς του και έγινε ο κακός χαμός

M M

Έρχεται το «καλάθι του νονού»: Τι προϊόντα θα περιέχει και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτό το Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika