Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

9 αιτίες δυσκοιλιότητας, που ίσως δε γνωρίζετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
9 αιτίες δυσκοιλιότητας, που ίσως δε γνωρίζετε

9 αιτίες δυσκοιλιότητας, που ίσως δε γνωρίζετε

Ενώ υπάρχουν διάφορα φάρμακα ή εναλλακτικές θεραπαείς και “γιατροσόφια” για την αντιμετώπισή της, η σωστή διάγνωση για την πραγματική αιτία που την προκαλεί είναι ζωτικής σημασίας.

Χαμηλή πρόσληψη νερού ή αφυδάτωση: Εάν ένα άτομο πίνει λιγότερο νερό από ό,τι απαιτείται, προκαλεί το σώμα να χρησιμοποιήσει γρήγορα τους “αποθηκευτικούς” του πόρους. Το σώμα τότε θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει την έλλειψη νερού, απορροφώντας το από τις ήδη αποθηκευμένες πηγές και τα απόβλητα είναι ο πρώτος στόχος του, γεγονός που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.

Καθιστική ζωή: Στη σημερινή εποχή όπου σχεδόν τα πάντα είναι μηχανογραφημένα, ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει γίνει ο κανόνας. Το σώμα όμως στηρίζεται στην άσκηση για διάφορες λειτουργίες, όπως είναι η παραγωγή βλέννας, ένα βασικό “ρευστό” που χρησιμοποιείται για να λιπάνει τον πρωκτό και να διατηρήσει το μεταβολικό ρυθμό του. Όταν κάνουμε μία απόλυτα καθιστική ζωή, το σώμα μεταβολίζει λιγότερο με δυσάρεστα αποτελέσματα στον τομέα της αφόδευσης.

9 αιτίες δυσκοιλιότητας, που ίσως δε γνωρίζετε

Συγκεκριμένα φάρμακα: Υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, εκείνα που χορηγούνται για να “μπλοκάρουν” τους δίαυλους του ασβεστίου και τα διουρητικά. Τα δύο τελευταία συνήθως συνταγογραφούνται για υπέρταση και καρδιακή νόσο.

Γήρανση: Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι σωματικές λειτουργίες αλλάζουν. Έχει βρεθεί ότι ένας αριθμός ανθρώπων μεγάλης ηλικίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα λόγω χαμηλού μεταβολισμού και δυσκολίας στην  πέψη.

Κατάχρηση καθαρτικών: Οι περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν τη χρήση καθαρτικών, προκειμένου να κάνουν τις κινήσεις του εντέρου τους τακτικές. Τα καθαρτικά ωστόσο μπορούν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείτε τόσο συνηθίζει ο οργανισμός με αποτέλεσμα να μην αντιδρά και να μην έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

9 αιτίες δυσκοιλιότητας, που ίσως δε γνωρίζετε

Καρκίνος ή άλλες ασθένειες: Υπάρχουν μερικές συνθήκες, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η νόσος του Πάρκινσον κ.α, που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι καλύτερα να επισκεφθείτε το γιατρό σας για ιατρική βοήθεια.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να είναι ένα κραυγαλέο σημάδι ότι πάσχετε από απόφραξη του εντέρου. Όταν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ο ασθενής δε μπορεί να ενεργηθεί για μέρες, μία συνθήκη που είναι γνωστή ως “επίμονη δυσκοιλιότητα”.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από μια κατάσταση που ονομάζεται «δυσανεξία στη λακτόζη». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος είναι αλλεργικός στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει είτε διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Έλεγχος στην ανάγκη να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα: Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να ελέγχουν την παρόρμηση να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες καταστάσεις μπορούν να το δικαιολογήσουν αυτό, ο έλεγχος των κινήσεων του εντέρου σε τακτική βάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@