Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

8χρονος υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

8χρονος υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών

Ένα οκτάχρονο αγοράκι από τη Βαλτιμόρη έγινε ο πρώτος ανήλικος ασθενής στον κόσμο που αποκτά νέα χεράκια, έπειτα από τη διπλή μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε.

Ο μικρούλης Ζάιον Χάρβεϋ είχε χάσει πριν από πέντε χρόνια τα χέρια του, εξαιτίας μιας βαριάς λοίμωξης. Η μεταμόσχευση διήρκησε 10 ώρες και πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, από ομάδα 40 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Ο Ζάιον ήδη κινεί και λυγίζει τα νέα του δάκτυλα και υποβάλλεται σε εντατική αποκατάσταση για να ανακτήσει περαιτέρω τις δεξιότητές του, δήλωσε ο δρ Σκοτ Λέβιν, επικεφαλής του Τμήματος Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και διευθυντής του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Χεριών του νοσοκομείου.

«Πραγματοποιούμε από το 1998 τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις σε ενήλικες, αλλά ουδέποτε έως τώρα είχαμε δοκιμάσει σε παιδί», δήλωσε ο δρ Λέβιν. «Χρειασθήκαμε 17 χρόνια για τη μετάβαση από τους ενήλικες στα παιδιά και σήμερα ζούμε ιστορικές στιγμές διότι αποδείξαμε ότι είναι εφικτό».

Η μητέρα του Ζάιον, Πάτι Ρέι, αποκάλεσε τη μεταμόσχευση «σύγχρονο θαύμα», προσθέτοντας πως ο γιος της έχει σχεδόν αναρρώσει πλήρως και δεν χρειάζεται ούτε παυσίπονα.

«Ανυπομονεί να παίξει με τους φίλους του. Θέλει να κάνει ένα πάρτυ όταν γυρίσουμε σπίτι και να προσκαλέσει όλους τους φίλους του για να τους δείξει τα καινούργια του χέρια», είπε.

Ο Ζάιον είχε χάσει τα χέρια αλλά και τα πόδια του όταν ήταν 3 ετών, εξαιτίας μιας βαριάς λοίμωξης που του προκάλεσε τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια, για την οποία και έκανε μεταμόσχευση λίγο καιρό μετά την αρρώστιά του.

Το γεγονός ότι ο οργανισμός του ανταποκρίνεται καλά στα φάρμακα κατά της απόρριψης του μοσχεύματος, κατέστησε εφικτή τη νέαμεταμόσχευση, είπαν οι γιατροί του.

Τα χέρια που του μεταμοσχεύθηκαν προήλθαν από ένα σχεδόν συνομήλικό του αγοράκι, το οποίο έχασε τη ζωή του από άγνωστο λόγο.

Η εγχείρηση χρειάσθηκε τέσσερις διαφορετικές χειρουργικές ομάδες, οι δύο εκ των οποίων χειρουργούσαν ταυτοχρόνως τον Ζάιον και οι άλλες δύο τον νεκρό δότη.

Οι γιατροί παρακολουθούν προσεκτικά τον Ζάιον για τυχόν συμπτώματα απόρριψης, κατά τον δρα Λέβιν.

«Ξέρουμε ότι όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση χεριών υφίστανται κάποια στιγμή ένα επεισόδιο απόρριψης», είπε. «Το περιμένουμε και αν δούμε κάποιο οίδημα ή κοκκίνισμα ή εξάνθημα, θα ξέρουμε ότι πρέπει να παρέμβουμε. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει παρουσιάσει τέτοια συμπτώματα».

Ο μικρός θα παραμείνει αρκετές εβδομάδες ακόμα στην μονάδα αποκατάστασης του νοσοκομείου, ενώ οι γιατροί θα τον εξετάζουν στη συνέχεια μία φορά το μήνα για αρκετό καιρό και ακολούθως μία φορά τον χρόνο εφ’ όρου ζωής.

Όσον αφορά τα πόδια του, φορά ήδη προσθετικά πόδια και μπορεί να τρέχει, να κάνει άλματα, να ανεβαίνει σκάλες και να κινείται με πλήρη αυτονομία, οπότε είναι απίθανο να χρειασθεί στο μέλλον και μεταμόσχευση ποδιών.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματική αύξηση στις νευρολογικές παθήσεις, που οδηγεί σε αναπηρίες και άλλες ασθένειες!

Βογιατζής Ηλίας

Της ακρωτηρίασαν και τα 2 πόδια: Άσχημα νέα για την 20χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα που κατέρρευσε μέσα στη Σχολή της

newsitamea

Μπαμπάς συγκεντρώνει χρήματα για καρκινοπαθή παιδιά στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου του – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika