Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το 83% των δημοσιευμάτων δεν τηρεί την οδηγία του ΠΟΥ αναφορικά με τις αυτοκτονίες!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το 83% των δημοσιευμάτων δεν τηρεί την οδηγία του ΠΟΥ αναφορικά με τις αυτοκτονίες

Το 83% των δημοσιευμάτων δεν τηρεί την οδηγία του ΠΟΥ αναφορικά με τις αυτοκτονίες!!!

 

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας, παρουσιάστηκε έρευνα η οποία αφορά στον τρόπο αποτύπωσης τη είδησης της αυτοκτονίας από τα ελληνικά ΜΜΕ και του κοινωνιο-ψυχολογικού της αντίκτυπου.

Η έρευνα εστιάζει στο κατά πόσο τόσο οι εφημερίδες με την υψηλότερη αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα και τα ελληνικά ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. και ειδικότερα τα ειδησεογραφικά sites και portals υψηλής επισκεψιμότητας, τηρούν τον οδηγό δεοντολογικής παρουσίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (Π.Ο.Υ) προς τα ΜΜΕ, που αφορά στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων κατά την παρουσίαση του γεγονότος μίας αυτοκτονίας από τους δημοσιογράφους και ο οποίος έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τη Μ.Κ.Ο. «Κλίμακα».

Τα στοιχεία που προκύπτουν  παρουσιάστηκαν  στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της ISA (International Sociological Association) που διεξήχθη στην  Yokohama της Ιαπωνίας , από την   ελληνική επιστημονική ομάδα αποτελούμενη  από τον κοινωνιολόγο επικοινωνίας κο Κώστα Αντ. Πετράκη, καθηγητή εφαρμογών του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τον κο Σάββα Μακρίδη επιστημονικό συνεργάτη στο Ίδιο Τμήμα, της κοινωνιολόγου, με ειδίκευση στη Ψυχολογία των Μ.Μ.Ε., κας Αθανασίας Μωραΐτη και ομάδας τελειόφοιτων φοιτητών του Τμήματος.

Πιο συγκεκριμένα η επιστημονική ομάδα παρατήρησε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • To 66% των ιστοσελίδων περιγράφει τον τρόπο διάπραξης της αυτοκτονίας, με κύρια μέσα τον πυροβολισμό, την κατάποση κάποιου φαρμάκου ή τον απαγχονισμό, σε αντίθεση με τον οδηγό του Π.Ο.Υ. όπου αποτρέπει τα ΜΜΕ να περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε.
  • Το 83% των δημοσιευμάτων δεν τηρεί την οδηγία του Π.Ο.Υ να μην προτάσσουν στην επικεφαλίδα με πηχυαίους τίτλους τη λέξη αυτοκτονία.
  • Καμία από τις 780 ιστοσελίδες που μελετήθηκαν και αφορούσαν στην παρουσίαση περιστατικών αυτοκτονίας στην Ελλάδα κατά το έτος 2013, δεν περιείχε τον τηλεφωνικό αριθμό στήριξης προς τους υποψήφιους αυτόχειρες και τους οικείους τους, τη στιγμή που υπάρχει επίσημα η γραμμή παρέμβασης 1018 από την «Κλίμακα» και η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
  • Τέλος, μια γενικότερη διαπίστωση που δεν συνδέεται άμεσα με τον οδηγό του Π.Ο.Υ, αλλά παρατηρήθηκε ως γενική διαπίστωση είναι ότι το 80% των δημοσιευμάτων που μελετήθηκαν δε συνδέει ευθέως τα αυτοκτονικά συμβάντα με την οικονομική κρίση. Βέβαια αυτό αποτελεί μία πρώτη διαπίστωση, που βασίζεται μόνο στο υλικό που μελετήθηκε και χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, ακόμη πιο εκτεταμένου υλικού, προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea