Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

8 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Το άγχος μπορεί να προκληθεί από διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Ωστόσο, υπάρχει ένας φυσικός τρόπος για να το διαχειριστούμε, ξεκινώντας από τη διατροφή μας και γνωρίζοντας τι τρώμε.

Μπορεί το φαγητό να καθορίσει τη διάθεσή μας; Όπως σημειώνει η διατροφολόγος λειτουργικής ιατρικής, Klara Mudge, η απάντηση είναι καταφατική: ναι. Ειδικότερα, η Mudge τονίζει ότι το μυστικό βρίσκεται σε μία διατροφική στρατηγική, γνωστή ως “εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα”, η οποία είναι απλή και ευεργετική.

Σύμφωνα με αυτήν τη στρατηγική, καλό είναι να προσλαμβάνουμε σωστά λίπη και πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα μας και παράλληλα, να αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και άλλων διεγερτικών. Με αυτόν τον τρόπο, ισχυρίζεται η ειδικός, όχι μόνο χάνουμε τα περιττά κιλά και ελέγχουμε το βάρος μας, αλλά παράλληλα διατηρούμε υπό έλεγχο το άγχος μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, ο εγκέφαλός μας έχει εξελιχθεί να αντιδρά εκτοξεύοντας το άγχος στα ύψη, καθώς πρόκειται για δύο καταστάσεις τις οποίες συνδέει με απειλή για την επιβίωσή μας. Έτσι, πρέπει να διατηρούμε ισορροπία του σακχάρου στον οργανισμό μας.

Αντί αυτού, συνήθως προσλαμβάνουμε τροφές οι οποίες οδηγούν σε απότομη άνοδο των επιπέδων σακχάρου και αμέσως μετά, σε εξίσου απότομη πτώση τους. Αυτά τα σκαμπαναβέσματα θέτουν τη σωματική (νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτης) και ψυχική (άνοια, Αλτσχάιμερ) υγεία μας σε κίνδυνο, ενώ οδηγούν παράλληλα σε ανισορροπίες στη διάθεσή μας, αυξάνοντας το άγχος μας.

Ωστόσο, η Mudge τονίζει ότι μπορούμε να αποτρέψουμε τα παραπάνω, φροντίζοντας καλύτερα το μυαλό μας και μειώνοντας το άγχος μας, κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές. Ποιες τροφές είναι σύμμαχοί μας; Η Mudge ισχυρίζεται ότι από την πρώτη εβδομάδα που θα ενσωματώσουμε τις παρακάτω στη διατροφή μας, θα δούμε το άγχος μας να περιορίζεται σημαντικά:

Σύνθετοι υδατάνθρακες

8 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Οι γλυκοπατάτες, το καστανό ρύζι, το κινόα, τα φασόλια και οι φακές ονομάζονται και “φυσικά fast food” καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες που το σώμα μας αναγνωρίζει και ξέρει πώς να μεταβολίσει. Όντες ακατέργαστοι, αυτοί οι υδατάνθρακες είναι γεμάτοι μεταλλικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος B που βοηθούν το σώμα μας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που έχουν τα σχετικά τρόφιμα. Αν συνδυαστεί η πρόσληψή τους με λίγη πρωτεΐνη και καλά λίπη, τόσο το καλύτερο.

Αυγά

8 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Τα αυγά δεν είναι μόνο μία πηγή πλήρους πρωτεΐνης, αλλά περιέχουν επίσης λεκιθίνη και χολίνη οι οποίες είναι απαραίτητες στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ ενισχύουν τη μνήμη μας. Η χολίνη ειδικότερα είναι ένα θρεπτικό συστατικό του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, ο οποίος χρησιμοποιείται διαρκώς για τις κινητικές και νοητικές λειτουργίες του νευρικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν μειωμένες συγκεντρώσεις ακετυλοχολίνης στον οργανισμό τους.

Καρύδια και ψάρια

8 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, ο σολομός και οι σαρδέλες, έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι μειώνουν φυσικά τα επίπεδα του άγχους.

Τσάι

8 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Το τσάι έχει συνδεθεί με αγχολυτικές ιδιότητες. Ειδικότερα, η θεανίνη (L-theanine) που περιέχει, είναι μία αντί-στρες ένωση, η οποία προσκολλάται στους υποδοχείς του νευροδιαβιβαστή GABA, προκαλώντας αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα που οδηγούν σε χαλάρωση. Αντικαθιστώντας τον καφέ με χαμομήλι ή πράσινο τσάι, όχι μόνο απολαμβάνουμε τις αγχολυτικές ιδιότητές τους, αλλά ξεφορτωνόμαστε και ένα διεγερτικό το οποίο “παίζει” με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και εκτοξεύει στα ύψη τις ορμόνες του άγχους στον οργανισμό.

Στρείδια και φακές

8 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Ο ψευδάργυρος παίζει μεγάλο ρόλο τόσο στο ανοσοποιητικό όσο και στο νευρικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από στρες και άγχος τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ψευδάργυρου και υψηλότερα επίπεδα χαλκού. Τροφές που αγωνίζονται εναντίον της μείωσης ψευδάργυρου που προκαλεί το άγχος είναι τα στρείδια, το ταχίνι, το βόειο κρέας και οι φακές.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σοκολάτα

8 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Το σώμα μας χρησιμοποιεί το μαγνήσιο σε πάνω από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών και τη νευρική λειτουργία, ενώ η ανεπάρκεια μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το άγχος. Μερικές από τις τροφές που αναπληρώνουν το απαραίτητο μαγνήσιο στον οργανισμό μας, ώστε να σηκώνουμε ασπίδα απέναντι στο στρες, είναι τα πράσινα λαχανικά, οι σπόροι κολοκύθας, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, αλλά και η μαύρη σοκολάτα.

Βρώμη και λιναρόσπορος

8 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Η βρώμη μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων έχει ακόμη ένα. Είναι γεμάτη από Β-βιταμίνες και πολλές φυτικές ίνες. Αν τη συνδυάσουμε με καλά λιπαρά και πρωτεΐνη, όπως αμύγδαλα, καρύδια και λιναρόσπορους, επιτυγχάνουμε την ευεργετική εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας.

Λάδι καρύδας

8 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Το λάδι καρύδας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, τρέφοντας τον εγκέφαλό μας με τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για τα οποία “διψά”: τριγλυκερίδια μέσης αλύσου. Έτσι, βελτιώνεται η γνωστική λειτουργία μας, ενώ γενικά, τα καλά λιπαρά είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας που στοχεύουμε, ώστε να ηρεμήσει τόσο η όρεξή μας όσο και το άγχος μας.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης