Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

8 πρακτικά πράγματα που πρέπει να μάθει το παιδί μέχρι να γίνει 10 ετών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
8 πρακτικά πράγματα που πρέπει να μάθει το παιδί μέχρι να γίνει 10 ετών

Στην εποχή μας τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία.

Μια πρόσφατη μελέτη της  εταιρείας AVG Technologies έδειξε ότι το 58 % των παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών στις ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιήσει άνετα ένα smartphone ενώ την ίδια στιγμή, μόλις ένα παιδί στα έξι (15%) μπορεί να ετοιμάσει μόνο του πρωινό.

«Βλέπω πολλούς γονείς να κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους όχι όμως  να τα διδάσκουν πώς να φροντίσουν τον εαυτό τους», αναφέρει ο Tim Elmore, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Growing Leaders.

Για να μπορέσουν τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα θα πρέπει να μάθουν να κάνουν ορισμένα πρακτικά πράγματα, όπως:

1. Να βάζουν πλυντήριο
Πάρα πολλοί έφηβοι δεν έχουν ιδέα πως λειτουργεί το πλυντήριο. Από μικρή ακόμα ηλικία ( λίγο μετά τα έξι), ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν, βάζοντας τα ρούχα στο πλυντήριο και στη συνέχεια δείξτε τα, πώς να προσθέτουν το απορρυπαντικό, πώς να επιλέγουν τις ρυθμίσεις.

2. Να μάθουν να καλλιεργούν
Πολλά από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν να φυτεύουν σπόρους στην τάξη αλλά όχι πώς να φυτεύουν ένα φυτό.

Ζητήστε από το παιδί σας να σκάψει μια τρύπα, να αφαιρέσει ένα φυτό από την γλάστρα και να το φυτέψει. Πείτε του ότι είναι δική του ευθύνη να το φροντίζει μέχρι να μεγαλώσει.

3. Να ετοιμάζουν ένα δώρο
Στα παιδιά αρέσουν να παίρνουν δώρα, θα πρέπει όμως να μάθουν και να δίνουν. Διδάξτε στα παιδιά προσχολικής ηλικίας πώς μπορούν με τη δική τους συμμετοχή να δώσουν πρόσθετη αξία ακόμα και σε ένα απλό αντικείμενο με ένα περιτύλιγμα που έχουν φτιάξει μόνα τους.

4. Να γράφουν ένα γράμμα
Μπορεί η τεχνολογία να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, όμως το να μάθει ένα παιδί να γράφει και μάλιστα σωστά, είναι επιβεβλημένο. Σε ένα γράμμα το παιδί διδάσκεται πώς να προσφωνεί τον παραλήπτη αλλά και πώς να κλείνει την επιστολή- γράμμα του.

5. Να προετοιμάζουν ένα απλό γεύμα
Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε το γεύμα της ημέρας. Μπορείτε να φτιάξετε μία απλή πίτσα ή να κάνετε μια σαλάτα με λίγα υλικά. Είναι σημαντικό να μάθει να ετοιμάζει μόνο του, μέχρι τα 10 του, απλά γεύματα.

6. Να μην φοβούνται τις πληγές
Διδάξτε στο παιδί σας από μικρή ηλικία να μην φοβάται όταν βλέπει αίμα. Ακόμα και στο δικό του τραύμα, με ψυχραιμία και όχι πανικό, εφαρμόστε πίεση μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία και βάλτε μία αντιβιοτική αλοιφή.

7. Να καθαρίζουν το μπάνιο
Τα μεγάλα παιδιά μπορούν να τρίψουν με ένα σφουγγάρι και νερό ( χωρίς καθαριστικά ) ορισμένες ουδέτερες επιφάνειες του μπάνιου, πάντα με την επίβλεψή σας.

8. Να αποκτήσουν καταναλωτική συνείδηση
Πρέπει να μάθουν να είναι έξυπνοι καταναλωτές .Πώς θα γίνει αυτό;

Κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, εξηγήστε του γιατί επιλέγετε ένα προϊόν, σε τι διαφέρει από ένα άλλο, ποια είναι τα κριτήρια για να το αγοράσετε. Ετσι, θα έχει ενεργή συμμετοχή αλλά και άποψη για  τα ψώνια  του σπιτιού.

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika