Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

8 όχι και τόσο Εμφανή Συμπτώματα του Καρκίνου των Πνευμόνων που ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει η Κάθε Γυναίκα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

cancer

Όσον αφορά στην υγεία, θεωρώ πως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευτούμε είναι να εξετάζουμε πάντοτε το τι συμβαίνει στο σώμα μας.

Εξάλλου, η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από γιατρό. Παρόλα αυτά, κανείς δεν γνωρίζει το σώμα σου καλύτερα από εσένα.

Εσύ είσαι η πρώτη που θα παρατηρήσεις κάποιο σύμπτωμα. Ακόμη και πριν εμφανιστεί κάτι απτό, θα νιώθεις «πεσμένη», όπως σε μία περίπτωση όπου μία νέα γυναίκα επέμενε να κάνει βιοψία και τελικά είχε όγκο ενώ οι γιατροί είχα διαγνώσει λάθος ότι δεν είχε τίποτα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι λένε. Απλώς κανείς δεν γνωρίζει τον οργανισμό σου και τον τρόπο που λειτουργεί φυσιολογικά καλύτερα από εσένα.

Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό για όλους μας να είμαστε σε θέση να ανακαλύπτουμε τα δύσκολα ανιχνεύσιμα πρώιμα συμπτώματα που ενδέχεται να υποκρύπτουν ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.

Και το πιο σημαντικό; Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο γυναικείος οργανισμός ενδέχεται να επιδείξει διαφορετικά συμπτώματα από τον αντρικό.

Συγκεκριμένα, ο καρκίνος των πνευμόνων σκοτώνει ετησίως περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου. Παρόλα αυτά, λίγες είναι οι γυναίκες που είναι ενήμερες για όλα τα συμπτώματα και ειδικότερα γι’ αυτά που εμφανίζονται αποκλειστικά στο φύλο τους.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Σύμπτωμα 1: Δυσκολία στην αναπνοή

embeddedimg_lungcancersignsinwomen_850px_1-600x600

Όλοι μας γνωρίζουμε τι σημαίνει να σου κόβεται η αναπνοή. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς το νιώθουμε αυτό έπειτα από σωματική άσκηση.

Εάν με το που σηκώνεσαι το πρωί νιώθεις πως σου κόβεται η αναπνοή, ενδέχεται να πάσχεις από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα που συνδέεται με τον καρκίνο των πνευμόνων κάθε μορφής.

Σύμπτωμα 2: Αίσθηση κόπωσης

embeddedimg_lungcancersignsinwomen_850px_2-600x600

Η έντονη αίσθηση κόπωσης είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές ασθένειες, από τη γρίπη μέχρι τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Εάν αισθάνεσαι τόση κόπωση, πολύ πιο έντονη από εκείνη που προκαλείται από μία νύχτα αϋπνίας, θα πρέπει αμέσως να επισκεφτείς το γιατρό σου.

Μέσω της κόπωσης, ο οργανισμός σου σου λέει ότι χρησιμοποιεί τα περισσευούμενα αποθέματα ενέργειάς του για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα.

Σύμπτωμα 3: Συνεχής βήχας

embeddedimg_lungcancersignsinwomen_850px_3-600x600

 Εάν έχεις βήχα που δεν υποχωρεί και φαίνεται πως χειροτερεύει, θα πρέπει να πας για εξετάσεις.

Ο βήχας είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σου ενάντια σε κάποιον ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος. Όμως, εάν δεν υποχωρεί, αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη πως δεν έχει υποχωρήσει και η αιτία που τον προκάλεσε.

Ο συνεχής βήχας αποτελεί ένα εμφανές, πρώιμο, προειδοποιητικό σύμπτωμα που συνδέεται με κάθε μορφή καρκίνου των πνευμόνων. Μπορεί να σε βοηθήσει να ανιχνεύσεις το πρόβλημα και να αναζητήσεις άμεση θεραπεία.

Σύμπτωμα 4: Πόνος στην πλάτη και τους ώμους

embeddedimg_lungcancersignsinwomen_850px_4-600x600

Σίγουρα, θεωρείς πως ο πόνος στην πλάτη δεν συνδέεται με τον καρκίνο των πνευμόνων. Για τις γυναίκες όμως, οι οξείς πόνοι και ο πόνος στην ωμοπλάτη φανερώνουν πως ίσως κάτι συμβαίνει.

Και ο λόγος είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς προς μία μορφή καρκίνου που ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα.

Οι όγκοι σε αυτήν την μορφή καρκίνου αναπτύσσονται στα εξωτερικά τοιχώματα των πνευμόνων και ενδέχεται να ασκούν πίεση στα πλευρά και τη σπονδυλική στήλη.

Σύμπτωμα 5: Τραχιά φωνή

embeddedimg_lungcancersignsinwomen_850px_5-600x600

 Συνήθως συνδέουμε την τραχιά φωνή με το κάπνισμα. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, αυτή η ξαφνική βραχνάδα ίσως αποτελεί σύμπτωμα της εξάπλωσης του καρκίνου.

Ο καρκίνος στην αναπνευστική οδό ίσως προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή στις φωνητικές χορδές και η φωνή σου ίσως γίνει τραχιά και βραχνή.

Εάν η βραχνάδα στο λάρυγγα επιμένει για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες, θα πρέπει να ελέγξεις το λάρυγγα και τους πνεύμονές σου.

Σύμπτωμα 6: Απώλεια βάρους

embeddedimg_lungcancersignsinwomen_850px_6-600x600

 Οι περισσότεροι από εμάς κουραζόμαστε συνήθως στη δουλειά και προσπαθούμε μετά βίας να χάσουμε 4 – 7 κιλά.

Εάν ξαφνικά αρχίσεις να χάνεις βάρος χωρίς προσπάθεια, και μάλιστα γρήγορα, ίσως θα πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς.

Όταν ο οργανισμός σου είναι ταλαιπωρημένος, ίσως να αρχίσεις να καις τα αποθέματα λίπους και να μην έχεις όρεξη να φας και να δημιουργήσεις καινούρια.

Σύμπτωμα 7: Δυσκολία στην κατάποση

embeddedimg_lungcancersignsinwomen_850px_7-600x600

 Εάν παρουσιάζεις οίδημα και φλεγμονή στην αναπνευστική οδό, ίσως παρατηρήσεις πως δυσκολεύεσαι και στην κατάποση.

Εάν έχεις περάσει κάποιο κρυολόγημα και έμεινε λίγος πόνος, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Εάν όμως δυσκολεύεσαι συνεχώς να καταπιείς την τροφή ή το νερό, θα πρέπει ίσως να διερευνήσεις τι είναι αυτό που προκαλεί αυτό το οίδημα.

Ο γιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει στον αποκλεισμό άλλων αιτίων, όπως της αλλεργίας ή των λοιμώξεων, πριν διερευνηθούν άλλοι λόγοι.

Σύμπτωμα 8: Πόνος στο στήθος

embeddedimg_lungcancersignsinwomen_850px_8-600x600

 Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα αδενοκαρκινώματα είναι λίγο διαφορετικά από αυτά που εμφανίζονται σε άλλες μορφές καρκίνου.

Μπορεί να προκληθεί πόνος στο στήθος όπως και στην πλάτη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πλευριτικό εξίδρωμα, μία επίπονη κατάσταση κατά την οποία προκαλείται φλεγμονή στους πνεύμονες.

Εάν αντιμετωπίζετε συνεχή πόνο σε κάποιο σημείο των πλευρών σας, ίσως θα πρέπει να λάβετε και μία δεύτερη άποψη.

Μάθετε περισσότερα για το καρκίνο των πνευμόνων και τα προειδοποιητικά συμπτώματά του στο LungCancer.org  και μην παραλείψετε να ενημερώσετε τους συγγενείς και τους φίλου σας σχετικά μ’ αυτά που μάθατε.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνων ittlethings.com/lung-cancer-signs-women/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

newsitamea

Αποτοξίνωση ντοπαμίνης: Τι είναι και πως λειτουργεί – Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να τη δοκιμάσετε

Γιώργος Newsitamea