Newsitamea.gr
AMEA news ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙ

8 χρήσιμες οδηγίες για να φροντίσετε ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 

Aquatic-Exercise-for-Children-with-Cerebral-Palsy

8 χρήσιμες οδηγίες για να φροντίσετε ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση-ΦΩΤΟ

Οι ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση απαιτούν ιδιαίτερα την προσοχή μας, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Θα χρειαστείτε σίγουρα την υποστήριξη από ειδικούς γιατρούς αλλά και από συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως του εργοθεραπευτή, του φυσιοθεραπευτή, ενός διαιτολόγου και ενός λογοθεραπευτή. Πέραν όμως των ιατρικών οδηγιών που θα λάβετε, υπάρχουν τρόποι για να του παρέχετε τη μέγιστη φροντίδα που μπορείτε.

  1. Να παραμείνετε σε στενή επαφή με το γιατρό του ασθενούς. Δεδομένου ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αυτός θα σας παρέχει όλες τις απαραίτητες συμβουλές για την καλύτερη φροντίδα αναλόγως των αναγκών του παιδιού.
  1. Μιλήστε με έναν εργοθεραπευτή για τις ασκήσεις κολύμβησης και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα χρειαστείτε όπως καρέκλες κολύμβησης.

timthumb

  1. Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η στοματική υγιεινή. Συχνά δε δέχονται να χρησιμοποιήσουν οδοντόβουρτσα. Τότε καλό θα ήταν να την υποκαταστήσετε με μια πετσέτα, πανί ή βαμβακάκι εμποτισμένο με οδοντόπαστα ή ένα ήπιο αντισηπτικό. Οι πάσχοντες από εγκεφαλική παράλυση έχουν αυξημένο κίνδυνο για οδοντικά προβλήματα αλλά η έγκαιρη καθιέρωση καλών συνηθειών, μπορεί τους βοηθήσει σημαντικά.

oral-health_751_225

  1. Ενθαρρύνετε το παιδί κατά τη διάρκεια του ντυσίματος ή ξεντυσίματος, να στηρίζετε στα έπιπλα ώστε να μειώνετε η πιθανότητα να σηκωθεί. Έτσι θα βοηθήσει και εσάς στη διαδικασία αλλά θα μάθει με τον καιρό να το καταφέρνει και μόνο του.
  1. Κρατήστε το παιδί ενεργό με δραστηριότητες ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για μόνιμη βλάβη των μυών και των οστών. Έτσι θα καταφέρεται να κινηθεί όσο πιο φυσιολογικά γίνεται, ακόμα και αν είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει ποιες είναι αυτές οι ασκήσεις που θα ενισχύσουν την υγεία των μυών κα την ανάπτυξη των οστών.

4

  1. Συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σχετικά με τα τρόφιμα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί. Ζητήστε τη βοήθεια ενός εργοθεραπευτή για το ποια είναι η καλύτερη στάση που θα πρέπει να έχει το παιδί κατά τη διάρκεια του φαγητού.

79167187

  1. Σε περίπτωση κρίσης επιληψίας, μη προσπαθήσετε να τη σταματήσετε, καλέστε αμέσως το 166 και το γιατρό σας. Στο ενδιάμεσο απλά φροντίστε να μην υπάρχει τριγύρω του κάποιο αντικείμενο που θα μπορούσε να βλάψει το παιδί.
  1. Ο εργοθεραπευτής θα σας δώσει όλες τις χρήσιμες οδηγίες για τη χρήση της τουαλέτας. Καλό είναι τα παιδιά να τρώνε τα γεύματα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να έχουν προβλεφτεί όσο το δυνατόν με κάποια ακρίβεια, οι ανάγκες τους. (εξαρτάται πάντα από το βαθμό εγκεφαλικής παράλυσης του παιδιού).

Βογιατζής Ηλίας

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika