Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

8 χρήσιμες χειροποίητες θεραπείες για τη φροντίδα του δέρματος και την προστασία από την ψωρίαση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ψωρίαση είναι μία δερματική διαταραχή κατά την οποία παρεμποδίζεται ο κύκλος ανάπτυξης και αντικατάστασης των κυττάρων της επιδερμίδας.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα κύτταρά μας αναπτύσσονται στα εσωτερικά τοιχώματα της επιδερμίδας και βγαίνουν στην επιφάνεια έπειτα από σχεδόν 1 μήνα, όταν ξεφλουδίζονται. Ωστόσο, εξαιτίας της ψωρίασης, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται τόσο πολύ που συμβαίνει στο διάστημα μόλις κάποιων ημερών.

Τα κύτταρα δεν αποβάλλονται αρκετά γρήγορα και έτσι συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά την ψωρίαση, το δέρμα γίνεται παχύ και ξεφλουδίζεται.

Πιο συχνά το παρατηρούμε αυτό στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες, τις αρθρώσεις των δακτύλων και στα γόνατα.

Παρόλο που η ψωρίαση είναι ενοχλητική και το άτομο συχνά νιώθει άβολα, υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Έτσι, θα συμβάλετε στη θεραπεία των μολυσμένων περιοχών και θα σταματήσει το ξεφλούδισμα. Οι αλλαγές αυτές δεν απαιτούν σημαντικά έξοδα ούτε τη λήψη φαρμάκων.

  1. Διατηρήστε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη. Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για τον έλεγχο της ψωρίασης όπως και για τη μείωση της φαγούρας, του πόνου και της απολέπισης. Υπάρχουν πολλές ενυδατικές κρέμες διαθέσιμες στην αγορά, ανάλογα με το επίπεδο της ξηρότητας του δέρματος. Αποφεύγετε τη χρήση ενυδατικών με άρωμα. Θα ήταν ιδανικό εάν βρίσκατε ένα φθηνό, φυσικό προϊόν. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε ορισμένα προϊόντα οξύνουν τα συμπτώματα της ψωρίασης.
  1. Μειώστε τη λήψη κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μειώστε τη λήψη πρωτεϊνών που περιέχονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που συνδέονται με το φούντωμα που παρατηρείται κατά την ψωρίαση.
  1. Αυξήστε τη λήψη λιπών από ψάρια. Εάν επιλέξετε να μειώστε το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, να ξέρετε ότι το ψάρι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και Ω3 λιπαρών οξέων. Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά καθώς έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να συμβάλουν θετικά στην επιδερμίδα σας. Δοκιμάστε τα ψάρια του κρύου νερού όπως τον σολομό, το σκουμπρί και τη ρέγγα. Εάν δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε αρκετή ποσότητα ψαριών στη διατροφή σας, τότε βεβαιωθείτε πως καταναλώνετε αρκετές πρωτεΐνες από άλλες πηγές και παίρνετε συμπληρώματα διατροφής από λίπη ψαριών.
  1. Αποφεύγετε το αλκοόλ. Είτε σας αρέσει είτε όχι, έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και των εξάρσεων της ψωρίασης. Το ίδιο ισχύει και για τα τσιγάρα. Ήρθε ο καιρός να κόψετε το κάπνισμα.
  1. Κάνετε λουτρό με ζεστό νερό. Όσο απλό και αν ακούγεται αυτό, είναι αποτελεσματική θεραπεία για το ερεθισμένο δέρμα που πονάει. Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε έλαια, βρώμη ή αλάτι επσόμ στο μπάνιο όμως, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τη θερμοκρασία ζεστή και ότι δεν χρησιμοποιείτε σαπούνια με ισχυρό άρωμα. Στεγνώστε την επιδερμίδα σας με μία πετσέτα και στη συνέχεια ενυδατώστε την άμεσα. Δεν έχετε χρόνο για λουτρό; Μπορείτε να μουσκέψετε μία πετσέτα σε ζεστό νερό και να τη χρησιμοποιήσετε σαν κομπρέσα στις περιοχές που έχουν μολυνθεί περισσότερο.
  1. Προσέξτε τα ρούχα σας. Προσέξτε τι φοράτε όταν φουντώνετε. Μερικά υφάσματα και πλεκτά μπορούν να ερεθίσουν την επιδερμίδα πολύ άσχημα. Αποφεύγετε τα μάλλινα ρούχα ή το μοχέρ. Το σαπούνι πλυντηρίου και τα μαλακτικά των ρούχων μπορεί και εκείνα να ερεθίζουν το δέρμα. Δοκιμάστε να φτιάξετε σαπούνι πλυντηρίου με φυσικά προϊόντα ή τουλάχιστον επιλέξτε προϊόντα με όσο το δυνατό λιγότερα αρώματα.
  1. Δοκιμάστε την αλόη βέρα. Σύμφωνα με μία Σουηδική έρευνα, το 83% όσων χρησιμοποιούσαν κρέμα αλόης ανακουφίστηκαν σημαντικά από τα συμπτώματα της ψωρίασης. Μπορείτε να αγοράσετε κρέμες και τζελ που περιέχουν αλόη βέρα από το φαρμακείο. Όμως, εάν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιείτε για πολύ καιρό, μπορείτε να φυτέψετε αλόη στον κήπο σας.
  1. Να αγχώνεστε λιγότερο. Σύμφωνα με έρευνες, το άγχος χειροτερεύει την ψωρίαση. Τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν εάν αγχώνεστε λιγότερο. Αυτό φυσικά μόνο στα λόγια είναι εύκολο. Δοκιμάστε ωστόσο να κάνετε ένα βήμα, προσπαθώντας να ανησυχείτε λιγότερο. Η γιόγκα και η διαλογισμός είναι πολύ αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσετε το άγχος σας. Επίσης, πάντα βοηθάει το να έχετε ανθρώπους γύρω σας που σας υποστηρίζουν και καταλαβαίνουν τι περνάτε.

Η ερυθρότητα, η φαγούρα και η απολέπιση που προκαλούνται από την ψωρίαση είναι πολύ ενοχλητικά συμπτώματα. Όμως, υπάρχουν φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα καταπραΰνετε. Δοκιμάστε να τους εφαρμόσετε για να δείτε εάν σας βοηθούν και χρησιμοποιείτε αυτούς που έχουν αποτέλεσμα.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας remedydaily.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea