Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

7 τροφές και ποτά που κάνουν κακό στην αρτηριακή πίεση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

7 τροφές και ποτά που κάνουν κακό στην αρτηριακή πίεση

Πίεση και διατροφή πάνε μαζί.

Αν σκεφτούμε ότι σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες έχει αρτηριακή πίεση υψηλότερη από το φυσιολογικό, τότε καταλαβαίνουμε ότι είναι σημαντικό να δώσουμε βάση στην ισορροπία της και κατ’ επέκταση στην προστασία της καρδιάς μας. Κι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε είναι από τη διατροφή κι από τις τροφές που επηρεάζουν αρνητικά, ώστε να τις μειώσουμε από το διατροφικό μας πλάνο.

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ειδικά όταν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, η διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, δημιουργώντας κίνδυνο για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης. Με τον ίδιο τρόπο, όμως, ο έλεγχός της βοηθά και στη ρύθμιση της πίεσης. Ας δούμε ποιες τροφές καλό θα ήταν να μειωθούν, έτσι ώστε να έχουμε το κεφάλι μας –και την καρδιά μας- ήσυχο.

7 τροφές και ποτά που κάνουν κακό στην αρτηριακή πίεση

Μια από τις πιο νόστιμες, αλλά και πιο ανθυγιεινές τροφές

Μπέικον
Για πολλούς ειδικούς, το μπέικον είναι πιθανόν μια από τις χειρότερες τροφές του πλανήτη, πλούσια σε λίπος και χοληστερόλη, με ελάχιστη διατροφική αξία. Σκεφτείτε ότι 3 φέτες μπέικον περιέχουν 4,5 γραμμάρια λίπους και 270mg νατρίου, γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα θελήσετε έξτρα μπέικον στην πίτσα το σάντουιτς ή το μπέργκερ σας, ξανασκεφτείτε το.

Σάλτσα ντομάτας σε κονσέρβα
Αυτές οι επεξεργασμένες σάλτσες του εμπορίου μπορεί να περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου, που να ξεπερνά ακόμη και τα 400mg ανά μισό φλιτζάνι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστεί άμεσα η ικανότητα των νεφρών να διώξουν το υπερβάλλον νερό και να δημιουργηθεί κατακράτηση που συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης και στην υπερλειτουργία της καρδιάς. Αν θέλετε να φτιάξετε μακαρόνια με σάλτσα, φτιάξτε τη δική σας σάλτσα ντομάτας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο αλάτι που θα χρησιμοποιήσετε.

7 τροφές και ποτά που κάνουν κακό στην αρτηριακή πίεση

Η σωστή επιλογή τυριού μπορεί να βοηθήσει

Τυρί
Προτού ξαναγεμίσετε το ψυγείο σας με πλήθος αλμυρών τυριών, ίσως θα σας ενδιέφερε να γνωρίζετε τα παρακάτω: το ροκφόρ, όσο νόστιμο κι αν είναι, περιέχει 507mg (21% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) νατρίου ανά μερίδα 28 γραμμαρίων. Η ποσότητα σε πακέτο ή σε 85 γραμμάρια, μπορεί να φτάνει και τα 1500 mg νατρίου, ενώ η φέτα στα 100 γραμμάρια φτάνει τα 1116 mg νατρίου, η παρμεζάνα τα 1529 mg, το ένταμ τα 965 mg και η μοτσαρέλα τα 619 mg νατρίου. Η ρικότα και το ανθότυρο είναι οι καλύτερες επιλογές σας, αφού στην ίδια ποσότητα φτάνουν τα 81 και τα 116mg αντίστοιχα.

Κινέζικο
Το λατρεύουμε και το αναζητάμε στις εξόδους μας, γιατί είναι μια από τις πιο νόστιμες κουζίνες. Κι ο λόγος γι’ αυτό δεν είναι άλλος από το νάτριο. Το κινέζικο φαγητό είναι πλούσιο σε νάτριο, με τα κοινά ορεκτικά όπως το μπρόκολο και το μοσχάρι να φτάνουν φτάνουν τα αρκετά mg νατρίου και η σάλτσα σόγιας να προσθέτει ακόμη περισσότερα. Αν σας αρέσει το κινέζικο, φροντίστε να παραγγέλνετε τα τόπινγκ στο πλάι και το κρέας με τα λαχανικά σας στον ατμό κι όχι τηγανητά, με λίγο αλάτι, αν θέλετε να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών και την αυξημένη αρτηριακή πίεση.

7 τροφές και ποτά που κάνουν κακό στην αρτηριακή πίεση

Τα κορεσμένα λιπαρά τους και το νάτριο τα καθιστούν τροφές που χρειάζονται προσοχή

Αλλαντικά
Δεν είναι νέο: τα συσκευασμένα αλλαντικά, εκτός κι αν αναφέρουν μειωμένη περιεκτικότητα σε νάτριο, είναι πλούσια σε αυτό –γι’ αυτό άλλωστε είναι και τόσο νόστιμα. Συν τοις άλλοις, τα αλλαντικά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αποτελώντας απειλή για την καρδιά –κι όχι μόνο- όταν καταναλώνονται συχνά. Μειώστε την κατανάλωσή τους κι επιλέξτε αυτά με τα χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών και νατρίου.

Αλκοόλ
Έρευνες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας περισσότερα από 1 ποτό την ημέρα, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Μείνετε, λοιπόν, στο 1 ποτηράκι κρασί και φροντίστε όταν ξεπερνάτε τα όρια να είναι η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας.

7 τροφές και ποτά που κάνουν κακό στην αρτηριακή πίεση

Και η καφεΐνη θέλει μέτρο

Καφές
Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να δημιουργήσουν σημαντική αυξομείωση στην αρτηριακή πίεση, κάτι που κάνει κακό στην καρδιά και μπορεί να επηρεάσει και τη λίμπιντο. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν περισσότερη κορτιζόλη και αδρεναλίνη, ουσίες που τυπικά προκαλούν περαιτέρω αύξηση στην πίεση.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika