Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

7 συμβουλές ενάντια στην κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9634881915870100009

Υπάρχει συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την επίδραση των λιπαρών στην υγεία και έτσι, η γενικότερη συζήτηση γύρω από το τι τρόφιμα θα πρέπει να τρώνε οι άνθρωποι συνεχίζεται. Νέα έρευνα προσθέτει στον διάλογο, συμπεραίνοντας ότι τα κορεσμένα & trans λιπαρά αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

Μια νέα επιδημιολογική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, υποστηρίζει σθεναρά τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα/MUFA και πολυακόρεστα/PUFA), τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Συγκεκριμένα, στη νέα μελέτη αυτή του Harvard συμπεριλήφθηκαν δεδομένα από τη Μελέτη Nurse’s Health (1980-2012) η οποία διεξήχθη μεταξύ 83.349 γυναικών και τη Μελέτη Health Professionals Follow-up (1986- 2012) σε 42.884 άνδρες.

Τα μέλη και των δύο ομάδων δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη κατά την έναρξη των ερευνών. Μετά από 30 έτη παρακολούθησης, καταγράφηκαν 33.304 θάνατοι και προέκυψαν τα εξής σημαντικά πορίσματα:

  • Η πρόσληψη περισσότερων πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών από τη διατροφή των ανθρώπων, σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και trans λιπαρών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
    7 συμβουλές ενάντια στην κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
  • Η αντικατάσταση του 5% της ενέργειας που λαμβάνουμε από κορεσμένα λίπη με την ισοδύναμη ποσότητα ενέργειας από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, σχετίστηκε με 27% και 13% χαμηλότερο κίνδυνο των συνολικών θανάτων.
  • Η αντικατάσταση του 5% της ενέργειας που λαμβάνουμε με ισοδύναμη ενέργεια από πολυακόρεστα και ακόρεστα λιπαρά συσχετίστηκαν με 28% και 20% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.
  • Η πρόσληψη ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών, ειδικά λινελαϊκού οξέος, σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Όλα τα παραπάνω ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα/MUFA και πολυακόρεστα/PUFA). Πού μπορούμε, όμως, να βρούμε τα ακόρεστα λιπαρά οξέα;

Πηγές “καλών” λιπαρών

  • Πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων: ελαιόλαδο, ελιές αβοκάντο.
  • Πηγές ω-3 λιπαρών οξέων: ιχθυέλαια, λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο τόνος και οι σαρδέλες, λιναρόσπορος, λινέλαιο, σογιέλαιο, φυτικές μαργαρίνες που περιέχουν τα έλαια αυτά και ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια).
    7 συμβουλές ενάντια στην κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
  • Πηγές ω-6 λιπαρών οξέων: φυτικά έλαια όπως το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το βαμβακέλαιο

Συμπερασματικά, με βάση την ανωτέρω έρευνα και τις τρέχουσες επιστημονικές συστάσεις, η επιδίωξη μερικών μικρών αλλαγών στη διατροφή σας, π.χ. η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυαακόρεστα (ω-3, ω-6), είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ασθένειες αυτές είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, με μια εκτίμηση 17,5 εκατομμυρίων θανάτων το 2012, αντιπροσωπεύοντας το 31% του συνόλου των παγκόσμιων θανάτων. Πώς θα αυξήσετε την πρόσληψη των πολυακόρεστων “καλών” λιπαρών και θα αποφύγετε τα κορεσμένα “κακά λιπαρά”;

7 τρόποι προσθήκης “καλών” λιπαρών στη διατροφή σας

  • Καταναλώνετε εβδομαδιαία τουλάχιστον 2 μερίδες λιπαρών ψαριών (σκουμπρί, ο σολομός, ρέγκα, φρέσκος τόνος, σαρδέλες).
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και παραγώγων του.
  • Αποφύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά και προτιμήστε τη Light εκδοχή τους.
  • Απλώστε φυτική soft μαργαρίνη [με απαραίτητα λιπαρά], αντί βουτύρου αγελάδας στο ψωμί και στο τοστ.
    7 συμβουλές ενάντια στην κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
  • Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια στη μαγειρική σας.
  • Εντάξετε στη διατροφή σας ελιές και αβοκάντο.
  • Καταναλώνετε καθημερινά 30 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika