Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

7 συμπτώματα του άσθματος, που πρέπει να γνωρίζουμε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

asthma

7 συμπτώματα του άσθματος, που πρέπει να γνωρίζουμε

Το άσθμα είναι μια κατάσταση, όπου ένα άτομο δυσκολεύεται να αναπνεύσει, επειδή οι αεραγωγοί πρήζονται. Αυτή η αντίδραση συμβαίνει όταν οι αεραγωγοί έρχονται σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο, που με τη σειρά του ενεργοποιείται και δρα κατά αυτόν τον τρόπο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από μια λοίμωξη στο στήθος, από το άγχος ακόμα και από το γέλιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι με άσθμα έχουν αυτές τις “επιθέσεις”, γι’ αυτό είναι σωτήριο να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα του άσθματος.

Βήχας με ή χωρίς πτύελα (φλέγμα): Ο συνεχής βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα, είναι ένα κοινό σημάδι της ασθένειας των πνευμόνων, όπως το άσθμα. Στην περίπτωση ενός παιδιού μάλιστα, εάν βήχει πολύ και κάνει εμετό κατά τη διάρκεια ενός έντονου βήχα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Σφίξιμο στο στήθος: Καθώς οι αεραγωγοί επηρεάζονται από τη φλεγμονή γεμίζουν με τους βλεννογόνους ενώ παράλληλα λόγω του συνεχούς βήχα, οι μύες του στήθους τείνουν να συρρικνώνονται με αποτέλεσμα ο πάσχων να αισθάνεται σφίξιμο στο στήθος.

Δύσπνοια: Αυτό το σύμπτωμα οφείλεται σε φλεγμονή, η οποία ερεθίζει τους μυς γύρω από τους αεραγωγούς και πιέζει την περιοχή. Έτσι, καθίσταται δύσκολο για τον αέρα να “μπει” και να “βγει” από τους πνεύμονες.

Συριγμός: Ο συριγμός, ένα σφύριγμα που ακούγεται κατά την αναπνοή, είναι ένα από τα πιο κοινά δείγματα άσθματος.

Επεισοδιακές επιθέσεις σε περιόδους ελεύθερες από συμπτώματα: Αυτό το σύμπτωμα παρατηρείται συνήθως στα παιδιά (20% περίπου). Οι επιθέσεις συμβαίνουν 6-8 φορές το χρόνο, αλλά τα συμπτώματα είναι ορατά, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες: Σε ζεστό και υγρό καιρό, τα ξεσπάσματα του άσθματος είναι πιο έντονα. Επειδή όμως δε μπορείτε να ελέγξετε τον καιρό, φροντίστε να μην εκτίθεστε σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως είναι ο καύσωνας για παράδειγμα.

Άλλα συμπτώματα: Οι ασθματικοί ασθενείς ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν και άλλα συμπτώματα όπως είναι ένας μπλε αποχρωματισμός των χειλιών και του προσώπου, σοβαρή υπνηλία ή σύγχυση, γρήγορος παλμός, σοβαρή ανησυχία λόγω δύσπνοιας, εφίδρωση ή άλλες καταστάσεις, που μπορεί να οφείλονται σε ανωμαλίες στην αναπνοή και πόνος στο στήθος.

www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea