Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

7 λόγοι για τους οποίους Ιδρώνουμε τη Νύχτα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το να ξυπνάει κανείς τη νύχτα και να είναι μούσκεμα στον ιδρώτα είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτά τα κύματα έντονης ζέστης παρεμποδίζουν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και σίγουρα θα αισθάνεστε νωθρότητα την επόμενη μέρα.

Επομένως, το πρώτο βήμα για τη θεραπεία των νυχτερινών εφιδρώσεων είναι να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν.

Παρακάτω, έχουμε κατηγοριοποιήσει κάποιες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες των νυχτερινών εφιδρώσεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι νυχτερινές σας εφιδρώσεις ίσως να προκαλούνται εξαιτίας της ζεστής ατμόσφαιρας, της χρήσης πολλών κλινοσκεπασμάτων ή ίσως και λόγω του στρώματος που κρατά τη θερμότητα του οργανισμού σας. Εάν δεν ισχύει τίποτε από αυτά, ίσως κάποια από τις παρακάτω επτά αιτίες να εξηγεί το λόγο για τον οποίο ιδρώνετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  1. Εμμηνόπαυση

Ουσιαστικά, οι νυχτερινές σας εφιδρώσεις θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα των νυχτερινών εξάψεων. Οι γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην κλιμακτήριο αναφέρουν συχνά ότι νιώθουν εξάψεις, οι οποίες ενδέχεται να συμβούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και να ξυπνούν ιδρωμένες.

  1. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα ίσως σας κάνουν να ξυπνάτε το βράδυ ιδρωμένοι. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, ψυχιατρικά φάρμακα ή ακόμη και η ασπιρίνη ενδέχεται να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Μιλήστε στο γιατρό σας για τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε για να μάθετε εάν ενδέχεται να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις.

  1. Καρκίνος

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις ενδέχεται να αποτελούν πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου, όπως του λεμφώματος. Άλλα συμπτώματα που συνήθως συνυπάρχουν με τις νυχτερινές εφιδρώσεις είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους και ο πυρετός.

  1. Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις όπως η φυματίωση, τα αποστήματα, η ενδοκαρδίτιδα (οι βαλβίδες της καρδιάς που έχουν υποστεί φλεγμονή) ή η οστεομυελίτιδα (φλεγμονή στα οστά) ενδέχεται να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Νυχτερινές εφιδρώσεις ενδέχεται να προκληθούν και από άλλες σοβαρές λοιμώξεις όπως το AIDS.

  1. Άγχος

Το άγχος ενδέχεται και αυτό να προκαλεί νυχτερινές εφιδρώσεις. Άλλα συμπτώματα του άγχους είναι η νευρικότητα, η ένταση και τα προβλήματα ύπνου.

  1. Διαταραχές ύπνου

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις ενδέχεται να προκαλούνται εξαιτίας της καταστροφικής υπνικής άπνοιας ή κάποιας άλλης διαταραχής του ύπνου. Άλλα συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιάζονται μαζί με τις καταστροφικές διαταραχές του ύπνου είναι, εκτός των άλλων, το απότομο ξύπνημα, το λαχάνιασμα, το αίσθημα πνιγμού, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και η υψηλή πίεση του αίματος.

  1. Υπογλυκαιμία

Το χαμηλό επίπεδο του σακχάρου του αίματος ενδέχεται να προκαλέσει εφίδρωση. Τα άτομα με διαβήτη ίσως παρουσιάσουν νυχτερινή εφίδρωση λόγω υπογλυκαιμίας.

** Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;

Είναι ο μηχανισμός ψύξης του σώματος!

ιδρώτας και θερμοκρασίες- Όταν το σώμα εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες η σε έντονη άσκηση, ανεβαίνει η ροή του αίματος και έτσι απελευθερώνεται ιδρώτας από τους πόρους του δέρματος.

Μόλις λοιπόν ο ιδρώτας αρχίσει να εξατμίζεται, δημιουργείται ένα αίσθημα δροσιάς στο σώμα! Έτσι η θερμοκρασία που ανέβασε το σώμα λόγω της υψηλής ροής του αίματος, αποβάλλεται με αυτόν τον τρόπο.

Όπως οι πιο πολλοί από εμάς γνωρίζουμε, το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό και το σώμα μας χάνει νερό με 4 διαφορετικούς τρόπους.

Την εφίδρωση, την ούρηση, την ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπνοή.

Γιατί όμως μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο;

ιδρωτοποιοί αδένες – Οι άνθρωποι γεννιούνται έχοντας από 2 έως 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες οι οποίοι ενεργοποιούνται σταδιακά με την πάροδο των ετών!

Άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με το πόσο ιδρώνουμε, είναι το περιβάλλον αλλά και η ενδυμασία μας. Εάν το περιβάλλον έχει υψηλό ποσοστό υγρασίας, τότε ο ιδρώτας εξατμίζεται δύσκολα και το άτομο δυσκολεύεται να δροσιστεί!

Οι γυναίκες έχουν πιο πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες αλλά οι άντρες έχουν μεγαλύτερη και πιο έντονη λειτουργία αυτών των αδένων σε σχέση με τις γυναίκες.

Για αυτόν τον λόγο, οι άντρες ιδρώνουν συνήθως πιο πολύ. Επίσης οι περισσότεροι αδένες βρίσκονται στην περιοχή από τον αστράγαλο και κάτω, στις μασχάλες και στην βουβωνική περιοχή.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας remedydaily.com  WEBMD, MAYO CLINIC,  MEDICINENET

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea