Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

7 ενδείξεις της έλλειψης φυλλικού οξέος που συνήθως παραβλέπουμε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι είναι το φυλλικό οξύ; Πρόκειται για ένα είδος βιταμίνης Β που βοηθάει τον οργανισμό να δημιουργήσει και να επιδιορθώσει το DNA καθώς και να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια.

Το φυλλικό οξύ είναι διαλυτό στο νερό και γι’ αυτό δεν μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό μας για πολύ. Το αποβάλλουμε με τα ούρα. Αυτό σημαίνει ότι συνεχώς πρέπει να το λαμβάνουμε, αλλιώς θα εμφανίσουμε ανεπάρκεια σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Ο κύριος λόγος έλλειψης του φυλλικού οξέος είναι η απουσία ορισμένων τροφών από τη διατροφή μας. Ωστόσο, η ανεπάρκειά του ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα ορισμένων γαστρεντερικών ασθενειών όπως της κοιλιοκάκης ή της νόσου του Crohn ή ακόμη και ορισμένων γενετικών διαταραχών, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή φαρμακευτικών αγωγών.

Τα συμπτώματα της έλλειψης φυλλικού οξέος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α. τα γενικά συμπτώματα της έλλειψης και β. αυτά που σχετίζονται με την αναιμία που προκαλείται εξαιτίας της έλλειψής του. Παρακάτω αναφέρουμε τα βασικά συμπτώματα της έλλειψής του:

Συμπτώματα της έλλειψης φυλλικού οξέος

  1. Πληγές στο στόμα ή πρησμένη γλώσσα. Το σύμπτωμα αυτό παρατηρείται πριν την εμφάνιση της αναιμίας. Η γλώσσα φαίνεται πρησμένη, κόκκινη ή γυαλιστερή, συνήθως στις άκρες αρχικά. Οι πληγές στο στόμα συνήθως εμφανίζονται πριν και κατά τη διάρκεια της αναιμίας.
  2. Μειωμένη αίσθηση γεύσης. Ίσως μειωθεί και η αίσθηση της γεύσης σας ενώ έχετε πληγές στο στόμα.
  3. Γαστρεντερικές διαταραχές. Η αναιμία συνήθως συνοδεύεται και από εντερικές διαταραχές. Όμως, πριν εμφανιστεί, ίσως παρουσιάσετε δυσπεψία και διάρροια.

Συμπτώματα αναιμίας λόγω έλλειψης φυλλικού οξέος

  1. Συνεχής κόπωση, αδυναμία και χλωμάδα. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τα ερυθρά αιμοσφαίρια για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο τον οργανισμό και στους μυϊκούς ιστούς. Το φυλλικό οξύ είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επομένως, όταν έχουμε έλλειψη φυλλικού οξέος δεν έχουμε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να διατηρηθούμε σε φυσιολογική σωματική κατάσταση. Αυτό ονομάζεται αναιμία λόγω έλλειψης φυλλικού οξέος.
  2. Δυσκολία στην αναπνοή ή ζαλάδα. Το σύμπτωμα αυτό, σε συνδυασμό με τη λιποθυμία, παρατηρείται συχνά. Ίσως παρατηρήσετε και αύξηση των καρδιακών παλμών.
  3. Δυσκολία στη συγκέντρωση. Ενδέχεται επίσης να αισθάνεστε ζαλάδα ή να ξεχνάτε συνεχώς. Η ευερεθιστότητα είναι και αυτή συχνό φαινόμενο.
  4. Πόνοι στο σώμα. Όταν η αναιμία είναι σοβαρή, μπορεί να αισθάνεστε πόνους στο στήθος, στα πόδια ή και πονοκέφαλο.

Το θετικό είναι ότι η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να αποκατασταθεί τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε μέσω της διατροφής, που είναι και ο ευκολότερος τρόπος. Δοκιμάστε να τρώτε πολλά σκούρα πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, λαχανάκι Βρυξελλών, σπαράγγια, κίτρο και εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό. Ίσως έχετε ακούσει ότι το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τις εγκύους και αυτό επειδή συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης όταν το έμβρυο είναι πολύ μικρό. Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, θα ήταν καλό να παίρνετε συμπληρώματα φυλλικού οξέος.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας remedydaily.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika