Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

7 εύκολοι τρόποι για να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο σώμα μας και να καταστρέψει τις προσπάθειές μας να αποκτήσουμε όμορφο δέρμα και σωστή σωματική διάπλαση. Η πολλή δουλειά, η έλλειψη ύπνου και τα υψηλά επίπεδα στρες αυξάνουν δραματικά τη φλεγμονή και μας κάνουν να αισθανόμαστε εντελώς καταπονημένοι.

Η φλεγμονή δεν είναι πάντα βλαβερή. Είναι μέρος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ωφέλιμη στη διαδικασία ίασης, αφού βοηθά στην επούλωση των πληγών και προστατεύει τον οργανισμό από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιπλέον, η αντίδραση αυτή συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης προκειμένου να βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί.

Η φλεγμονή αποτελεί πρόβλημα όταν είμαστε υπερφορτωμένοι και η οξεία φλεγμονή (απαραίτητη) οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή (από εδώ ξεκινούν όλα τα προβλήματα). Η χρόνια φλεγμονή προκαλείται από τον τρόπο ζωής μας. Αν ασκούμαστε παρά πολύ, τρώμε πάρα πολύ, δεν κοιμόμαστε αρκετά και έχουμε πολύ άγχος, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε υπερβολική φλεγμονή. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να σαμποτάρει ό,τι στόχους έχουμε βάλει για την υγεία μας. Ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι η μείωση της φλεγμονής στο σώμα μας ώστε να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σε οτιδήποτε άλλο. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να το καταφέρετε αυτό:

1. Κοιμηθείτε 8 ώρες τη νύχτα

Όλοι λένε ότι πρέπει να κοιμόμαστε καλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια χημική αντίδραση που συμβαίνει μέσα στο σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία είναι σημαντική για τη μείωση της φλεγμονής. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχει επίδραση στα επίπεδα ειδικών κυτοκινών (σημαντικές πρωτεΐνες για την κυτταρική σηματοδότηση), οι οποίες παίζουν ρόλο στον έλεγχο της φλεγμονής.

2. Μην ασκείστε υπερβολικά

Πρέπει να δώσουμε στο σώμα μας χρόνο να ανακάμψει προκειμένου να δούμε οφέλη και μείωση της φλεγμονής η οποία προέρχεται από την άσκηση. Προσπαθήστε να αλλάζετε τις καθημερινές σας ασκήσεις έτσι ώστε να μην καταπονείτε τους ίδιους μυς, όπως επίσης και να σταματάτε κάποιες μέρες για να ξεκουράζεστε. Ίσως φαίνεται δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο!

3. Καταναλώνετε ιχθυέλαιο καθημερινά

Καταναλώστε αρκετή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μια έκθεση από το περιοδικό «Brain, Behavior, and Immunity» έδειξε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας μειώνει τόσο το άγχος όσο και τη φλεγμονή. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν φυσιολογικά στα ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η ιππόγλωσσα και πολλά άλλα. Υπάρχουν επίσης σε έλαια – το λινέλαιο, το κραμβέλαιο ή η σόγια είναι καλές επιλογές. Οι ξηροί καρποί, το σπανάκι και ορισμένα φασόλια περιέχουν επίσης ένα ποσοστό ωμέγα-3 λιπαρών. Αν δεν τρώτε αυτές τις τροφές τακτικά, μπορείτε επίσης να αγοράσετε συμπληρώματα ιχθυελαίου από καταστήματα υγιεινής διατροφής.

4. Καταναλώστε τζίντζερ και κουρκούμη

Αυτά τα αρχαία βότανα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής. Προσωπικά προσπαθώ να προσθέτω αυτά τα συστατικά στα γεύματά μου όσο το δυνατόν περισσότερο. Μια καλή ιδέα είναι στα τηγανητά, τα ψητά λαχανικά και τις σούπες. Και το τζίντζερ και ο κουρκουμάς έχουν πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

5. Χρησιμοποιήστε πάγο

Τοποθετήστε πάγο ή καθίστε σε κρύο νερό για να καταπραΰνετε τη φλεγμονή. Αν χρησιμοποιήσετε πάγο, βεβαιωθείτε ότι θα βάλετε κάποιο κάλυμμα ή πετσέτα ανάμεσα στον πάγο και το δέρμα σας για να αποφύγετε το κάψιμο. Προσωπικά  κάθομαι μέσα σε κρύο νερό για 20 λεπτά. Είναι δύσκολο, αλλά κάνει θαύματα.

6. Ξεκινήστε διαλογισμό

Αυτή η αρχαία πρακτική έχει σημαντικά οφέλη, όπως είναι η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στον οργανισμό. Ακόμα κι αν αφιερώσετε μόλις λίγα λεπτά παίρνοντας βαθιές αναπνοές, θα αρχίσετε να αλλάζετε τη συνολική κατάσταση του νου σας και να μειώνετε σημαντικά το άγχος. Η πρακτική του να ζείτε στο παρόν και οι βαθιές αναπνοές ηρεμούν το πνεύμα και καταπραΰνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Ξεκινήστε με 5 λεπτά την ημέρα και αυξήστε τον χρόνο σταδιακά.

7. Εφαρμόστε μερικές στάσεις γιόγκα

Ο διαλογισμός και η γιόγκα πάνε μαζί. Η βαθιά αναπνοή σε συνδυασμό με τις στάσεις γιόγκα μειώνουν την πίεση στις αρθρώσεις, βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Είναι κατάλληλη για εσένα;

Efi Nika

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou