Newsitamea.gr
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

7 διασημότητες με αυτισμό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

7 διασημότητες με αυτισμό

Ενώ ο αυτισμός μπορεί να έχει ανυπολόγιστη σημασία και επίδραση στη ζωή,δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να φτάσουν στα ύψη της επιτυχίας. Το αντίθετο μάλιστα! Πολλοί άνθρωποι με αυτισμό έχουν μοναδικά χαρίσματα και ταλέντα πρωτάκουστα στη νευρολογία.

Αυτή η λίστα παρουσιάζει μερικά μεγάλα ονόματα της τέχνης και των γραμμάτων που έκαναν τη διαφορά μέσα στον κόσμο και έχουν διαγνωστεί με αυτισμό.

autism1

1)-Τέμπλ Γκράντιν-

Η Τέμπλ Γκράντιν είναι πιθανά η πιο διάσημα προσωπικότητα με αυτισμό.Είναι συγγραφέας,καθηγήτρια Παν/μίου και σύμβουλος βιομηχανικής κτηνοτροφίας .Το 2010,συμπεριελήφθη στη λίστα ‘’ΤΙΜΕ’’ των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο στην κατηγορία ‘’Ήρωες’’.Ο ειλικρινής ακτιβισμός της την καθιστά μια εξέχουσα φωνή στην αυτιστική κοινότητα.

Η ζωή της ήταν το θέμα της ταινίας ‘’ΗΒΟ’’ του 2010’’ Τέμπλ Γκράντιν’’,η οποία προτάθηκε ως υποψήφια για 15 βραβεία Έμμυ και κέρδισε 5 από αυτά.

Σύμφωνα με κάποια στιγμιότυπα της ταινίας η ηθοποιός που παίζει την Γκράντιν συστήνεται ως διαφορετική.Σύμφωνα με τη γνώμη επιστήμονα της ΝΑΣΑ είναι μια καταπλήκτική διανοούμενη που κάνει οπτική τη σκέψη της.Στα 4 της διαγνώστηκε ο αυτισμός και διατείνεται ότι είναι διαφορετική αλλά όχι ‘’λιγότερη’’.Ακόμα και η προσφορά της στον κόσμο είναι διαφορετική.Είναι ένα ιδιαίτερο μυαλό που πρέπει να το σκεφτούμε ως μια πόρτα που θα μας ανοίξει σ’έναν ολόκληρο,καινούριο κόσμο.Η ίδια δε θέλει οι σκέψεις της να πεθάνουν μαζί της.

Dan_Aykroyd

2)-Νταν Άκροϋντ 

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη με τον Τέρρυ Γκρος, ο ηθοποιός,συγγραφέας και  μουσικός Νταν Άκροϋντ αποκάλυψε ότι του έχει γίνει διάγνωση συνδρόμου Τουρέτ και Άσπεργκερ.

Ο Άκροϋντ έχει κερδίσει βραβείο Έμμυ μια έξοχη γραφή σε μια κωμωδία στο ‘’Saturday Night Live’’ το 1977.Είναι πιθανά γνωστότερος για τους ρόλους του σαν Ρέι Στάντζ στην ταινία’’Ghostbusters’’ και Έλγουντ Μπλούζ στην ταινία ‘’The Blues Brothers’’.

daryl-hannah

3)-Νταρυλ Χάννα

Η Ντάρυλ Χάννα είναι μια φημισμένη ηθοποιός μάλλον πιο γνωστή για τους ρόλους της στην ταινία του Ρίντλεϋ’ Σκοτ το 1982 στην κλασσική ταινία επιστημονικής φαντασίας ‘’Blade runner’’ και στο ‘’Kill Bill’’ 1 και 2.Ακόμα εκτέλεσε μερικά από τα εντυπωσιακά γυμναστικά της κόλπα στο ‘’Blade runner’’. Μέχρι σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 40 ταινίες.Το Σεπτέμβριο του 2013 η Ντάρυλ έκανε σερ τη διάγνωση του αυτισμού της με το κοινό,ρίχνοντας ένα απαραίτητο φως πάνω στην γυναικεία εμπειρία για τον αυτισμό.Παρά την ντροπαλότητα της που την καταβάλλει,η Ντάρυλ κατάφερε να γίνει αξιόλογη και πετυχημένη ηθοποιός.

JamesDurbin

4)-Τζέιμς Ντάρμπιν 

Ο Τζέιμς Ντάρμπιν τελείωσε στην τέταρτη θέση στο χιτ ριάλιτυ σόου ’’American idol’’. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με τον Δρ.Ντριου, μίλησε για τη εμπειρία του στο σόου και τη ζωή του με τα σύνδρομα Τουρέτ και Άσπεργκερ.’’Παρατηρώ την επίδραση που έχω στους ανθρώπους και στη ζωή τους,πώς τους κάνω πιο χαρούμενους ή να κλαίνε,μεταφέροντας όλα αυτά τα συναισθήματα μέσω των τραγουδιών’’, λέει ο Τζέιμς. ’’Το να έχω τα σύνδρομα αυτά και να τα αποκαλύπτω στον κόσμο,τους βοηθάει πραγματικά να είναι ο εαυτός τους.’’Του έγινε η διάγνωση της πάθησής του στα 10 και παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να διαβάσει τις αποχρώσεις στο κοινωνικό περιβάλλον.Μπορεί να είναι ο πρώτος που θα γελάσει ενώ δεν υπάρχει τίποτα αστείο .

Με το σύνδρομο Τουρέτ ,βγάζει στη φόρα πράγματα που δεν εννοεί.Έχει μικρά τικ στο πρόσωπο αλλά και μεγαλύτερες κινήσεις στο σώμα όπως το τίναγμα του κεφαλιού του μερικές φορές.Από το σόου και μετά έχει δημιουργηθεί μια στρεσογόνος κατάσταση στη ζωή του,όπως ότι πρέπει να σηκώνεται νωρίς και να κοιμάται λίγες ώρες.Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς ο πατέρας του πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών ,όταν ο Τζέιμς ήταν 9 χρονών.Ήταν μουσικός ο πατέρας του και δεν τον έβλεπε σχεδόν καθόλου.

aow2ly

5)-Χέδερ Κόζμικ

Το 2077 η Χέδερ Κόζμικ ήταν αντίπαλη στο ριάλιτυ σόου της τηλεόρασης’’America’s Next Top Model’’. ’’Ήταν ένα σημείο στη ζωή μου όπου σκεφτόμουν είτε ότι το σύνδρομο Άσπεργκερ θα με όριζε ή θα κατάφερνα να τα βγάλω πέρα μ’αυτό’’,είπε στην NEW YORK TIMES για την απόφασή της να πάρει μερός στο σόου.’’Στην αρχή ήμουν πολύ ανήσυχη ότι οι άνθρωποι θα με περιγελούσαν γιατί είχα μεγάλη αμηχανία αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.’’

Η Χέδερ τελείωσε στην πέμπτη θέση και εκλέχτηκε σαν το τον πιο αγαπημένο θεατή σε 8 εβδομάδες στη σειρά.Βοήθησε να φέρει στη δημοσιότητα τον αυτισμό με πολύ αληθινό τρόπο.

susan-boyle

6)-Σούζαν Μπόυλ

Η Σούζαν Μπόυλ προκάλεσε το θαυμασμό του κόσμου,όταν πήρε μέρος στην οντισιόν του ‘’Βρετανία έχεις τελέντο’’το 2009 με την ερμηνεία της στο τραγούδι ‘’I dreamed a dream’’.Τελείωσε στη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της της είχαν πει ότι είχε βλάβη στον εγκέφαλο.Μόλις το 2013 ανακάλυψε ότι είχε σύνδρομο Άσπεργκερ. ’’Είχε γίνει λάθος διάγνωση μετά από επιπλοκές στη γέννα’’,είπε η Μπόυλ σε μια συνέντευξή της στη εφημερίδα ‘’Guardian’’.’’Μου έλεγαν ότι έχω βλάβη στον εγκέφαλο αλλά πάντα ήξερα ότι ήταν μια άδικη ταμπέλα.Τώρα έχω καλύτερη κατανόηση του προβλήματος και νιώθω ανακούφιση και πιο χαλαρή με τον εαυτό μου.’’

Το σύνδρομο Άσπεργκερ επηρεάζει την κοινωνική αλληλεπίδραση και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Μερικές φορές παρεμποδίζει την ικανότητα να δημιουργήσει σχέσεις με άτομο. Στα παιδικά της χρόνια η Μπόυλ δέχτηκε μπούλινγκ γιατί ήταν διαφορετική από τους συμμαθητές της. Τώρα μπορεί να δώσει ένα όνομα σ’αυτή τη διαφορετικότητα.Σε διάφορα τέστ που έκανε της είπαν ότι το επίπεδο IQ της ήταν πάνω από το μέσο όρο.Η τραγουδίστρια έχει περάσει κατάθλιψη και μεταστροφές στη διάθεσή της  και παραδέχεται την ανάγκη της για βοήθεια και στήριξη.Επιμένει ότι το Άσπεργκερ ούτε την ορίζει ούτε την περιορίζει.Εύχεται όμως οι άνθρωποι να δείξουν μεγαλύτερη συμπόνια και κατανόηση για την πάθησή της.

Alexis-Wineman

7)-Αλέξις Γουάινμαν

Το 2013 η Αλέξις Γουάινμαν έγινε η πρώτη διαγωνιζόμενη Μις Αμέρικα με αυτισμό. Ήταν εκπρόσωπος από την Μοντάνα και μπήκε στις 15 φιναλίστ.’’Τόσοι πολλοί άνθρωποι περιμένουν από τους αυτιστικούς να είναι όλοι το ίδιο-να έχουν εγκεφαλική διαταραχή και να μην μπορούν να λειτουργήσουν στην κοινωνία’’,είπε σε μια συνέντευξή της στο περιοδικό ‘’ΤΙΜΕ’’.’’Θέλω οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα ανθρώπων που ζουν με αυτισμό.Υπάρχουν άνθρωποι με υψηλή λειτουργικότητα και με χαμηλή’’.Υποσχέθηκε να προωθήσει την εκστρατεία για τον αυτισμό γιατί έχει πάθος για αυτό ακριβώς επειδή έχει αυτήν την πάθηση.

Μ.ΣΟΦΙΑ

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ελπίζουμε σε θαύμα»: Εφιάλτης για 13χρονη, τυφλώθηκε από ένα λάθος που κάνουμε όλες με τις βαφές μαλλιών – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika